Frank Van Goethem namens Stadsontwikkeling Gent (Sogent) AUTOGEMB diende een omgevingsvergunningsaanvraag in voor gronden gelegen aan Amelia Earhartlaan 4, 6, 8, 10 en 19 kadastraal gekend als afdeling 25 sectie A nrs. 118H, 172P, 172R, 299S en 312A en op openbaar domein.
De aanvraag heeft betrekking op een provinciaal project, met name een project dat uitvoering geeft aan een initiatief genomen door het college van burgemeester en schepenen en dat onder de MER-screeningsplicht valt; om die reden is de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen de vergunningverlenende overheid.
Deze aanvraag werd op 13/05/2024 ingediend bij de deputatie. Op 13/05/2024 werd aan het college van burgemeester en schepenen gevraagd een openbaar onderzoek te organiseren en de aanvraag voor te leggen aan de gemeenteraad. Er werd ook gevraagd advies uit te brengen. Op 25/07/2024 bracht het college een voorwaardelijk gunstig advies uit aan de vergunningverlenende overheid.
Beschrijving aanvraag:
Het voorwerp van de aanvraag betreft de wijziging van een gemeenteweg, in het kader van het aanpassen en renoveren van de bestaande fiets- en voetgangerstunnel.
Ruimtelijke situering
De aanvraag is gelegen in The Loop, een stadsdeel in ontwikkeling in het gebied rond Flanders Expo in het zuidwesten van de stad.
De ontwikkeling ‘The Loop’ is gelegen op 4 km van het centrum van de stad Gent, en wordt omgeven door de E40 in het zuiden, de ring rond Gent R4 in het noorden, de Kortrijksesteenweg in het oosten en de spoorlijn Gent-Kortrijk in het westen. Het station Gent-Sint-Pieters ligt vlakbij: 1,25 km in vogelvlucht. De verkeerswisselaar E40/E17 licht in de nabijheid van de site. Centraal in de ontwikkeling liggen de Adolphe Pégoudlaan, die de E40 met de R4 verbindt en het beurscomplex Flanders Expo.
Het projectgebied is gelegen aan de westzijde van de Adolphe Pégoudlaan, ter hoogte van de kruising met de Louis Blériotlaan- en brug. De omgeving kenmerkt zich door grootschalige vrijstaande bebouwing met vier tot zes bouwlagen in een infrastructuurlandschap.
De bestaande voetgangers- en fietserstunnel verbindt het Station Gent-Sint-Pieters via de Valentin Vaerwyckweg ten noorden van de Louis Blériotlaan, met het gebied gelegen ten zuiden van de Louis Blériotlaan en ten westen van de Adolphe Pégoudlaan. Van hieruit zijn ook Flanders Expo en Ikea (ten westen van de Adolphe Pégoudlaan) via een tweede fietstunnel onder de Adolphe Pégoudlaan bereikbaar.
Eigendom
De werkzaamheden worden uitgevoerd op diverse percelen, in eigendom van AWV, Sogent en Upgrade Estate.
De gebruiksovereenkomst met AWV maakt deel uit van de omgevingsvergunningsaanvraag.
Upgrade Estate draagt een deel van zijn perceel over aan sogent (aanvrager) voor het voorzien van de nutsleidingen (riolering en middendrukleiding) tussen de ondergrondse parking en de toegangshelling.
Om het fietspad te kunnen rechttrekken ter hoogte van de Amelia Earhartlaan moet nog een zone verworven te worden.
Aanpassingswerken bestaande tunnel
De bestaande tunnel is in slechte staat, hier worden de nodige renovatiewerken voorzien. De breedte van de tunnel na de werken bedraagt 3,5 m.
De noordelijke toegangshellling wordt opnieuw aangelegd, en de bestaande trap wordt vervangen door een nieuwe helling in westelijke richting.
De nieuwe voetgangerstrap wordt opgeschoven naar het westen, om de bocht veiliger te maken en de zichtbaarheid te vergroten.
Eigendom AWV
De werkzaamheden worden gedeeltelijk uitgevoerd op percelen in eigendom van AWV.
De gebruiksovereenkomst met AWV maakt deel uit van de omgevingsvergunning.
Rooilijnen
In functie van de overdracht van de gronden, nodig voor de realisatie van het project in aanvraag, werd een rooilijnplan opgemaakt met de volgende vast te stellen rooilijnen:
Sogent staat in voor de verwerving van de nodige gronden, waarna deze zullen worden overgedragen naar het openbaar domein.
