Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikels 24 en 42.
Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikels 5 en 6.
Het college van burgemeester en schepenen geeft voorwaardelijk gunstig advies.
WAT GAAT AAN DEZE BESLISSING VOORAF?
Luminus NV met als contactadres Koning Albert II-laan 7, 1210 Brussel heeft een aanvraag (OMV_2024090702) ingediend bij de Vlaamse overheid op 5 juli 2024.
De aanvraag tot bijstelling van de milieuvoorwaarden handelt over:
• Onderwerp: verzoek tot bijstelling van de bijzondere milieuvoorwaarden voor de exploitatie van een windturbine
• Adres: Arbedkaai 3, 9042 Sint-Kruis-Winkel
• Kadastrale gegevens: afdeling 14 sectie E nrs. 282X2, 291L, 291M, 291D, 291H, 294G, 294M, 294R, 294P, 318H, 319D, 326S, 326P, 332B, 358E, 358D, 362A en 362B
De Vlaamse overheid heeft het college van burgemeester en schepenen om advies gevraagd op 22 augustus 2024.
Volgend verslag werd uitgebracht door de gemeentelijk omgevingsambtenaar op 30 september 2024.
OMSCHRIJVING AANVRAAG
1. BESCHRIJVING VAN DE OMGEVING, DE PLAATS EN HET PROJECT
Het betreft bijstelling van bijzondere milieuvoorwaarden voor een windturbine. De windtubine staat langs het kanaal Gent-Terneuzenop de terreinen van CBR Gent.
In dossier OMV_2019104624 werd door de Vlaamse overheid, na advies van het college van burgemeester en schepenen van stad Gent, een voorwaarde rond slagschaduw opgenomen:
‘De exploitant voorziet binnen de 6 maanden na ingebruikname van de windturbine online een digitaal logboek, dat publiek raadpleegbaar is en waar per slagschaduwgevoelig object minstens de volgende gegevens terug te vinden zijn.
- aanduiding van de turbine die mogelijks slagschaduw veroorzaakt; kalender met effectief voorgekomen slagschaduw per dag;
- cumulatief voorgekomen slagschaduw in het betreffende jaar;
- periodes dat de turbine stilgestaan heeft in kader van slagschaduwbeheersing.
Het aantal en de locatie van de slagschaduwgevoelige objecten wordt vooraf besproken
met de dienst Milieu en Klimaat van de stad Gent’
De aanvrager vraagt om deze voorwaarde te schrappen. Hiervoor worden volgende argumenten aangereikt:
- om het draagvlak voor windenergie te versterken, dient ingezet op persoonlijke contacten en specifieke informatie. Een publieke slagschaduwrapportage draagt niet bij aan het noodzakelijke draagvlak.
-de opgelegde bijzondere voorwaarde wekt verkeerdelijk de indruk dat -bovenop de reeds voorziene instrumenten in sectorale voorwaarden en milieutoezicht en in tegenstelling tot enige andere sector- publieke controle en toezicht op windenergieproductie nodig is. Het draagvlak voor windenergie is ons inziens meer gebaat met een consequente toelichting en toepassing van de sectorale bepalingen.
-de recente sectorale voorwaarden voor windenergie (7 juli 2023) werden aan een plan-MER onderworpen. Noch in dit plan-MER, noch in de sectorale voorwaarden werden bijkomende voorwaarden m.b.t. de publieke slagschaduwrapportage opgenomen. De Vlaamse regelgever acht het, ook na plan-MER, niet noodzakelijk in Vlaanderen een permanente en publieke slagschaduwrapportage te voorzien.
-er is geen specifieke aanleiding tot het opleggen van de bijzondere voorwaarde op grondgebied van stad Gent
-de exploitant stelt de vraag of de publieke rapportage over de ligging, omvang en blootstelling van individuele receptoren begrepen is binnen de algemene doelstelling om milieu-informatie breed te ontsluiten. Men kan zich de vraag stellen of het wenselijk en proportioneel is publiek te rapporteren over private eigendommen (positie ramen, veranda's, gebouwen) zonder enige voorafgaande vraag of toelating van de betrokkene.
-de stilstand van een windturbine kan variëren over uitbatingsjaren, bij publieke rapportage zal deze variatie enkel aanleiding zullen geven tot meer vragen. De exploitant is voorstander om bij vragen deze informatie steeds persoonlijk toe te lichten.
2. HISTORIEK
Volgende vergunningen, meldingen en/of weigeringen zijn bekend:
Omgevingsvergunningen
* Op 14/02/2020 werd door het vlaamse overheid een vergunning voorwaardelijk afgeleverd voor het bouwen en de exploitatie van 1 nieuwe windturbine. (OMV_2019104624)
BEOORDELING AANVRAAG
3. EXTERNE ADVIEZEN
Wettelijk verplichte externe adviezen worden opgevraagd door de vergunningverlenende overheid.
4. TOETSING AAN WETTELIJKE EN REGLEMENTAIRE VOORSCHRIFTEN
4.1. Ruimtelijke uitvoeringsplannen – plannen van aanleg
Het project ligt in gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven en bestaande waterwegen volgens het gewestplan 'Gentse en Kanaalzone' (goedgekeurd op 28 oktober 1998).
