Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 56 ยง 1.
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 2.
Via de werking van Onderwijscentrum Gent heeft de Stad Gent een jarenlange traditie in het ondersteunen, verbinden en inspireren van schoolteams en leraren rond taal en meertaligheid in het onderwijs. Anno 2024 heeft ongeveer een op de drie leerlingen in het Gentse basis- en secundair onderwijs een andere thuistaal dan het Nederlands. Voor scholen is het een uitdaging om aan de slag te gaan met die meertaligheid en die als kracht en troef te benutten binnen het onderwijs, ten behoeve van het (taal)leerproces en de identiteitsontwikkeling van de leerling. Binnen Gent zet het Onderwijscentrum op diverse manieren in op het school- en netoverstijgend versterken en professionaliseren van Gentse leerkrachten rond de kansen en troeven van meertaligheid, via diverse initiatieven: collegagroepen meertaligheid, vormingen, ondersteuning bij adviesvragen, toeleiding naar intern en extern aanbod, materiaalontwikkeling en -deling, langdurige trajecten, enzovoort. Ook het opzetten van Europese projecten is een belangrijke pijler van het werk van Onderwijscentrum Gent rond meertaligheid: zo krijgen Gentse scholen en leraren de kans om de werking en ervaringen van collega's uit andere steden en landen te ontdekken, inspiratie op te doen en terug mee te nemen naar hun eigen school en klas.
Tussen september 2022 en augustus 2024 liep zo bijvoorbeeld het project BeNeMinds, waaraan 10 Gentse en 10 Nederlandse basisscholen deelnamen. Er werden vier werk- en schoolbezoeken georganiseerd, twee in Gent en twee in Nederland, waarop veel werd uitgewisseld door de deelnemers. Als eindproduct van het project lanceerden we bovendien onlangs de Videoroute Meertaligheid, een collectie van video's en gespreksleidraden waarmee basisscholen zelfstandig of onder begeleiding aan de slag kunnen om zo hun visie, beleid en aanpak rond meertaligheid op school te versterken. Zowel het project als de Videoroute Meertaligheid zijn een gedeeld initiatief van Onderwijscentrum Gent en Drongo platform voor meertlaigheid, de twee partners die hiervoor de handen in elkaar sloegen. Intussen werkt Drongo in een ander project ook al intensief samen rond meertaligheid in de kinderopvang, samen met de Dienst Kinderopvang van de Stad Gent.
We zien echter nog mogelijkheden om de Videoroute Meertaligheid verder uit te diepen en uit te breiden, met meer video's en thema's die dichter aansluiten bij vragen die leven in het lager onderwijs. De huidige video's hebben het vooral over thema's als interactie creëren, technieken en materialen inzetten of samenwerken met ouders, maar in het lager onderwijs merken we ook diepgaandere vragen over interactie en taalkansen creëren in álle vakken, digitale tools gericht inzetten en verdiepende partnerschappen met ouders opzetten. Het vervolgproject dat we nu indienen, onder de noemer 'BeNeMinds 2', zet specifiek op die drie thema's in, met als doelstellingen om opnieuw werk- en schoolbezoeken rond die thema's te organiseren, en op die manier ook nieuwe video's en gespreksleidraden te creëren waarmee de Videoroute Meertaligheid dan in de toekomst verder zal worden uitgebreid. In het nieuwe project zullen er minder scholen deelnemen, maar wel telkens met 2 collega's (in het vorige project 1 per school), om zo de kansen te verhogen dat het project en de outcomes ervan een sterkere plek kunnen verwerven in de eigen schoolwerking.
Bij goedkeuring gaat het project van start op 1 maart 2025, met een looptijd van 2 jaar, dus tot en met 28 februari 2027. Er wordt een totale subsidie aangevraagd van € 60.000,00, waarvan ongeveer € 15.000,00 voor de Stad Gent. Over de precieze budgettaire verdeling wordt later nog verder afgestemd, maar die zullen in verhouding staan tot ieders rol en takenpakket.
Keurt de indiening goed van de bij dit besluit gevoegde projectaanvraag BeNeMinds 2 - Multilingualism IN Dutch-speaking Schools in Belgium and the Netherlands in het kader van het Erasmus+-programma.