De verbintenis tot kosteloze grondafstand (omvattende de wegenis-, infrastructuur- en beplantingswerken) maakt deel uit van de omgevingsvergunningsaanvraag.
Uit het bijgevoegde rooilijnplan blijkt dat de gronden nog geen eigendom zijn van sogent. Een omgevingsvergunning heeft een zakelijk karakter. Ze wordt verleend onder voorbehoud van de burgerlijke rechten die betrekking hebben op het onroerend goed. De beslissingen genomen op grond van het omgevingsvergunningdecreet doen geen afbreuk aan de burgerlijke rechten van derden.
Procedure:
Het eerste openbaar onderzoek werd gehouden van 21 juni 2024 tot 20 juli 2024.
Resultaat : geen bezwaren
Het tweede openbaar onderzoek wordt gehouden naar aanleiding van een wijzigingslus en loopt van 6 september 2024 tot 5 oktober 2024; dit openbaar onderzoek is nog niet afgerond. Gezien het feit dat er tijdens het eerste openbaar onderzoek geen bezwaren werden ingediend, en gezien de aard van de laatste aanpassingen, worden ook nu geen bezwaren verwacht. Indien er toch nog bezwaren binnenkomen voor het einde van het openbaar onderzoek, wordt een aanvullend collegebesluit opgesteld waarin de bezwaren behandeld worden. In dat geval wordt het collegebesluit nog aan de gemeenteraad en de deputatie bezorgd in functie van hun besluitvorming.
Aangezien de aanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit.
In uitvoering van artikel 12 van het decreet over de gemeentewegen keurt de gemeenteraad een rooilijnplan goed. In uitvoering van artikel 31 van het decreet betreffende de Omgevingsvergunning neemt de gemeenteraad een beslissing over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg alvorens de bevoegde overheid een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. De gemeenteraad spreekt zich ook uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein.
De gemeenteraad is van oordeel dat het voorstel van wegaanleg kan goedgekeurd worden om volgende redenen:
Dit komt tegemoet aan de ambities geformuleerd in de Ambitienota voor The Loop uit 2019, en is een belangrijke stap in de richting van betere fietsbereikbaarheid van The Loop.
De voorgestelde werken voldoen dus aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit. Er wordt voldaan aan de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Het voorstel van wegenis moet aangepast worden op een aantal punten. Het gaat echter om beperkte aanpassingen die door het vergunningverlenende bestuursorgaan als voorwaarde kunnen opgelegd worden in het kader van de beslissing over deze omgevingsvergunningsaanvraag.
Keurt het rooilijnplan, met inbegrip van de kosteloze grondafstand, zoals opgenomen in bijlage, goed.
keurt de ligging, breedte en uitrusting van de gemeentewegen, zoals ontworpen in de omgevingsvergunningsaanvraag, gelegen Amelia Earhartlaan 4, 6, 8, 10 en 19 en kadastraal gekend als afdeling 25 sectie A nrs. 118H, 172P, 172R, 299S en 312A en op openbaar domein, goed mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden:
Technisch dossier:
De Stad Gent en Farys stellen minimale kwaliteitseisen aan de technische uitvoering van de werken. Zij zijn immers de toekomstige eigenaars-wegbeheerder en beheerder van het openbaar domein. Het gaat bijvoorbeeld om de materiaalkeuze en de samenstelling van de fundering.
Daarom vragen we om een technisch dossier op te stellen.
Je kan de vereisten waaraan deze plannen en documenten moeten voldoen, opvragen bij de Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen (wegen@stad.gent). Ze moeten eveneens aan het standaardbestek SB 250 (laatste geldende versie) voldoen.
Het technisch dossier moet zeker volgende zaken bevatten:
Deze zaken zijn indien nodig aangepast aan de voorwaarden uit de vergunning.
Maak het dossier digitaal over aan de Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen; wegen@stad.gent (deze dienst zorgt voor de interne verspreiding van dit dossier bij de Groendienst en Farys).
De Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen, de Groendienst en Farys kunnen hierop opmerkingen geven, aanbevelingen doen en aanpassingen vragen.
Als vergunninghouder heb je er alle belang bij om de aanbevelingen van de technische diensten na te leven en de gevraagde aanpassingen door te voeren. Zo vermijd je dat de Stad Gent of Farys de rioleringswerken, de wegenwerken of de groenaanleg, niet aanvaarden bij de voorlopige oplevering.
Om diezelfde reden is het aangewezen om de werken pas op te starten nadat het technisch dossier volledig beantwoordt aan de aanbevelingen van de Stad Gent en Farys.