VLAREM II, artikel 5.32.2.2bis en hoofdstuk 6.7 (artikels 6.7.1 tot en met 6.7.4)
Het college van burgemeester en schepenen geeft toelating om af te wijken van de geluidsniveaus vastgelegd in hoofdstuk 6.7 van Vlarem II en legt voorwaarden op.
WAT GAAT AAN DEZE BESLISSING VOORAF?
World & Music (Polé Polé) vzw heeft een aanvraag ingediend bij het college van burgemeester en schepenen op 2 mei 2024 om een afwijking te krijgen van de geldende geluidsniveaus voor de organisatie van geluidsuitzendingen.
Volgende wordt aangevraagd:
• Onderwerp: van vrijdag 19 juli tot en met zondag 28 juli 2024 (Polé Polé) op de Graslei en Korenlei
• Locatie: Graslei En Korenlei zn,9000 Gent (buiten op openbaar domein).
BEOORDELING
Het betreft een evenement met geluidsuitzendingen (niet-ingedeelde muziekactiviteiten). Er wordt een geluidsniveau categorie 3 aangevraagd (> 95 dB(A) LAeq,15 min en ≤ 100 dB(A) LAeq,60 min). Het aangevraagde einduur is maximaal 2:30 u.
Algemeen
Voor evenementen in open lucht is sedert 1 januari 2013 een Vlaams uitvoeringsbesluit van toepassing. Deze nieuwe regelgeving stelt gemiddelde geluidsniveaus over een kwartier (LAeq,15 minuten) voorop. De Vlaamse Regering bepaalde, naast de gemiddelde geluidsniveaus, een corresponderende toetsingsnorm (LA,slow,max). Als de toetsingsnorm niet overschreden wordt, wordt ervan uitgegaan dat de gemiddelde geluidsnorm gerespecteerd wordt.
Basgeluid
Uit een analyse van klachten van muziekgeluid blijkt dat basgeluiden vaak als hinderlijk worden ervaren. Daarom wordt een extra geluidsnorm opgelegd die de basgeluiden aan banden legt. Deze extra geluidsnorm wordt uitgedrukt als LCeq,15 minuten. Met deze gemiddelde norm correspondeert ook een toetsingsnorm (LC,slow,max). Deze geluidsnorm in dB(C) ligt maximum 13 dB hoger dan de geluidsnorm in dB(A). Dit verschil tussen de dB(A) en dB(C)-norm is gebaseerd op in de literatuur beschreven standaard muziekspectra en ervaring die de Dienst Milieu en Klimaat opdeed tijdens vorige edities van de Gentse Feesten.
Toegestane geluidsniveaus en venstertijden
Er worden geluidsniveaus en venstertijden opgenomen als voorwaarde bij dit besluit om de overlast naar de buurt te beperken.
De toegestane geluidsniveaus gelden ter hoogte van de mixtoren aan de Graslei.
De geluidsuitzendingen moeten om 2:30 u stoppen.
Soundchecks
De soundchecks, voor de aanvang van de Gentse Feesten, moeten gegroepeerd worden binnen venstertijden om de hinder voor de woonomgeving te beperken.
De soundchecks mogen de maximaal toegestane geluidsniveaus niet overschrijden.
Tijdens de afstelronde door Dienst Milieu en Klimaat op 18 en/of 19 juli 2024 dient de systeemingenieur aanwezig te zijn.
Meetverplichting
Vanuit de Stad Gent wordt, onder voorbehoud van beschikbaarheid, een geijkte klasse 1 sonometer kosteloos ter beschikking gesteld aan de organisatoren. Deze sonometer is via een web-interface simultaan raadpleegbaar voor zowel de organisator als de toezichtshouders. De organisator moet hiertoe een stopcontact van 220 volt voorzien ter hoogte van het meetpunt. De organisator moet zelf instaan voor de toegang tot deze web-interface (bijvoorbeeld via laptop of smartphone met internetverbinding).
Indien de klasse 1 sonometer niet (meer) aanwezig is, moet men een klasse 2 geluidsmeter (NBN EN 60651 (1996) of recenter) met logging gebruiken om de geluidsniveaus zowel LAslow,max, LCslow,max, LAeq,15min én LCeq,15min ter hoogte van het meetpunt te meten en registreren. In onderhavig geval moet de organisator dagelijks voor 9u00 de registratie van de avond voordien overmaken aan Dienst Toezicht (toezicht@stad.gent - met vermelding Geluidsmeting GF 2024 en de naam van de feestkern). De registratiefile moet aangeleverd worden als txt- of excel-file en minstens volgende info bevatten:
* Alle LAslow,max én LCslow,max waardes geregistreerd doorheen de avond
* Alle LAeq,15min én LCeq,15min waardes geregistreerd doorheen de avond
Communicatie toegestane geluidsnormen/gehoorbescherming
De toegestane geluidsnormen (met begin- en einduur) moeten duidelijk zichtbaar geafficheerd worden:
* in de mixtoren, zodat elke (gast)mixer op de hoogte is van deze normen;
* ter hoogte van de toegang tot de muziekactiviteit, zodat elke bezoeker op de hoogte is van deze normen.
