De Kuip van Gent, kortweg de Kuip, vormt het historisch hart van Gent. Zelf heb ik het genoegen in deze buurt te wonen, als trotse Gentenaar.
Het uitzicht van dit kloppende historische hart is belangrijk voor de Gentenaar. Dat uitzicht wordt vandaag met elke restauratie en opwaardering verder opgefleurd. Er is veel gaande in het centrum van Gent: restauraties, nieuwe faciliteiten, tijdelijke invullingen zoals het Duivelsteen, of zelfs nieuwe bestemmingen.
Om eenheid te creëren in al deze werken en opwaarderingen vroeg de stad in 2023 een studie aan: een masterplanstudie Historisch Patrimonium in de Kuip. Aan deze studie was ook een uitgebreid participatietraject verbonden, zowel fysiek als online. De Gentenaar kon meedenken over hoe zij de stad en haar erfgoed zien.
Graag vraag ik een stand van zaken.
De studie voor het Masterplan voor het Historisch Patrimonium is recent opgeleverd. Het college heeft deze ochtend van het eindrapport kennisgenomen. Het masterplan is een strategisch instrument om dat patrimonium in de toekomst te behouden en een nieuwe functie te geven. Het document stelt een structuur voor bestaande uit inhoudelijke narratieven die samen een coherent erfgoedverhaal vormen. De stad kan deze structuur gebruiken om richting te geven aan toekomstige ontwikkelingen binnen de Kuip, prioriteiten te stellen voor restauraties, inhoudelijke keuzes te maken voor (her)bestemmingen en financiële klemtonen te leggen.
Bij het participatieluik was er veel respons op de online vragenlijst. Meer dan 700 Gentenaars hebben input gegeven. Het resultaat getuigt van sterke betrokkenheid van de Gentenaar bij het historisch patrimonium in de Kuip. Inwoners hebben een grote appreciatie voor de historische waarde, de beeldwaarde en de stedenbouwkundige waarde van de stadsmonumenten. Ze vinden er in de nabijheid van de historische gebouwen rust, stilte en verkoeling. Maar de Gentenaar benoemde ook enkele werkpunten zoals de grote impact van verkeer op het historisch centrum, de bouwfysische staat van bepaalde gebouwen en de – soms – moeilijke toegankelijkheid.
Het masterplan werd opgemaakt door een studieteam bestaande uit aNNo architecten, maat ontwerpers en Orientes. Het traject werd begeleid door een stedelijke begeleidingsgroep waar 7 diensten uit 4 departementen, alsook IVA Historische Huizen, sogent en de stadsbouwmeester deel van uitmaakten. Daarnaast werd het masterplan 2 keer voorgelegd aan de Adviesraad Onroerend Erfgoed.
De studie kan een leidraad zijn voor het volgende college van burgemeester en schepenen om ook buiten het stadscentrum op een onderbouwde en coherente manier aan de slag te gaan met het historisch stadspatrimonium. Doorheen het studietraject toonden andere steden en overheden interesse in het project. De stad kan met hen zeker in overleg gaan over het resultaat.
vr 11/10/2024 - 10:40