Enkele buurtbewoners rond het natuurgebiedje Overmeers klagen over ratten in de tuinen. Er staan al langere tijd rattenvangkisten. Vroeger werd daar door de stad ook rattenvergif in geplaatst, nu wordt gevraagd aan de buurtbewoners om dat zelf te doen. Ook al is het op de grens privaat en publiek domein.
Rato vzw staat sinds 2022 in voor bestrijding van ratten op privaat en publiek domein in Gent. Wanneer een burger melding maakt, gaat Rato gratis langs.
Op openbaar domein staat Rato in voor het plaatsen en opvolgen van 'betonbakken'. Zij voorzien in het gif.
Op privaat domein, informeert Rato hoe het probleem kan worden aangepakt, waarbij ze de nadruk leggen op preventie. Dat is altijd het belangrijkste. Dit om resistentie tegen gif te vermijden en omwille van dierenwelzijn.
Maar Rato kan uiteraard met de betrokkenen de bestrijding opstarten wanneer ze inschatten dat dit nodig is, daarbij wordt wel degelijk gif voorzien. Het kan zijn dat het probleem daarmee niet is opgelost, maar ze voorzien wel degelijk gif voor de bestrijding.
Rato is actief in veel gemeenten, ze doen dat niet enkel zo in Gent.
De problematiek aan Overmeers is gekend. Sinds december 2023 ontvingen we 31 meldingen van rattenoverlast in de buurt van het Overmeersgebied.
Het bleek hierbij niet altijd om ratten te gaan, ook woelmuizen, huismuizen en spitsmuizen (beschermd) worden gemeld. Niet iedereen kent het verschil tussen al die dieren.
Zoals u aangeeft, gaat het hier dan ook om een natuurgebied. Dit is de natuurlijke habitat van de bruine rat en het dier maakt deel uit van het ecosysteem. Ratten worden daar meestal onder controle gehouden door natuurlijke vijanden. Om secundaire vergiftiging te vermijden, zijn we aan natuurgebieden extra voorzichtig met gif.
Rato wist ons te zeggen dat de overlast voornamelijk voortkomt uit voedselbronnen op privaat terrein, zoals het voederen van kippen, ganzen etc en niet-aangepaste compostbakken. Deze informatie is zo aan de melders meegegeven. Ze ontvingen een folder van Rato met tips en concrete informatie. Je ziet dat ze vooral in op preventie – ik verwijs naar het voederen van eenden in het Citadelpark als een ander voorbeeld.
Wanneer eigenaars dit aanpakken, kan het probleem al voor een groot stuk opgelost zijn. Uiteraard kunnen de mensen opnieuw een melding doen als blijkt dat er nog steeds een overlastprobleem is op het privaat domein. Wanneer problemen ontstaan op privaat domein en men expliciet niet zelf aan de slag wenst te gaan staat het de mensen vrij om een gespecialiseerde firma onder de arm te nemen.
Tot slot geef ik nog mee dat wanneer burgers vragen of twijfels hebben inzake bestrijding raden we hen ook steeds aan contact op te nemen met onze Groendienst, ook zeker in dit geval.
Alle info hierover is gebundeld op de website van Stad Gent ( https://stad.gent/nl/samenleven-welzijn-gezondheid/welzijn/dierenwelzijn/dierenoverlast#141882)
wo 18/09/2024 - 08:20