Recente berichtgeving in verschillende kranten laat weinig aan de verbeelding over: in Vlaanderen valt gemiddeld één dode om de tien dagen bij woningbranden. Rookmelders zijn sinds 2017 verplicht in elke woning, maar kunnen ook een vals gevoel van veiligheid geven.
Niet iedereen plaatst er, en bij velen die het wel doen gebeurt dit vaak niet geheel doeltreffend. Zo plaatst men te weinig melders, of vergeet men ze op regelmatige tijdstippen te testen of te onderhouden. Denk aan batterijen die niet vervangen worden, oude apparaten...
Veel rookmelders kunnen ook ‘CO’ detecteren. Koolstofmonoxide-vergiftigingen blijven een hardnekkig probleem in dit land: gemiddeld sterven hieraan elk jaar tussen de 20 en 30 personen in België. Een bijkomende sensibilisering en ondersteuning van de inwoners is daarom essentieel. Ook Brussel heeft recent besloten om dit te doen. In 2022 deed Stad Gent ook wat gelijkaardigs met een medewerker in kanariepak.
De Stad Gent onderzoekt de mogelijkheid om in samenwerking met de Hulpverleningszone rookmelders aan te bieden via een groepsaankoop.
Het stadsbestuur engageert zich om inwoners te informeren over het belang van rookmelders en de voordelen van deelname aan de groepsaankoop via alle beschikbare communicatiekanalen.
De resultaten van dit onderzoek en eventuele concrete voorstellen worden voor 2026 voorgelegd aan de gemeenteraad ter verdere beslissing.