Terug
Gepubliceerd op 07/11/2024

2024_GR_00952 - De opheffing van een gemeenteweg, het wijzigen van een gemeenteweg en het verplaatsen van vier gemeentewegen in kader van OMV_2024064424 K - aanvraag omgevingsvergunning voor het uitvoeren van infrastructuurwerken i.f.v. het heraanleggen van straten en een park en het rooien van 3 bomen - met openbaar onderzoek - Clematisstraat, Crocusstraat, Ericastraat, Francisco Ferrerlaan, Hyacintstraat en Leliestraat, 9000 Gent - Goedkeuring

commissie stedenbouw, stadsontwikkeling, natuur en wonen (SSW)
do 14/11/2024 - 19:00 Gemeenteraadszaal

Samenstelling

Wie is verantwoordelijk voor deze materie?

Filip Watteeuw
2024_GR_00952 - De opheffing van een gemeenteweg, het wijzigen van een gemeenteweg en het verplaatsen van vier gemeentewegen in kader van OMV_2024064424 K - aanvraag omgevingsvergunning voor het uitvoeren van infrastructuurwerken i.f.v. het heraanleggen van straten en een park en het rooien van 3 bomen - met openbaar onderzoek - Clematisstraat, Crocusstraat, Ericastraat, Francisco Ferrerlaan, Hyacintstraat en Leliestraat, 9000 Gent - Goedkeuring 2024_GR_00952 - De opheffing van een gemeenteweg, het wijzigen van een gemeenteweg en het verplaatsen van vier gemeentewegen in kader van OMV_2024064424 K - aanvraag omgevingsvergunning voor het uitvoeren van infrastructuurwerken i.f.v. het heraanleggen van straten en een park en het rooien van 3 bomen - met openbaar onderzoek - Clematisstraat, Crocusstraat, Ericastraat, Francisco Ferrerlaan, Hyacintstraat en Leliestraat, 9000 Gent - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving waaruit blijkt dat het orgaan bevoegd is

  • Het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikel 31
  • Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, artikel 8

Op basis van welke regels (rechtsgronden) wordt deze beslissing genomen?

  • Het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikel 31
  • Het Besluit van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, artikel 47
  • Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, artikel 12
  • De Vlaamse codex ruimtelijke ordening (VCRO)
  • Het decreet algemene bepalingen milieubeleid (DABM)

Wat gaat aan deze beslissing vooraf?

Greet Mensch namens VLAAMSE MAATSCHAPPIJ VOOR SOCIAAL WONEN NV PR diende een omgevingsvergunningsaanvraag in voor gronden gelegen aan Clematisstraat, Crocusstraat, Ericastraat, Francisco Ferrerlaan, Hyacintstraat en Leliestraat kadastraal gekend als afdeling 10 sectie K nrs. 388F3, 397K, 591L, 591A, 591E, 591H, 591G, 591F, 591S, 591V en 591N.

Deze aanvraag werd op 10/05/2024 ingediend bij het college van burgemeester en schepenen. Op 01/07/2024 werd het dossier volledig en ontvankelijk verklaard.


Beschrijving aanvraag:

De aanvraag is gelegen in de Bloemekenswijk en heeft betrekking op het openbaar domein gelegen tussen de Francisco Ferrerlaan en de toegang tot de Westerbegraafplaats. Het project omvat de Clematisstraat, Crocusstraat, Ericastraat, een deel van de Francisco Ferrerlaan, de Hyacintstraat, Leliestraat en het openbaar groen rondom de daar gelegen 3 sociale woongebouwen van Thuispunt Gent, het OCMW-gebouw en de aanpalende particuliere woningen:

  • Gebouw A Thuispunt Gent: Francisco Ferrerlaan 135-273B + uitbreiding (waarvan een deel geadresseerd op de Hyacintstraat)
  • Gebouw B Thuispunt Gent: Francisco Ferrerlaan 275-415 + uitbreiding
  • Gebouw C Thuispunt Gent: Leliestraat 1-81
  • OCMW-gebouw: Francisco Ferrerlaan 273-273A
  • Woningen: Clematisstraat 1-10 en Hyacintstraat 1-15

