Eind vorig jaar werden de cijfers gepubliceerd van de Preventiepeiling uitgevoerd
door het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw. In deze Preventiepeiling waren positieve cijfers
omtrent preventiebeleid bij ouderen te vinden, omtrent onder andere valpreventie, maar ook
verontrustende cijfers. 7 op 10 ouderen heeft tandbederf, 5 op 10 heeft een gebit dat voor meer
dan de helft met tandplak bedekt is. Tandbederf en tandplak kunnen leiden tot
tandvleesontsteking. Deze leiden tot hartziekten, ondervoeding en andere complicaties, nefast
voor gezondheid en levenskwaliteit, een probleem dat sterk aangepakt zou moet worden.
Helaas werkt slechts 44% van de WZC’s structureel samen met mondhygiënisten of tandartsen.
- Zijn er cijfers beschikbaar over mondzorg in onze Gentse WZC’s?
- Worden er preventieve maatregelen genomen omtrent mondzorg voor ouderen?
- Indien ja, hoe evalueert u deze maatregelen als schepen van Gezondheid & Zorg?
Tand- en mondzorg in woonzorgcentra staat al langer op de agenda van de Stad/OCMW .
We realiseren maar al te goed dat het cruciaal is om hierop in te zetten. Voorkomen is beter dan genezen, wij zetten in op preventie.
Concrete cijfers over al onze bewoners voor alle vijf WZC’s zijn er niet. Maar we zien wel dat daar waar we mondhygiënisten inzetten het beter in kaart kan gebracht worden. Zo zien bijvoorbeeld in WZC De Vijvers dat de mondgezondheid van 160 van de 183 bewoners er op is verbeterd.
We vinden het cruciaal om de levenskwaliteit van onze ouderen in hun laatste jaren te garanderen, want zoals u terecht aangeeft heeft de mondhygiëne invloed op de gezondheid van de rest van ons lichaam.
Uit de preventiepeiling van het Vlaams Instituut Gezond Leven weten we dat de Gentse WZC’s beter scoren dan gemiddeld wat betreft een structurele samenwerking met een mondhygiënist of tandarts (60% tov 44%) én er mee voor zorgen dat de bewoners jaarlijks een preventief mondonderzoek krijgen (60% tov 32%).
Er wordt een breed gamma aan diverse maatregelen genomen, zowel preventief als curatief, door onze eigen vijf stedelijke woonzorgcentra én ook in enkele andere Gentse woonzorgcentra.
Graag ga ik iets dieper in op waar onze eigen woonzorgcentra rond het thema mee bezig zijn.
Drie van onze woonzorgcentra (De Vijvers, Heiveld, Zuiderlicht) werken al een tijdje samen met studenten van UGent en Arteveldehogeschool.
Zo krijgen de personeelsleden vorming rond preventie, worden er reinigingen uitgevoerd en werd er een draaiboek uitgewerkt rond de reiniging van prothesen.
WZC’s De Vijvers en Het Heiveld gaan zelfs nog verder en hebben een mobiele behandelsets aangekocht, bestaande uit een stoel, lamp en smart-port.
De Vijvers doet daar nog een schepje bovenop met een landelijk primeur: ze hebben een eigen mondhygiëniste in dienst.
De mondhygiëniste, die halftijds tewerk gesteld wordt, zorgt ervoor dat het personeel correct opgeleid is omtrent mondzorg, volgt de mondgezondheid van bewoners op, voert reinigingen uit en verwijst hen wanneer nodig door naar een tandarts. De Vijvers is zeer tevreden van het werk dat zij levert en zien de positieve effecten op hun bewoners én hun gebitten.
In WZC Zonnebloem krijgen bewoners dan weer procesbegeleiding over mondzorg als onderdeel van het werken rond gezonde voeding.
Ze zetten zich ook in op logopedie rond slik- en mondproblematiek, zoals ook al onze stedelijke WZC’s doen.
In WZC De Liberteyt krijgen de medewerkers jaarlijks een vorming over mondhygiëne en slikstoornissen. Ook wordt elke nieuwe medewerker tijdens hun inwerkperiode uitgebreid geïnformeerd over het beleid rond mondzorg. Bovendien voert een logopediste screenings uit om problemen vroegtijdig te signaleren.
Onze vijf woonzorgcentra werken dus allemaal omtrent mondzorg. We doen het zelfs beter dan het landelijk gemiddelde, maar er is nog steeds ruimte voor verbetering.
We hebben ook weet dat er in andere woonzorgcentra veel interessante en belangrijke initiatieven zijn omtrent mondzorg, wat we toejuichen.
Ook nemen we in de toekomst samen initiatieven.
Zo krijgen later dit jaar ook medewerkers van een niet stedelijk WZC een opleiding en wordt voor heel wat WZC’s een vernieuwd actieplan opgesteld om nog betere zorg te kunnen voorzien in de toekomst.
Eén woonzorgcentrum is ook reeds aan de slag met de Vlaams methodiek “de mondzorglijn”, gericht op de implementatie van een preventief mondzorgbeleid met ondersteuning van een externe procesbegeleider.
U hoor het, er gebeurt al heel wat in de Gentse woonzorgcentra en dat heeft zijn effect. Als schepen ben ik dan ook zeer tevreden met alle initiatieven die georganiseerd worden en moedig ik deze ten zeerste aan.
Want een goede gezondheid gaat ook door de mond.
do 03/10/2024 - 14:34