Gehoorbescherming voor eenmalig gebruik moet gratis ter beschikking gesteld worden. De organisator communiceert hierover naar de aanwezigen.
Geluidsopstelling
Main PA:
2x 4 Adamson S12 Line Array 120°H x °V gevlogen
2x 9 Adamson S10 Line Array elementen er onder gevlogen 110°H x 8°V
2x 4 Adamson S12 Line Array elementen achter de PA gevlogen om een Cardio effect
te bekomen
Infill:
2x Adamson S10P Point Source 100°x40°
Lip Fill:
2x Adamson S7 Line Array gestacked op de rand van het podium
Outfill :
4x Adamson S7 Line Array 110°H x 10°V per element
Outfill 2:
2x Adamson S7 Line Array gestacked
Subs:
7x 2 Adamson E119 subs in Cardio opstelling
Na intense gesprekken over de geluidsverdeling is de geluidsfirma akkoord gegaan met het wegnemen van de MAIN PA en enkel nog S10 luidsprekers te voorzien voor de kade voor het podium. Al de rest van de geluidsverdeling zal gebeuren door Subs in een Cardio opstelling te plaatsen bij de delays.
Op 5 juni 2024 stuurde de externe, onafhankelijke audio-engineer een aangepast geluidsplan naar de PA leverancier van Polé Polé. Daar ging uiterlijk op vrijdagavond 7 juni 2024 op gereageerd worden door het geluidsplan aan te passen.Op 9 juni 2024 was er nog geen reactie, waardoor de externe, onafhankelijke audio-engineer zijn eigen geluidsplan gebruikte om de situatie te visualiseren.
Om een goede geluidsverdeling te bekomen dient tijdens de afstelronde gemeten te worden aan elke bron afzonderlijk zodat er op geen enkele plaats een hoger niveau kan gemeten worden dan 95dB(A). Op die manier krijgen we een eindresultaat van 93dB(A) aan het meetpunt met 96,8 dB als hoogste SPL in totaliteit.
Er dienen ook verschillende presets gemaakt te worden in een Matrix Processor om aan
de opgelegde normen te spelen.
De geluidsverdeling in dB(A): Door het weglaten van de grote line-array wordt het water niet meer zo sterk aangestraald als voordien. De te bespelen zones worden goed bespeeld.
De geluidsverdeling in dB(C): Hier zien we een zeer goede lokale geluidsverdeling die sterk afzwakt buiten de te bespelen zone. De ideale balans tussen alle bronnen dient goed bepaald te worden bij de afstelronde en behouden te blijven tijdens de Feesten.
Wijzigingen en vraag hogere geluidsnorm t.o.v. vorige editie Gentse Feesten
In het formulier voor de afwijking van de geluidsnormen wordt, net als bij edities 2019, 2022 en 2023, een geluidsniveau categorie 3 aangevraagd (> 95 dB(A) LAeq,15 min en ≤ 100 dB(A) LAeq,60 min). Deze vraag wordt echter niet gemotiveerd en in het dossier wordt bovendien ook aangegeven dat de huidige normen sinds 2015 werkbaar zijn. Bijgevolg wordt de vraag niet ingewilligd.
Er is een sterk vermoeden dat hier bij vorige edities sprake was van ontwijking van het meetpunt. Daardoor is het aangewezen om af te wijken van enkel te meten aan het meetpunt en te meten overal waar het publiek toegankelijk is. Hiertoe wordt een norm in Leq,30 seconden toegevoegd die overal op het terrein van toepassing is.
Het college van burgemeester en schepenen moet over de ingediende afwijkingsaanvraag conform hoofdstuk 6.7 van VLAREM II een beslissing nemen.
De afwijking wordt voorwaardelijk toegestaan.
Beroepsmogelijkheden
Ter voldoening aan artikel 19, tweede lid van de gecoördineerde wetten op de Raad van State van 12 januari 1973, wordt hierbij gewezen op de mogelijkheid een vordering tot nietigverklaring en/of tot schorsing (artikel 14 en 17 van de gecoördineerde wetten op de Raad van State) in te stellen, tegen de beslissing die u heden wordt betekend.
