Inleiding
De EDUGO-site is een scholen- en sportcampus in Oostakker, nabij de R4, het kasteel Slotendries en Groenklimaatas 1 (Sint-Jozefstraat). In het verleden werden er regelmatig ad-hocprojecten gelanceerd zonder globale visie of een kwalitatief toekomstbeeld voor de hele scholen- en sportsite. Vanuit de Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Planning werd daarom het standpunt ingenomen dat voor toekomstige ingrepen een inrichtingsplan noodzakelijk is. Op die manier kunnen de krachtlijnen van de site bepaald worden en kan gekozen worden voor de juiste functie op de juiste plaats zonder andere gewenste ingrepen te hypothekeren.
Zowel de scholengroep als de Sportdienst hadden concrete ruimtenoden op de site, en hebben al een nauwe samenwerking met gedeeld ruimtegebruik in de EDUGO Arena. Om die reden beslisten EDUGO en de Sportdienst om een gezamenlijk inrichtingsplan op te maken om de toekomstige ontwikkelingen vast te leggen en op zoek te gaan naar gedeeld gebruik van de infrastructuur.
Sinds december 2023 werd ontwerpbureau Felt aangesteld door de Sportdienst en EDUGO voor de opmaak van een gezamenlijk inrichtingsplan. Tijdens het proces waren Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Planning en de wijkregisseur nauw betrokken. Het inrichtingsplan werd voorgesteld aan de kwaliteitskamer en het coördinatieoverleg. Daarnaast werd een infomarkt georganiseerd om de omwonenden te infomeren en bevragen.
Inhoud van het inrichtingsplan
De Sportdienst en school willen een gezamenlijk gebouw realiseren met sporthal (die als kwaliteitsvolle sportzaal voor de school ingezet kan worden) en een multifunctionele sportzaal (dans, gevechtsport, ..).
Daarnaast wil de Sportdienst een bijkomend kunstgrasvoetbalveld met competitieafmetingen, beachvolleybalterreinen en kleinschalige sportinfrastructuur (looppiste, calesthenics, skatevoorzieningen, ...) realiseren. Tot slot moest onderzocht worden of er ruimte is voor de herlocalisatie van tennisclub De Krijte en wil deze club haar bestaande 4 padelvelden uitbreiden tot 6 velden, waarvan 4 overdekt.
Aangezien de vergunningsaanvraag voor het capaciteitendossier van EDUGO ondertussen geweigerd werd, is dit ook nog steeds een ruimtevraag van de school. Bovendien wil de school ook reservatiebouwzones afbakenen voor toekomstige (nu nog niet gekende) uitbreidingsvragen.
Studiebureau Felt is met het programma van eisen en de randvoorwaarden uit de projectdefinitie (opgemaakt door de betrokken stadsdiensten) aan de slag gegaan. Het studiebudget was beperkt, waardoor het inrichtingsplan vooral de grote lijnen van de toekomstige invulling voor het studiegebied vastlegt. Er zijn een aantal krachtlijnen vastgelegd, bouwzones aangeduid en er is een voorkeursscenario voor de gedeelde sporthal die in eerste fase aangelegd zal worden. De bouwzones die in eerste instantie niet ingevuld worden door een sporthal moeten beschouwd worden als reservebouwzones voor de toekomst, waarvoor er op dit moment nog geen programma gekend is.
Gecoördineerd advies
Het inrichtingsplan is een mooie aanzet voor de verdere ontwikkeling van de site. Het geeft de conceptuele lijnen weer voor hoe de ruime schoolomgeving, in gedeeld gebruik met de sportinfrastructuur, kan evolueren. Omwille van het beperkte studiebudget zijn een aantal onderzoeksvragen doorgeschoven naar een volgende fase en zijn de bouwvelden zelf niet verder gedetailleerd. De studie blijft dus eerder algemeen en soms vrijblijvend. Een aantal onderzoeksvragen zullen dus verder uitgediept moeten worden vooraleer er sprake is van een inrichtingsplan dat als kader kan dienen om omgevingsvergunningen te beoordelen. Deze thema’s kunnen niet doorgeschoven worden naar de deelprojecten, zodat bepaalde kansen niet gemist worden. Het stoppen met ad-hocingrepen was namelijk ook het opzet om een inrichtingsplan op te maken.
Om die reden wordt een gecoördineerd advies bij het inrichtingsplan gevoegd. Het formuleert de onderzoeksvragen die nog verder uitgewerkt moeten worden en de aandachtspunten bij de uitwerking van concrete projecten (zowel het oprichten van gebouwen als de aanleg van sportinfrastructuur). Dit gecoördineerd advies moet dan ook steeds naast het inrichtingsplan gelezen worden.
Het gecoördineerd advies is opgemaakt met input van het Mobiliteitsbedrijf, de Groendienst, Dienst Milieu en Klimaat, Dienst Economie, Dienst Stadsarcheologie en Monumentenzorg en de Jeugddienst. Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen, de wijkregisseur, Departement Onderwijs en Team Stadsbouwmeester werden bevraagd maar gaven geen advies. Er werd echter ook rekening gehouden met input die we kregen op de infomarkt die georganiseerd werd op 3 juni 2024 en met de input uit het coördinatieoverleg van 6 juni 2024.