Terug
Gepubliceerd op 16/09/2024

2024_MV_00414 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Omgevallen boom Muinkpark

commissie stedenbouw, stadsontwikkeling, natuur en wonen (SSW)
do 12/09/2024 - 19:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: do 12/09/2024 - 22:21
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Christophe Peeters; Karin Temmerman; Sven Taeldeman; Zeneb Bensafia; Karlijn Deene; Gert Robert; Carl De Decker; Patricia De Beule; Stijn De Roo; Anita De Winter; Caroline Persyn; Christiaan Van Bignoot; Sonja Welvaert; Manuel Mugica Gonzalez; Tine Heyse; Sami Souguir; Astrid De Bruycker; Filip Watteeuw; Jeroen Van Lysebettens; Anton Vandaele; Maarten De Grauw

Afwezig

Johan Deckmyn; Gabi De Boever; Jef Van Pee; Mieke Bouve; Cengiz Cetinkaya; Karla Persyn; Tom De Meester; Yüksel Kalaz; Joris Vandenbroucke; Fourat Ben Chikha; Nicolas Vanden Eynden; Els Roegiers; Emilie Peeters; Helga Stevens; Emmanuelle Mussche; Tom Van Dyck; Anneleen Schelstraete; Bart Tembuyser; Jeroen Paeleman; Sherley Blomme

Secretaris

Maarten De Grauw
2024_MV_00414 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Omgevallen boom Muinkpark 2024_MV_00414 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Omgevallen boom Muinkpark

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Op vrijdag 16 augustus is in het Muinkpark een zilverlinde van 170 jaar oud omgevallen. Bij de val werd een zitbank verpletterd. In de pers vernam ik dat de boom in april werd gecontroleerd en er toen werd beslist hem te vellen. Dat zou gebeuren in de week van 19 augustus.

Met een groeiend aantal bomen in onze stad en onze stadsparken is de veiligheid van oude bomen een kerntaak van de stad.

Indiener(s)

Stijn De Roo

Gericht aan

Astrid De Bruycker

Tijdstip van indienen

vr 06/09/2024 - 15:08

Toelichting

Graag had ik van de schepen een antwoord gekregen op volgende vragen:

  1. Wat was het precieze resultaat van de controle van deze zilverlinde in april?
  2. Welke afwegingen werden in april gemaakt bij het bepalen van de voorziene datum voor het vellen?
  3. Op welke manier schat de Groendienst de risico’s in?
  4. Worden er naar aanleiding van deze casus processen aangepast?

Bespreking

Antwoord

Wat was het precieze resultaat van de controle van deze zilverlinde in april? 

De zilverlinde in het Muinkpark  waarnaar u refereert was door de Groendienst gekend als attentieboom. Eind april voerde het bomenteam van de Groendienst een grondige inspectie uit op de bomen van het Muinkpark. Zoals men dat steeds doet, werden bomen met mogelijke gebreken door meerdere interne boomdeskundigen bekeken om tot een gedragen conclusie te komen. 

De zilverlinde bleek aangetast door schimmel, wat de stabiliteit kan beïnvloeden. Omwille van zijn ouderdom, eerdere opvolging en vastgestelde aantasting werd beslist om de boom ecologisch te vellen.  

Welke afwegingen werden in april gemaakt bij het bepalen van de voorziene datum voor het vellen? 

Gezien de locatie van de boom vraagt een ecologische velling heel wat voorbereiding en planning; dit kan niet altijd zo maar op korte termijn. Men moet zo’n boom in stukken zagen om hem te vellen – dit vergt heel specifiek (zwaar) materiaal en gespecialiseerd personeel.    

Daarom besliste men om in twee stappen te werken.

-Om het acuut risico weg te nemen werd beslist om de kruin van de zilverlinde al meteen drastisch te reduceren. Dat gebeurde op 25/04/24. In eer en geweten oordeelden de boomdeskundigen dat er zo geen acuut gevaar meer was.

-De ecologische velling zelf werd ingepland de eerste helft van juli.  

Door afwezigheid wegens ziekte van 2 gespecialiseerde boomkappers konden de werken echter niet op de voorziene datum doorgaan. Hierop werden de werken verschoven naar de tweede helft van augustus. De directeur van de Groendienst werd hier niet van op de hoogte gebracht. Dit was niet correct. Het  ‘niet uitvoeren van geplande dringende werken’ had men moeten escaleren zodat alsnog een tijdige oplossing kon gevonden worden.  

Op welke manier schat de Groendienst de risico’s in?

De stadsbomen worden onderzocht door middel van een boomveiligheidscontrole (Visual Tree Assessment). Dit is een internationaal erkende methode waarmee men via allerlei gestandaardiseerde parameters onderzoekt of een boom als veilig wordt ingeschat.  

Een ongunstige boomveiligheidscontrole leidt tot nader onderzoek. Dergelijk onderzoek vergt gespecialiseerde kennis en materiaal en wordt uitbesteed aan externe boomdeskundigen.  

Indien uit de boomveiligheidscontrole blijkt dat de toekomstverwachtingen van de boom erg laag zijn of wanneer er vermoedens zijn van een sterk verhoogde kans op windworp of stambreuk, wordt geen nader onderzoek uitgevoerd en wordt de boom gerooid. De resultaten van de visuele boomveiligheidscontrole en eventueel nader onderzoek worden ook afgetoetst met de zogenoemde ‘gevaarzetting’ van de omgeving. Op locaties met een hoge frequentie van gebruik en lange verblijfsduur wordt bv. sneller geopteerd om de boom te rooien. 

Onderzochte bomen kunnen tijdens de visuele boomveiligheidscontrole of tijdens nader onderzoek ook aangeduid worden als attentiebomen: bomen die frequenter opgevolgd worden. 

Worden er naar aanleiding van deze casus processen aangepast? 

Naar aanleiding van de val van de boom heb ik onmiddellijk de directeur van de Groendienst om uitleg gevraagd. Ik heb begrepen dat de bomenexperts van de Groendienst in eer en geweten hebben ingeschat dat het acuut gevaar geweken was na de drastische reductie van de kroon. 

De Groendienst neemt zijn verantwoordelijkheid met betrekking tot de veiligheid van het openbaar domein ernstig. Daarom werden naar aanleiding van ons onderhoud meteen bijkomende maatregelen naar voren geschoven om in de toekomst extra voorzorgen te nemen. Zo gaat men bijkomend controle doen wanneer er dringende werken bij boombeheer worden ingepland: zowel op het niveau van de planning, de aanpak zelf en de tijdige uitvoering.  

Bij acuut gevaar of twijfel daarover wordt altijd onmiddellijk ingegrepen of, indien dit niet direct mogelijk is, een veiligheidszone afgebakend.  

Al deze inschattingen blijven op elk moment mensenwerk en de natuur is nooit voorspelbaar, met de huidige klimaatverandering zelfs onvoorspelbaarder dan ooit. Maar zoals gezegd: De Groendienst neemt zijn verantwoordelijkheid met betrekking tot de veiligheid van het openbaar domein bijzonder ernstig en staat dus altijd open voor verbeteringen aan zijn werkwijzen. De veiligheid van ons openbaar groen is voor onze mensen prioritair. 

vr 13/09/2024 - 08:33