Het project ligt in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening Zeehavengebied Gent - Inrichting R4-oost en R4-west' (definitief vastgesteld door de Vlaamse Regering op 15 juli 2005). De locatie is volgens dit RUP gelegen in Artikel 1: Afbakeningslijn zeehavengebied Gent.
De aanvraag is in overeenstemming met de voorschriften.
4.2. Vergunde verkavelingen
De aanvraag is niet gelegen in een goedgekeurde, niet vervallen verkaveling.
5. OPENBAAR ONDERZOEK
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 30 augustus 2024 tot en met 28 september 2024.
Tijdens het openbaar onderzoek werd er 1 bezwaarschriften ingediend. Het bezwaarschrift betreft het advies van Fluxys.
6. OMGEVINGSTOETS
Milieuhygiënische en veiligheidsaspecten
De voorwaarde rond slagschaduw die gevraagd wordt om te schrappen werd in het advies van het college van burgemeester en schepenen van 5/12/2019 opgenomen.
De voorwaarde voor slagschaduw wordt sinds 2016 opgenomen in het advies van het college van burgemeester en schepenen voor alle windturbines binnen het Gents grondgebied.
Deze voorwaarde wordt opgelegd omwille van volgende redenen:
- Het draagvlak voor de bevolking voor windturbines te helpen vergroten.
- Bijdrage tot verhoogde transparantie en zelfcontrole mogelijk te maken
- Het wantrouwen te verminderen ten opzicht van de werking en respecteren van de normen indien er rekening moet gehouden worden met meerdere turbines van verschillende operatoren.
- Aantal klachten rond slagschaduw te verminderen.
De schrapping wordt gevraagd voor een solitaire windturbine gelegen in midden van het haven gebied. Het dichtste woongebied is gelegen op 590 m aan de overkant van het kanaal (Doornzele). Van de turbine zijn er geen klachten gekend over slagschaduw.
In de voorwaarde van de windturbine is opgenomen:
‘Inzake geluid en slagschaduw wordt er rekening gehouden met de cumulatieve effecten met de naburige reeds vergunde windturbineprojecten.’
Dat op basis van informatie uit het plan MER rond de sectorale voorwaarde van windturbines er geen gezondheidseffecten te verwachten zijn van de slagschaduw bij de opgelegde normen.
Dat er geen klachten gekend zijn van de turbine en de bewoning zich op een ruime afstand bevindt. Bovendien zijn er in het algemeen zeer weinig klachten over slagschaduw en indien er klachten of vragen zijn wordt bewaakt door de operator zelf en milieutoezicht.
Ook de cumulatieve effecten van slagschaduw van omliggende turbines van andere operatoren wordt gecontroleerd en opgevolgd door de exploitant. Dit wordt ook ondervangen door een bijzondere voorwaarde opgelegd in dossier OMV_2021126774.
Er kan akkoord gegaan worden tot het schrappen van het digitale logboek, er wordt voorgesteld om de voorwaarde aan te passen tot:
‘De exploitant dient op aanvraag (binnen de 72 uur) de informatie over de effectieve slagschaduw per dag beschikbaar te stellen
De exploitant stelt jaarlijks en per turbine een controlerapport op waar minstens de volgende gegevens terug te vinden zijn:
- aanduiding van de slagschaduwgevoelige objecten en hun lambert coördinaten
- overzicht van effectieve slagschaduw per slagschaduwgevoelig object (binnen contour van vier uur verwachte slagschaduw per jaar)
- overzicht van eventueel genomen remediërende maatregelen
- periodes dat de turbines stilgestaan hebben in kader van slagschaduwbeheersing.’
CONCLUSIE
De gevraagde omgevingsvergunning is mits voorwaarden milieuhygiënisch, stedenbouwkundig en planologisch verenigbaar met de onmiddellijke omgeving, bijgevolg is het verslag voorwaardelijk gunstig.
De aanvraag wordt beslist door de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar (art. 15 van het omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014).
WAAROM WORDT DEZE BESLISSING GENOMEN?
Het college van burgemeester en schepenen moet advies uitbrengen aan de Vlaamse Regering over omgevingsvergunningsaanvragen die door de Vlaamse Regering worden behandeld (vlaamse projecten).
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij bovenstaand verslag van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en neemt het tot haar eigen motivatie.
Niet van toepassing.
Het college van burgemeester en schepenen brengt voorwaardelijk gunstig advies uit over de omgevingsaanvraag voor verzoek tot bijstelling van de bijzondere milieuvoorwaarden voor de exploitatie van een windturbine van Luminus nv, gelegen te Arbedkaai 3, 9042 Sint-Kruis-Winkel.
Verzoekt de Vlaamse Regering om volgende bijzondere milieuvoorwaarden bij te stellen:
De exploitant dient op aanvraag (binnen de 72 uur) de informatie over de effectieve slagschaduw per dag beschikbaar te stellen
De exploitant stelt jaarlijks en per turbine een controlerapport op waar minstens de volgende gegevens terug te vinden zijn:
- aanduiding van de slagschaduwgevoelige objecten en hun lambert coördinaten
- overzicht van effectieve slagschaduw per slagschaduwgevoelig object (binnen contour van vier uur verwachte slagschaduw per jaar)
- overzicht van eventueel genomen remediërende maatregelen
- periodes dat de turbines stilgestaan hebben in kader van slagschaduwbeheersing.
Er worden geen aandachtspunten meegegeven.