Op 7 oktober vond een minuut stilte plaats voor het stadhuis gepaard met het hijsen van de vredesvlag. Deze minuut stilte werd gehouden om de oproep naar vrede in het Midden-Oosten kracht bij te zetten.
De Joodse Gemeenschap voelt zich in onze stad al langer onveilig. Ik werd naar aanleiding van het persbericht over dit evenement gecontacteerd door enkele Gentse joden die bang waren om die dag buiten te komen. Ik stelde recent ook een schriftelijke vraag over graffiti met daarop “Jews=killers” in onze stad. Ook het incident met de Israëlische frisbeeploeg heeft niet bijgedragen tot een veiligheidsgevoel voor de joodse Gentenaars.
Het is door dit onveiligheidsgevoel dat ik het dan ook betreur dat er op een evenement om tot vrede op te roepen in onze stad, op een datum die heel symbolisch is voor de joodse gemeenschap, door de burgemeester uitspraken gedaan worden zoals “deze genocide moet stoppen”.
Ook werd in het eerder vernoemde persbericht steun gevraagd voor Palestijnse organisaties, maar er werd geen aandacht besteed aan de joodse gemeenschap in onze stad.
Graag had ik hierover volgende vragen gesteld:
Dit bestuur heeft de voorbije legislatuur sterk ingezet op het harmonieus samenleven van verschillende bevolkingsgroepen in onze stad. Dit met een sterk uitgebouwde wijkwerking die zich richt op alle gemeenschappen.
Ook de PZ Gent hanteert eenzelfde aanpak. Zo zet zij in het kader van het veiligheidsgevoel bij de Joodse gemeenschap, net zoals bij andere gemeenschappen, in op de uitbouw van duurzame contacten en een goede communicatie.
Met betrekking tot specifieke locaties, gebeurtenissen of evenementen gelinkt aan de Joodse gemeenschap, baseert de politie zich op de richtlijnen die zij ontvangen vanuit het Nationaal Crisiscentrum.
Op basis van de risicoanalyse door het Nationaal Crisiscentrum en de daaraan gekoppelde maatregelen, wordt de politionele inzet bepaald. Verdere details omtrent operationele aanpak en/of inzet kan de korpsleiding niet geven.
Wat de minuut stilte op 7 oktober betreft, het klopt, ik heb daar gevraagd stil te staan bij het leed van de vele tienduizenden onschuldige burgerslachtoffers.
Ik heb daar een oproep herhaald naar het stopzetten van het geweld, naar het stopzetten van het bloedvergieten. Een oproep ook die in lijn ligt met de eerdere resoluties die we in deze Gemeenteraad hebben goedgekeurd, en waar we het disproportionele geweld van het Israëlische regime na de verschrikkelijke moorddadige aanslag van Hamas veroordelen.
Een oproep dus naar een duurzame vrede, naar het stopzetten van het zinloze geweld. Niet tegen één of andere bevolkingsgroep, tegen één of andere gemeenschap.
Daar waak ik steeds over. Want in Gent leven we met elkaar, niet naast elkaar.
do 17/10/2024 - 14:59