De vormvoorschriften en termijn na te leven bij het indienen van een beroep tot nietigverklaring worden bepaald in Titel I, Hoofdstuk I, Sectie I en II van het meermaals gewijzigd besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling administratie van de Raad van State (ook wel procedurereglement genaamd).
De procedurevoorschriften die bij het indienen van een schorsingsberoep moeten worden nageleefd worden bepaald in artikel 17, § 3 van de gecoördineerde wetten op de Raad van State en in artikel 8 van het koninklijk besluit van 5 december 1991 tot bepaling van de rechtspleging in kort geding voor de Raad van State.
Beroepen tot nietigverklaring (en eventueel schorsing) moeten op straffe van niet-ontvankelijkheid worden ingesteld binnen de zestig dagen nadat de beslissingen, reglementen of besluiten werden bekendgemaakt of betekend (artikel 4 procedurereglement - artikel 17, § 3, eerste lid van de gecoördineerde wetten op de Raad van State).
De termijn gaat in daags na de betekening van de beslissing. De vervaldag wordt in de termijn gerekend. Is die dag echter een zaterdag, zondag of een wettelijke feestdag, dan wordt de vervaldag verplaatst op de eerstvolgende werkdag (artikel 88 procedurereglement).
Het verzoekschrift moet bij een ter post aangetekende brief aan de Raad van State, Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel, worden gestuurd (artikel 84 procedurereglement) en op hetzelfde ogenblik als zij haar verzoekschrift indient, stuurt de verzoekende partij een kopie daarvan ter informatie aan het Stadsbestuur van Gent, Botermarkt 1, 9000 Gent, (artikel 3 ter procedurereglement).
Het verzoekschrift moet gedagtekend en ondertekend worden, hetzij door de partij zelf, hetzij door een op de tabel van de Orde ingeschreven advocaat, alsmede door personen die in één van de lidstaten van de Europese Gemeenschappen gevestigd zijn en er tenminste sedert drie jaar gerechtigd zijn om het beroep van advocaat uit te oefenen (artikel 1 procedurereglement - artikel 19, derde lid van de gecoördineerde wetten op de Raad van State).
Het verzoekschrift omvat het volgende (artikel 2 en 3 procedurereglement - artikel 8 koninklijk besluit van 5 december 1991) :
*het verzoekschrift moet de Raad van State inlichten nopens de identiteit (naam, hoedanigheid, woonplaats of zetel van de verzoekende en van de verwerende partij;
*op straffe van niet-ontvankelijkheid moet het voorwerp van het beroep nauwkeurig worden aangegeven en moeten de feiten en middelen waarop het beroep berust worden uiteengezet;
*de verzoekende partij voegt bij haar verzoekschrift een afschrift van de bestreden beslissing.
Bij ieder verzoekschrift moeten drie afschriften worden gevoegd die door de ondertekende voor eensluidend zijn gewaarmerkt. Dit aantal wordt met zoveel exemplaren vermeerderd als er bij de zaak betrokken tegenpartijen zijn (artikel 85 procedurereglement).
Mededeling
De privacywet van 8 december 1992 voorziet het recht van toegang en verbetering van de opgenomen persoonsgegevens, evenals het consultatierecht van het register bij de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.
Het college van burgemeester en schepenen verleent onder voorwaarden de toelating voor de afwijking van de geluidsnormen aan World & Music (Polé Polé) vzw van vrijdag 19 juli tot en met zondag 28 juli 2024 (Polé Polé) op de Graslei en Korenlei.
Het college van burgemeester en schepenen legt volgende toelatingsvoorwaarden op:
NORMEN MIXTAFEL
1. Toegelaten maximum geluidsniveaus van 16:00 u tot 20:00 u:
* 88 dB(A), gemeten als LAeq,15 minuten (~toetsingsnorm 95 dB(A), gemeten als LA,slow,max);
* 101 dB(C), gemeten als LCeq,15 minuten (~toetsingsnorm 108 dB(C), gemeten als LC,slow,max).
Op vrijdag 19 juli 2024 gelden deze niveaus vanaf 18:00 u.
2. Toegelaten maximum geluidsniveaus van 20:00 u tot 1:00 u:
* 93 dB(A), gemeten als LAeq,15 minuten (~toetsingsnorm 100 dB(A), gemeten als LA,slow,max);
* 106 dB(C), gemeten als LCeq,15 minuten (~toetsingsnorm 113 dB(C), gemeten als LC,slow,max).
3. Toegelaten maximum geluidsniveaus van 1:00 u tot 2:30 u:
* 88 dB(A), gemeten als LAeq,15 minuten (~toetsingsnorm 95 dB(A), gemeten als LA,slow,max);
* 98 dB(C), gemeten als LCeq,15 minuten (~toetsingsnorm 105 dB(C), gemeten als LC,slow,max).