Op 09/12/2021 werd een vergunning verleend voor het renoveren en uitbreiden van de sociale woongebouwen A en B van Thuispunt Gent (OMV_2020136322). I.f.v. de uitbreidingen, de toegangen tot de gebouwen en de brandweertoegankelijkheid werden ook beperkte (en soms tijdelijke) aanpassingen aan de omgeving in die aanvraag opgenomen. Dit betrof i.f.v. gebouw A de aanleg van een tijdelijke brandweg t.h.v. de Hyacintstraat, en permanente wijzigingen ter hoogte van de tramhalte en het fietspad vooraan (in de Francisco Ferrerlaan). Voor gebouw B was dat de afschaffing van de Irisstraat, de aanleg van een tijdelijke brandweg achteraan en de sloop van een deel van de garageboxen in de Irisstraat en Leliestraat. Over de afschaffing van de Irisstraat werd in kader van die omgevingsvergunningsprocedure ook een gemeenteraadsbeslissing genomen.

De definitieve heraanleg van het omliggende openbaar domein, in relatie tot de in 2021 vergunde werken, is het onderwerp van huidige aanvraag. Deze infrastructuurwerken worden financieel ondersteund en ook aangevraagd door de Vlaamse Overheid (Wonen in Vlaanderen).

Met de werken wordt de Ericastraat opgeheven, wordt de Francisco Ferrerlaan beperkt gewijzigd en worden de Clematisstraat, Crocusstraat, Hyacintstraat en Leliestraat verplaatst. Die verplaatsing betekent een verschuiving met een gedeeltelijke overlap tussen de bestaande openbare wegen tussen feitelijke rooilijnen en de in het nieuwe rooilijnplan vastgelegde rooilijnen. De Ericastraat wordt mee opgenomen in de parkzone. De Clematisstraat, Crocusstraat, Hyacintstraat en Leliestraat worden ingericht als woonerf.

In functie van deze aanvraag worden nieuwe rooilijnen vastgelegd (zie rooilijnplan).

Om de grenzen tussen de parkzone en het nieuwe openbaar domein kadastraal duidelijk te maken worden ook gronden geruild (zie overdrachtsplan): delen van het openbaar domein worden overgedragen naar Stad Gent, en delen van percelen in eigendom van Stad Gent worden overgedragen naar het openbaar domein.

Procedure:

Het openbaar onderzoek werd gehouden van 9 juli 2024 tot 7 augustus 2024.

Resultaat: geen petitielijsten, geen schriftelijke bezwaren, geen schriftelijke gebundelde bezwaren, geen mondelinge bezwaren en 5 digitale bezwaren 

De gemeentelijk omgevingsambtenaar heeft deze aanvraag geadviseerd. Het advies van de omgevingsambtenaar is aan dit besluit toegevoegd. Dit verslag bevat eveneens een samenvatting en bespreking van de bezwaren.

Waarom wordt deze beslissing genomen?

In uitvoering van artikel 12 van het decreet over de gemeentewegen keurt de gemeenteraad een rooilijnplan goed. In uitvoering van artikel 31 van het decreet betreffende de Omgevingsvergunning neemt de gemeenteraad een beslissing over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg alvorens de bevoegde overheid een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. De gemeenteraad spreekt zich ook uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein.

Het vergunningverlenend bestuursorgaan is van oordeel dat een vergunning kan verleend worden op basis van het advies van de omgevingsambtenaar.


De gemeenteraad is van oordeel dat het voorstel van wegaanleg kan goedgekeurd worden om volgende redenen:

Met de heraanleg van het projectgebied is er meer aandacht voor de trage weggebruiker en ontstaat een ruimere en aaneengesloten openbare parkzone ten dienste van het algemeen belang.

De doodlopende Ericastraat wordt opgeheven, de verharding wordt uitgebroken en de bedding wordt opgenomen in de parkzone. De verbindingsfunctie van de vier verplaatste wegen (Clematisstraat, Crocusstraat, Hyacintstraat en Leliestraat) blijven echter bestaan zoals voorheen. De Westerbegraafplaats blijft bereikbaar, zo ook alle woningen en gebouwen in en palend aan het projectgebied. Enkel de vorm en het statuut van de wegen wijzigt naar een woonerf, de start- en eindpunten van de straat blijven quasi gelijk. Alle weggebruikers kunnen dus nog steeds dezelfde bewegingen maken. Voor de trage weggebruiker wordt het fijnmazig netwerk zelfs uitgebreid.

