Terug
Gepubliceerd op 05/09/2024

2024_GR_00720 - De wijziging van een gemeenteweg in het kader van OMV_2023085254 R - aanvraag omgevingsvergunning voor het inrichting van een park van het landinrichtingsplan Rieme-Oost - met openbaar onderzoek - Dordrechtstraat, 9042 Gent - Goedkeuring

commissie stedenbouw, stadsontwikkeling, natuur en wonen (SSW)
do 12/09/2024 - 19:00 Gemeenteraadszaal

Samenstelling

Wie is verantwoordelijk voor deze materie?

Filip Watteeuw
2024_GR_00720 - De wijziging van een gemeenteweg in het kader van OMV_2023085254 R - aanvraag omgevingsvergunning voor het inrichting van een park van het landinrichtingsplan Rieme-Oost - met openbaar onderzoek - Dordrechtstraat, 9042 Gent - Goedkeuring 2024_GR_00720 - De wijziging van een gemeenteweg in het kader van OMV_2023085254 R - aanvraag omgevingsvergunning voor het inrichting van een park van het landinrichtingsplan Rieme-Oost - met openbaar onderzoek - Dordrechtstraat, 9042 Gent - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving waaruit blijkt dat het orgaan bevoegd is

  • Het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikel 31
  • Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, artikel 8

Op basis van welke regels (rechtsgronden) wordt deze beslissing genomen?

  • Het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikel 31
  • Het Besluit van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, artikel 47
  • Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, artikel 12
  • De Vlaamse codex ruimtelijke ordening (VCRO)
  • Het decreet algemene bepalingen milieubeleid (DABM)

Wat gaat aan deze beslissing vooraf?

Charline Vanneste namens VLAAMSE LANDMAATSCHAPPIJ NV PR diende een omgevingsvergunningsaanvraag in voor gronden gelegen aan Dordrechtstraat 4 kadastraal gekend als afdeling 14 sectie X nrs. 69G4, 69T4, 69X4, 69V4, 69Y4, 74E, 84Y en 84X.
 De aanvraag heeft betrekking op een provinciaal project, met name een project dat gemeentegrens overschrijdend is, om die reden is de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen de vergunningverlenende overheid.

Deze aanvraag werd op 13/05/2024 ingediend bij de deputatie. Op 13/05/2024 werd aan het college van burgemeester en schepenen gevraagd een openbaar onderzoek te organiseren en de aanvraag voor te leggen aan de gemeenteraad. Er werd ook gevraagd advies uit te brengen.

Het college van burgemeester en schepenen heeft reeds op 25/07/2024 een voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht aan de deputatie binnen de wettelijke termijn.
 

Beschrijving aanvraag:

De aanvraag omvat het inrichting van een park van het landinrichtingsplan Rieme-Oost.

Het landinrichtingsproject Gentse kanaalzone Koppelingsgebieden fase 1 werd ingesteld door de Vlaamse regering op 24 februari 2006. Doelstellingen van het project zijn: de inrichting van 16 koppelingsgebieden in de Gentse kanaalzone. Koppelingsgebieden zijn bufferzones tussen de industriegebieden en de woonkernen met een belangrijke verbindende functie. Met de inrichting van deze koppelingsgebieden beoogt de Vlaamse overheid een verbetering van de leefbaarheid van de kanaaldorpen. Elk koppelingsgebied wordt uitgebouwd tot een hedendaags recreatief park met een bufferende functie.

Het landinrichtingsplan Rieme-Oost geeft op het grondgebied van de stad Gent en gemeente Evergem uitvoering aan volgende doelstellingen van het landinrichtingsproject: het koppelingsgebied wordt uitgebouwd tot een hedendaags recreatief park voor de dorpskern van Rieme met een bufferende functie.

Voorliggend uitvoeringsdossier werd opgemaakt in overleg met een begeleidingsgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de stad Gent, de gemeente Evergem, provincie Oost-Vlaanderen, North Sea Port en Departement Mobiliteit en Openbare Werken – Afdeling Maritieme Toegang.

 Voor het aanleggen van de fietspad in betonverharding op het tracé van de buurtweg nr. 2 Dordrechtstraat is een kleine aanpassing van de rooilijn noodzakelijk.

Procedure:

Het openbaar onderzoek werd gehouden van 14 juni 2024 tot 13 juli 2024.

Resultaat : geen petitielijsten, geen schriftelijke bezwaren, geen schriftelijke gebundelde bezwaren, geen mondelinge bezwaren en geen digitale bezwaren 

Aangezien de aanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit.

De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

Waarom wordt deze beslissing genomen?

In uitvoering van artikel 12 van het decreet over de gemeentewegen keurt de gemeenteraad  een rooilijnplan goed. In uitvoering van artikel 31 van het decreet betreffende de Omgevingsvergunning neemt de gemeenteraad een beslissing over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg alvorens de bevoegde overheid een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

 

Er werden tijdens het openbaar onderzoek geen bezwaren op opmerkingen gemaakt

De gemeenteraad spreekt zich ook uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein.

 

De gemeenteraad is van oordeel dat het voorstel van wegaanleg kan goedgekeurd worden om volgende redenen:

De aanvraag heeft als doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen. Het ontwerp voorziet in een veilig wegennet, de wijzigingen staan ten dienste van het algemeen belang, de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen, wijzigingen aan het wegennet zijn in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief. 

De aanvraag draagt bij aan de verder ontwikkeling van de koppelingsgebieden en zo ook de aan verbetering van de leefbaarheid van de kanaaldorpen. Dit koppelingsgebied wordt uitgebouwd tot een hedendaags recreatief park met een bufferende functie. De beperkte aanpassing van de buurtweg nr 2 de Dordrechtstraat is in functie van een fietsverbinding tussen de Tragelstraat en Riemekaai. De zones binnen de aangepaste rooilijn worden toegevoegd aan de Dordrechtstraat. De grondoverdracht werd geregeld binnen het totale landinrichtingsplan.

 

De voorgestelde werken voldoen dus aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit. Er wordt voldaan aan de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

Activiteit

AC34300 Behandelen van omgevingsvergunningen

Besluit

Artikel 1

keurt het rooilijnplan zoals opgenomen in bijlage, goed.

Artikel 2

keurt de ligging, breedte en uitrusting van de gemeentewegen, zoals ontworpen in de omgevingsvergunningsaanvraag, gelegen Dordrechtstraat 4 en kadastraal gekend als afdeling 14 sectie X nrs. 69G4, 69T4, 69X4, 69V4, 69Y4, 74E, 84Y en 84X, goed mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden:
- De fundering van het fietspad in betonstraatstenen dient te bestaan uit 10 cm zandcement ipv 25 cm steenslag type IA.


Bijlagen