Voor een efficiënte werking van bijvoorbeeld de hulp- en veiligheidsdiensten is het noodzakelijk dat een nieuwe weg een naam krijgt.
Volgens artikel 1 van het Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen is alleen de gemeenteraad bevoegd om namen van openbare wegen en pleinen vast te stellen.
In Oostakker leeft de traditie van Bruegelse vlaaien nog heel sterk. Sinds 2016 is de Oostakkerse Vlaai bovendien een streekproduct. De laatste dinsdag van de zomer is Vlaaiendinsdag in Oostakker. Elk jaar tijdens de Oogstfeesten en de kermis in Oostakker worden ze in grote getale verorberd door de lokale bevolking, en tijdens de stoet op dinsdag zelfs gratis uitgedeeld. De lokale vlaaientraditie zit zo diep in het hart van de Oostakkeraars, dat ze er zelfs een standbeeld voor hebben: Mieke Vlaai. Het standbeeld staat symbool voor de vlaaientraditie en de Oogststoet. Vroeger bereidden huisvrouwen thuis hun vlaaien en brachten ze vervolgens naar de bakker om ze daar te laten bakken. Het standbeeld, niet zo ver van het pad binnen de nieuwe verkaveling, herinnert aan dit gebruik.
Bijgevolg wordt de naam ‘Vlaaienpad’ voorgesteld.
Over deze plaatsnaamgeving zal het advies van de Cultuurraad worden ingewonnen.
Conform het Decreet tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen van 28 januari 1977, zal na de principiële vaststelling door de gemeenteraad een openbaar onderzoek worden georganiseerd.
Stelt de naam 'Vlaaienpad' principieel vast voor het nieuwe fiets- en wandelpad binnen de verkaveling gelegen aan de Edmond Ronsestraat te Oostakker, zoals aangeduid met blauwe kleur op bijgevoegd situatieplan en plan nieuwe toestand.