Terug
Gepubliceerd op 16/09/2024

2024_MV_00412 - Mondelinge vraag van raadslid Jeroen Van Lysebettens: Sociale zorgfuncties binnen nieuwe stadsontwikkeling, o.a. Spoorwegsites Moscou-Vogelhoek

commissie stedenbouw, stadsontwikkeling, natuur en wonen (SSW)
do 12/09/2024 - 19:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: do 12/09/2024 - 22:21
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Christophe Peeters; Karin Temmerman; Sven Taeldeman; Zeneb Bensafia; Karlijn Deene; Gert Robert; Carl De Decker; Patricia De Beule; Stijn De Roo; Anita De Winter; Caroline Persyn; Christiaan Van Bignoot; Sonja Welvaert; Manuel Mugica Gonzalez; Tine Heyse; Sami Souguir; Astrid De Bruycker; Filip Watteeuw; Jeroen Van Lysebettens; Anton Vandaele; Maarten De Grauw

Afwezig

Johan Deckmyn; Gabi De Boever; Jef Van Pee; Mieke Bouve; Cengiz Cetinkaya; Karla Persyn; Tom De Meester; Yüksel Kalaz; Joris Vandenbroucke; Fourat Ben Chikha; Nicolas Vanden Eynden; Els Roegiers; Emilie Peeters; Helga Stevens; Emmanuelle Mussche; Tom Van Dyck; Anneleen Schelstraete; Bart Tembuyser; Jeroen Paeleman; Sherley Blomme

Secretaris

Maarten De Grauw
2024_MV_00412 - Mondelinge vraag van raadslid Jeroen Van Lysebettens: Sociale zorgfuncties binnen nieuwe stadsontwikkeling, o.a. Spoorwegsites Moscou-Vogelhoek 2024_MV_00412 - Mondelinge vraag van raadslid Jeroen Van Lysebettens: Sociale zorgfuncties binnen nieuwe stadsontwikkeling, o.a. Spoorwegsites Moscou-Vogelhoek

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Op 11 juni verzond het WGC Botermarkt een open brief naar het college i.v.m. de inrichting van het RUP Spoorwegsites Moscou-Vogelhoek. Zij uiten daarbij expliciet hun waardering voor de reeds geleverde inspanning maar missen nog het aspect welzijn en zorg. Zij pleiten in hun brief voor het expliciet integreren van welzijn en zorg in het RUP. 

In een RUP of bestemmingsplan wordt echter normaliter met ruimtelijke bestemmingen of  stedenbouwkundige functies gewerkt. Het aantal gehanteerde bestemmingen in een bestemmingsplan is doorgaans ook beperkt. Het thema "Welzijn & Zorg" valt dan onder de ruimtelijke bestemming "gemeenschapsvoorziening". 

Dit alles neemt niet weg dat de vraag van het WGC erg relevant blijft. Welzijn en zorg ruimtelijk voorzien bij nieuwe stadsontwikkeling is immers geen bijkomstigheid, maar moet de geïntegreerde aanpak van zorgfuncties in de wijk waarborgen en de toegankelijkheid tot deze essentiële voorzieningen verbeteren.

Indiener(s)

Jeroen Van Lysebettens

Gericht aan

Sami Souguir

Tijdstip van indienen

vr 06/09/2024 - 11:53

Toelichting

  • Is de schepen op de hoogte van de vraag van het wijkgezondheidscentrum?
  • Hoe zorgen we er als stad voor dat er garanties zijn in de plaatsing van deze sociale zorgfuncties in de wijk?

Bespreking

Antwoord

De medewerkers van het wijkgezondheidscentrum Botermarkt hebben hun bezorgdheden zowel schriftelijk als mondeling meegegeven tijdens het infomoment met betrekking tot het RUP van 4 mei en de daaropvolgende zitdagen. 

Daarna werd deze reactie inderdaad nogmaals ontvangen, via een schrijven aan zowel het college als de stadsdiensten bezorgd begin juni. Ik ben dus zeker op de hoogte van deze vraag en vind het interessant voorstel om verder mee te nemen in het RUP-traject. 

Alle reacties en adviezen op de startnota zullen worden verwerkt in de volgende stap van het RUP, zijnde de scopingnota. De scopingnota is een formeel document waarbij alle inspraakreacties en adviezen worden gebundeld met daarbij telkens geformuleerd hoe de Stad met elke reactie of advies zal omgaan. 

Deze scopingnota zal worden voorgelegd aan de nieuwe bestuursploeg, begin volgend jaar. 

Omdat er, door de wissel van bestuur, veel tijd is tussen het moment van de inspraakreacties en de volgende formele stap werd er besloten een informele stap toe te voegen. De diensten hebben een verslag opgemaakt van alle inspraakreacties en adviezen. Dit verslag is klaar en zal eerstdaags worden gepubliceerd op onze website en zal worden bezorgd aan alle personen en organisaties die hebben gereageerd, dus ook aan het WGC. 

Om voldoende garanties te bieden dat deze sociale zorgfuncties een plaats krijgen in de wijk, zullen we ruimte voor zorg en welzijn expliciet mogelijk maken door dit op te nemen in de stedenbouwkundige voorschriften. 

De vraag van het wijkgezondheidscentrum om voldoende aandacht te geven aan welzijn en zorg in dit planningsproces zal als bijkomende onderzoeksvraag in de scopingnota worden benoemd.

Daarnaast nemen we deze onderzoeksvraag ook mee in de besprekingen van de masterplannen die voor de verschillende spoorwegsites zullen worden opgemaakt door de eigenaars/ontwikkelaars.

Daarnaast maken we werk van een tool ‘Slim ruimtelijk plannen voor leefbare en levendige kernen’. Deze tool, die momenteel in opmaak is, zal de ruimtelijke noden en draagkracht van een buurt in beeld brengen. Niet alleen zorg en welzijn zullen daardoor in kaart worden gebracht, maar ook de specifieke nood aan bijvoorbeeld groen, handel of andere voorzieningen. 

ma 16/09/2024 - 09:48