In zitting van 28 juni 2017 heeft de gemeenteraad het Reglement met betrekking tot de gemeentelijke parkeervergunning goedgekeurd. Dit reglement werd nadien verschillende malen gewijzigd.
In zitting van 24 november 2014 werd het Parkeerplan Gent 2020 - Strategisch beleidsplan goedgekeurd in de Gemeenteraad.
Dit plan bevat duidelijke uitspraken over hoe de Stad de parkeeruitdagingen in de ruime stadskern wil aangaan. Doorheen de jaren werd het parkeerplan uitgerold.
Driejaarlijks voert Stad Gent een parkeeronderzoek uit om de parkeersituatie op het terrein te monitoren. Het laatste parkeeronderzoek werd uitgevoerd in 2020.
Uit dit onderzoek blijkt dat het totaal aantal geregistreerde voertuigen op straat niet significant verschilt van 2017. Wél nam de parkeerbezetting in het centrum toe als gevolg van een veranderend parkeeraanbod. Tegelijk blijkt uit het parkeeronderzoek dat er sprake is van 'uitwijkgedrag' van betalende zones naar niet-betalende wijken grenzend aan het betalend gebied (het zogenaamde rimpeleffect).
Op basis daarvan werden een reeks voorstellen geformuleerd om dit rimpeleffect in te dijken. Op 2 maart 2023 keurde het college van burgemeester en schepenen de indicatieve timing voor de uitrol van de update van het parkeerplan principieel goed.
Naar aanleiding van de uitbreiding van het betalend parkeren in Gentbrugge en Moscou dienen de bijlagen bij het Reglement met betrekking tot de gemeentelijke parkeervergunning geactualiseerd te worden.
Deze actualisatie geeft geen aanleiding tot een inhoudelijke wijziging van het reglement zelf.
Het IVA Mobiliteitsbedrijf is belast met controle van/toezicht op de uitvoering van dit reglement.
Wijzigt de bewonerszone 10 uit de bijlage 1'Lijst bewonerszones' van het 'Reglement met betrekking tot de gemeentelijke parkeervergunning' als volgt:
De volgende (delen van) straten worden toegevoegd:
Adolf Samuëlstraat, Braemkasteelstraat (van de Meersemdries tot het viaduct), Brusselsesteenweg (van Keizervest tot de Schooldreef), Eugeen Zetternamstraat, Frederik Burvenichstraat, Gustaaf Le Fèvere de Ten Hovelaan, Hippoliet Persoonsstraat, Jozef Wautersstraat, Land van Rodelaan, Leon De Loofstraat, Meersemdries (gedeelte tussen Emanuel Hielstraat en Braemkasteelstraat), Neerhofstraat en Valerius De Saedeleerstraat.
De volgende (delen van) straten worden verwijderd:
Brusselsesteenweg (van Keizervest tot de Schooldreef maar enkel de oneven zijde van de spoorweg tot de Schooldreef), Frederik Burvenichstraat (van de Brusselsesteenweg tot de Jozef Wautersstraat) en Land van Rodelaan (van de Brusselsestenweg tot de Robert Rinskopflaan).
Wijzigt de bewonerszone 15 uit de bijlage 1'Lijst bewonerszones' van het 'Reglement met betrekking tot de gemeentelijke parkeervergunning' als volgt:
De volgende (delen van) straten worden toegevoegd:
Alfons Biebuycklaan, Arsenaalstraat, Brusselsesteenweg (van de Jan van Aelbroecklaan tot de spoorweg), Cretonnepad, Gontrodestraat, Heidestraat, Jan Furnièrestraat, Jean Jaurèslaan, Jules de Saint-Genoisstraat, Oscar De Gruyterstraat, Peter Benoitlaan (van de Brusselsesteenweg tot de spoorweg), Priesterstraat, Prosper Van Langendonckstraat, Rode-Kruisstraat, Tuinwijk ter Heide, Vijverhof, Vuurstokerstraat, Werkhuizenstraat (van de Peter Benoitlaan tot de Jean Jaurèslaan) en Wijkpark De Porre.
Wijzigt de lijst van straten die deel uitmaken van bewonerszone 10 en 15 uit de bijlage 2 'Lijst parkeerzones' van het 'Reglement met betrekking tot de gemeentelijke parkeervergunning' als volgt:
De volgende (delen van) straten worden toegevoegd:
Alfons Biebuycklaan, Arsenaalstraat, Brusselsesteenweg (van Keizerviaduct tot de Schooldreef), Eugeen Zetternamstraat, Gontrodestraat, Heidestraat, Jan Furnièrestraat, Jules de Saint-Genoisstraat, Land van Rodelaan (van de Brusselsesteenweg tot de Robert Rinskopflaan), Oefenpleinstraat, Oscar De Gruyterstraat (van de Peter Benoitlaan tot Oscar De Gruyterstraat nr 1), Peter Benoitlaan (van de Brusselsesteenweg tot de spoorweg), Priesterstraat, Prosper Van Langendonckstraat, Robert Rinskopflaan, Tuinwijk ter Heide, Vijverhof, Vuurstokerstraat en Wijkpark De Porre.
De volgende (delen van) straten worden verwijderd:
Brusselsesteenweg (van E17-viaduct tot tot de Schooldreef langs de oneven zijde) en Brusselsesteenweg (van Keizerviaduct tot het viaduct van de E17).
Keurt goed de inwerkingtreding van de wijzigingen op 24 oktober 2024.
Neemt kennis van de gecoördineerde versie van de 'Lijst bewonerszones', bijlage 1 bij het 'Reglement met betrekking tot de gemeentelijke parkeervergunning', zoals bij dit besluit gevoegd.
Neemt kennis van de gecoördineerde versie van de 'Lijst parkeerzones', bijlage 2 bij het 'Reglement met betrekking tot de gemeentelijke parkeervergunning', zoals bij dit besluit gevoegd.