Terug
Gepubliceerd op 16/09/2024

2024_MV_00415 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Onderhoud trage wegen

commissie stedenbouw, stadsontwikkeling, natuur en wonen (SSW)
do 12/09/2024 - 19:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: do 12/09/2024 - 22:21
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Christophe Peeters; Karin Temmerman; Sven Taeldeman; Zeneb Bensafia; Karlijn Deene; Gert Robert; Carl De Decker; Patricia De Beule; Stijn De Roo; Anita De Winter; Caroline Persyn; Christiaan Van Bignoot; Sonja Welvaert; Manuel Mugica Gonzalez; Tine Heyse; Sami Souguir; Astrid De Bruycker; Filip Watteeuw; Jeroen Van Lysebettens; Anton Vandaele; Maarten De Grauw

Afwezig

Johan Deckmyn; Gabi De Boever; Jef Van Pee; Mieke Bouve; Cengiz Cetinkaya; Karla Persyn; Tom De Meester; Yüksel Kalaz; Joris Vandenbroucke; Fourat Ben Chikha; Nicolas Vanden Eynden; Els Roegiers; Emilie Peeters; Helga Stevens; Emmanuelle Mussche; Tom Van Dyck; Anneleen Schelstraete; Bart Tembuyser; Jeroen Paeleman; Sherley Blomme

Secretaris

Maarten De Grauw
2024_MV_00415 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Onderhoud trage wegen 2024_MV_00415 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Onderhoud trage wegen

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Trage wegen vormen al lange tijd doorsteekjes van de ene plek in een stad, dorp of wijk naar de andere. Veel van de trage wegen die we nu nog gebruiken zijn terug te vinden in de Atlas der Buurtwegen, die werd opgemaakt naar aanleiding van een wet uit 1841.

Trage wegen laten voetgangers en fietsers toe om zich langsheen het groen te verplaatsen. Ze kunnen heel wat vormen aannemen: kerkwegels, jaagpaden, bospaden… Ook op Gents grondgebied vinden we heel wat trage wegen.

De stad is als wegbeheerder van de trage wegen verantwoordelijk voor het onderhoud en de vrije doorgang. Om de toegankelijkheid ervan te verzekeren is ook onderhoud van het groen langsheen de paden nodig. Onder meer de kerkwegels in Sint-Kruis-Winkel, die de Albert De Smetstraat en de Marcel Herpelinckstraat verbinden met Sint-Kruis-Winkeldorp, zijn moeilijk te betreden vanwege de wildgroei langs de bermen.

Indiener(s)

Stijn De Roo

Gericht aan

Astrid De Bruycker

Tijdstip van indienen

vr 06/09/2024 - 15:11

Toelichting

Graag had ik van de schepen een antwoord gekregen op volgende vragen:

  1. Hoe worden de onderhoudsnoden van de trage wegen op Gents grondgebied opgevolgd? 
  2. Welk onderhoudsschema en beheerssysteem wordt hiervoor aangehouden?
  3. Zullen de genoemde kerkwegels op korte termijn aangepakt worden?

Bespreking

Antwoord

Hoe worden de onderhoudsnoden van de trage wegen op Gents grondgebied opgevolgd?  

De verantwoordelijkheid voor onderhoud van de trage wegen in Gent wordt verdeeld tussen enerzijds de Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen en anderzijds de Groendienst. Algemeen kan gesteld worden dat de Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen de verharde trage wegen beheert, en de Groendienst de onverharde en half verharde paden. 

Beide diensten beschikken over een beheersysteem waarin alle te onderhouden gebieden en trage wegen zijn opgenomen en waaraan beheerdoelstellingen en maatregelen zijn gekoppeld.  

Welk onderhoudsschema en beheerssysteem wordt hiervoor aangehouden?  

Het onderhoudsschema en beheerssysteem is afhankelijk van het type ondergrond. Voor de trage weg in kwestie betreft het een onverhard (landbouw)pad. Het onderhoud daarvan bestaat uit het 3 keer per jaar maaien. 

Zullen de genoemde kerkwegels op korte termijn aangepakt worden? 

Volgens de Groendienst gaat het over één trage weg die blijkbaar per abuis niet goed in de beheerinventaris van de Groendienst was opgenomen. De overige trage wegen werden volgens de Groendienst wel degelijk gemaaid. De weg waarnaar u verwijst werd intussen al gemaaid door de Groendienst en is toegevoegd aan de beheerinventaris.

vr 13/09/2024 - 08:36