4. De toegestane geluidsniveaus in 1., 2. en 3. gelden ter hoogte van de mixtoren aan de Graslei.
NORMEN TERREIN
5. Toegelaten maximum geluidsniveaus van 16:00 u tot 20:00 u:
* 88 dB(A), gemeten als LAeq,30 seconden (~toetsingsnorm 90 dB(A), gemeten als LA,slow,max);
* 101 dB(C), gemeten als LCeq, 30 seconden (~toetsingsnorm 103 dB(C), gemeten als LC,slow,max).
Op vrijdag 19 juli 2024 gelden deze niveaus vanaf 18:00 u.
6. Toegelaten maximum geluidsniveaus van 20:00 u tot 1:00 u:
* 93 dB(A), gemeten als LAeq, 30 seconden (~toetsingsnorm 95 dB(A), gemeten als LA,slow,max);
* 106 dB(C), gemeten als LCeq, 30 seconden (~toetsingsnorm 108 dB(C), gemeten als LC,slow,max).
7. Toegelaten maximum geluidsniveaus van 1:00 u tot 2:30 u:
* 88 dB(A), gemeten als LAeq, 30 seconden (~toetsingsnorm 90 dB(A), gemeten als LA,slow,max);
* 98 dB(C), gemeten als LCeq, 30 seconden (~toetsingsnorm 100 dB(C), gemeten als LC,slow,max).
8. De toegestane geluidsniveaus in 5., 6. en 7. gelden ter hoogte van ieder punt op het terrein.
ALGEMEEN
9. De geluidsuitzendingen moeten stoppen om 2:30 u.
10. De soundchecks bij de opbouw, voor de aanvang van de Gentse Feesten moeten gebeuren tussen volgende venstertijden:
* donderdag 18 juli 2024 van 14:00 u tot 22:00 u;
* vrijdag 19 juli 2024 van 10:00 u tot 17:00 u.
De soundchecks mogen de maximaal toegestane geluidsniveaus niet overschrijden.
Tijdens de afstelronde door Dienst Milieu en Klimaat op 18 en/of 19 juli 2024 dient de systeemingenieur aanwezig te zijn.
11. Vanuit de Stad Gent wordt, onder voorbehoud van beschikbaarheid, een geijkte klasse 1 sonometer kosteloos ter beschikking gesteld aan de organisatoren. Deze sonometer is via een web-interface simultaan raadpleegbaar voor zowel de organisator als de toezichtshouders. De organisator moet hiertoe een stopcontact van 220 volt voorzien ter hoogte van het meetpunt. De organisator moet zelf instaan voor de toegang tot deze web-interface (bijvoorbeeld via laptop of smartphone met internetverbinding).
Indien de klasse 1 sonometer niet (meer) aanwezig is, moet men een klasse 2 geluidsmeter (NBN EN 60651 (1996) of recenter) met logging gebruiken om de geluidsniveaus zowel LAslow,max, LCslow,max, LAeq,15min én LCeq,15min ter hoogte van het meetpunt te meten en registreren. In onderhavig geval moet de organisator dagelijks voor 9u00 de registratie van de avond voordien overmaken aan Dienst Toezicht (toezicht@stad.gent - met vermelding Geluidsmeting GF 2024 en de naam van de feestkern). De registratiefile moet aangeleverd worden als txt- of excel-file en minstens volgende info bevatten:
* Alle LAslow,max én LCslow,max waardes geregistreerd doorheen de avond
* Alle LAeq,15min én LCeq,15min waardes geregistreerd doorheen de avond
12. De toegestane geluidsnormen (met begin- en einduur) moeten duidelijk zichtbaar geafficheerd worden:
* in de mixtoren, zodat elke (gast)mixer op de hoogte is van deze normen. Als bijlage een voorbeeld dat gebruikt moet worden.
* ter hoogte van de toegang tot de muziekactiviteit, zodat elke bezoeker op de hoogte is van deze normen.
13. Gehoorbescherming voor eenmalig gebruik moet gratis ter beschikking gesteld worden. De organisator communiceert hierover naar de aanwezigen.
14. Opstelling:
* Er dienen verschillende presets gemaakt te worden in een Matrix Processor om aan de opgelegde normen te spelen.
Als de veiligheidsdiensten beslissen dat een plein langer open moet blijven, zijn volgende normen van toepassing:
* 85 dB(A), gemeten als LAeq,15 minuten (~toetsingsnorm 92 dB(A), gemeten als LA,slow,max);
* 95 dB(C), gemeten als LCeq,15 minuten (~toetsingsnorm 102 dB(C), gemeten als LC,slow,max).
Deze norm geldt voor de volledige periode die door de veiligheidsdiensten gecommuniceerd wordt aan de organisatoren.