Sinds de Stad Gent erkend is als onroerenderfgoedgemeente (ministerieel besluit van 6 april 2023) dient de Stad in overeenstemming met de regelgeving de aanvragen tot toelating voor handelingen aan of in beschermd onroerend erfgoed waarvoor geen omgevingsvergunning vereist is, te behandelen. Zonder dergelijke toelating kunnen de desbetreffende handelingen niet worden aangevat.
Op datum van 17-09-2024 ontving de Stad Gent een aanvraag van Stadsbestuur Gent, Botermarkt 1, Gent tot toelating voor handelingen aan of in beschermd monument 'Sint-Pietersabdij: kloostergebouwen' op het adres Sint-Pietersplein 9-15, Gent.
Dit goed is beschermd als monument bij besluit van 02-09-1943 omwille van het algemeen belang gevormd door artistieke, historische en in casu de archeologische waarden.
De handelingen betreffen Sint-Pietersabdij, proefputten i.f.v. wetenschappelijke vraagstelling.
Na onderzoek blijkt dat de aanvraag omvat het maken van 4 proefputten in functie van wetenschappelijke vraagstelling in de technische ruimtes van de brasserie. Deze bevindt zich in de vleugel langs de zijde van het Sint-Pietersplein. Deze ruimtes kregen hun huidige interieurafwerking in de jaren ’50 – ’60. Delen ervan kregen recenter nog een nieuwe vloerafwerking (de afwasruimte bv). Er werd eerder toelating verleend voor het maken van proefputten in de brasserie (beslissing van 21-03-2024 met referentie 2024_CBS_02693). Het maken van deze proefputten kadert binnen grotere werken die in de brasserie worden gepland namelijk het vernieuwen van het vloerpakket in de keuken, afwasruimte en sanitaire ruimte, het maken van nieuwe kabelsleuven en het plaatsen van een nieuwe vloer. Deze werken moeten de inrichting van een nieuwe brasserie in de voormalige Club de Flanders en Pietersbar mogelijk maken.
Hoewel de uitgevoerde proefputjes een idee geven van de opbouw van het huidige vloerpakket, geven ze geen inzicht in de verdere bodemopbouw. Daarom werd een bureaustudie opgemaakt door RAAP (opgenomen als bijlage bij deze aanvraag). Op basis van die bureaustudie, en in overleg met Dienst Stadsarcheologie en Monumentenzorg – team Archeologie wordt de voorliggende aanpak voorgesteld. Er wordt verder archeologisch vooronderzoek geadviseerd in de vorm van proefputten voor de zones waar een nieuw vloerpakket voorzien wordt (proefputten ifv wetenschappelijke vraagstelling). Het doel van het proefputtenonderzoek is zicht te krijgen op de stratigrafie binnen het terrein en een inschatting te maken of archeologische sporen en/of vondsten aanwezig zijn.
Er worden in totaal 4 proefputten voorgesteld. Daarbij mag de vloerplaat verwijderd worden (deze werd in of na de jaren ’50 geplaatst) maar moeten de funderingen, kelders en andere diepe verstoringen onaangeroerd blijven. De proefputten zijn elk 0,5m op 0,5m en worden verspreid aangelegd over het onderzoeksgebied. De proefputten worden aangelegd tot verstoringsdiepte met 30 cm buffer. De registratie van het onderzoek gebeurt volgens de Code van Goede Praktijk 4.0. De veldwerkleider moet tevens voldoen aan de voorwaarden zoals gesteld in de Code Goede Praktijk.
De voorgestelde methodiek vult het bureauonderzoek aan, gebeurt volgens de Code van Goede Praktijk en zal uitgevoerd worden door een erkend archeoloog. Deze aanpak wordt voorgesteld na vooroverleg met Dienst Stadsarcheologie en Monumentenzorg – team Archeologie. De methodiek is passend en komt voor toelating in aanmerking.
Het dossier is raadpleegbaar bij de Dienst Stadsarcheologie en Monumentenzorg.
Verleent toelating aan Stadsbestuur Gent, Botermarkt 1 , Gent voor handelingen aan beschermd monument 'Sint-Pietersabdij: kloostergebouwen' gelegen te Sint-Pietersplein 9-15, Gent meer bepaald voor Sint-Pietersabdij, proefputten i.f.v. wetenschappelijke vraagstelling.