Door de heraanleg van de straten in een woonerfconcept, wordt ingezet op gemengd verkeer en wordt meer ruimte geboden aan voetgangers en fietsers. In de woonerven komt immers de trage weggebruiker op de eerste plaats en zijn auto’s te gast. De trage weggebruiker mag de volledige breedte van de openbare weg gebruiken, er mag ook gespeeld worden op straat. De snelheid voor alle gebruikers wordt beperkt tot 20km/u. Parkeren is enkel toegestaan op de daarvoor voorziene parkeervakken. Met de aanvraag wordt het bestaande aantal openbare staanplaatsen in het projectgebied (36) bewaard. Er worden hiervan 4 voorzien als autodeelplaats en 4 voor mindervaliden, cfr. de afspraken in de omgevingsvergunning OMV_2020136322). Tevens voorziet het project 40 openbare fietsstaanplaatsen t.a.v. de bestaande 15.

Om de grenzen tussen de parkzone en het nieuwe openbaar domein kadastraal duidelijk te maken worden ook gronden geruild (zie overdrachtsplan): delen van het openbaar domein worden overgedragen naar Stad Gent, en delen van percelen in eigendom van Stad Gent worden opgenomen in het openbaar wegdomein.

De voorgestelde werken voldoen dus aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit. Er wordt voldaan aan de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

De aanleg van het openbaar domein zal nog verder worden verfijnd. Als bijzondere voorwaarden worden al een aantal opmerkingen over het openbaar domein opgenomen die daarbij moeten worden verwerkt, zie artikel 2 van dit besluit.

Activiteit

AC34300 Behandelen van omgevingsvergunningen

Besluit

Artikel 1

Keurt het rooilijnplan, met inbegrip van het overdrachtsplan, zoals opgenomen in bijlage, goed.

Artikel 2

Keurt de ligging, breedte en uitrusting van de gemeentewegen, zoals ontworpen in de omgevingsvergunningsaanvraag, gelegen Clematisstraat, Crocusstraat, Ericastraat, Francisco Ferrerlaan, Hyacintstraat en Leliestraat en kadastraal gekend als afdeling 10 sectie K nrs. 388F3, 397K, 591L, 591A, 591E, 591H, 591G, 591F, 591S, 591V en 591N, goed mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden:

Voorwaarden volgend uit externe adviezen

De brandweervoorschriften, die betrekking hebben op deze omgevingsvergunning, moeten strikt nageleefd worden (zie advies van 23 september 2024 met kenmerk 066962-004/JD/2024).

De voorwaarden opgenomen in het advies van Farys (advies van 8 oktober 2024, met kenmerk AD-24-787 – 2de advies) moeten strikt nageleefd worden. 

De voorwaarden opgenomen in het advies van Fluvius (advies van 12 juli 2024, met kenmerk 5000072699) moeten strikt nageleefd worden. 

De voorwaarden opgenomen in het advies van Proximus (advies van 25 juli 2024, zonder kenmerk) moeten strikt nageleefd worden. 

De voorwaarden opgenomen in het advies van Vlaamse Vervoermaatschappij - De Lijn (advies van 1 juli 2024, zonder kenmerk) moeten strikt nageleefd worden. 

De voorwaarden opgenomen in het advies van Omgevingsloket Wyre (advies van 8 juli 2024, zonder kenmerk) moeten strikt nageleefd worden. 

Voorwaarden m.b.t. de aanleg

De erfontsluiting van de aanpalende percelen moet na verdere opmeting exact uitgewerkt worden. Voor de panden Clematisstraat 1-10 zijn dat de opritten naar de garages. Voor de panden Hyacintstraat 1-15 de toegangspaden naar de voordeur.

Er moet vanaf elke parkeerplaats voor mindervaliden telkens een korte, logische en obstakelvrije looplijn voorzien worden naar de dichtstbijzijnde gebouwingangen. Aan de Crocusstraat betekent dit dat er tussen de parkeerplaats voor mindervaliden en het pad richting de inkom van het dichtstbijzijnde gebouw bijkomende verharding moet worden voorzien (zie rood omlijnde zone). 

Het privédomein moet op de rooilijn zichtbaar afgescheiden zijn van het openbaar domein (bijvoorbeeld door middel van een dorpel, afsluiting, verschil in materialen etc.). De inrit naar de ondergrondse parkeergarage blijft privaat, dit is eveneens duidelijk te maken op het terrein.

De uitvoering van de werken moet opgevolgd worden door een extern bomendeskundige. 


Bijlagen