Onlangs lazen we in de media dat de inwoners van Oostende een dierenpasje konden gaan halen aan het stadhuis. Zo’n kaart heeft de grootte van een identiteitskaart. Daarop staat heel wat informatie. Je kan er op terug vinden welke huisdieren je thuis hebt en wie er gecontacteerd kan worden voor de verzorging, indien je daar zelf niet meer toe in staat bent. In Oostende bleek dit een zeer groot succes en heeft men na een eerste testfase, al meteen moeten bijbestellen.
Wanneer mensen iets overkomt en ze niet in staat zijn verbaal uit te leggen wat er met hun dieren moet gebeuren, of mensen komen onverwacht te overlijden, biedt deze pas een oplossing. Op die kaart staat er welke huisdieren je hebt en wie er moet gecontacteerd worden wanneer het baasje niet voor de dieren kan instaan.
Ook Vlaanderen nam al een gelijkaardig initiatief. Zo voorzag minister Ben Weyts in 2020 al een ‘huisdiersticker’ die mensen aan hun huis konden hangen. Met zo’n sticker kun je in één oogopslag zien welke dieren zich in huis bevinden. Dit helpt de brandweer om ook dierenlevens te redden. Ook onze stad promoot deze stickers op de website.
Niet enkel bij brand zijn dieren mogelijks in gevaar, daarom dit voorstel voor het laten opmaken van de Gentse dierenpas. Burgers zouden deze kunnen ophalen aan het gemeentehuis. Ons voorstel bestaat erin om dit eerst te testen in een soort testfase met beperkte oplage en dit nadien permanent uit te rollen na een evaluatie.
Door de invoering van zo’n dierenpas en de gekoppelde informatie hieraan, verkleint de kans dat (huis)dieren alleen achterblijven wanneer hun baasjes niet in staat zijn om hen te verzorgen.
Daarom, op voorstel van de N-VA-fractie;
De gemeenteraad draagt het College van Burgemeester en Schepen op om een proefperiode te starten met het Gentse Dierenpasje. Dit eerst met een beperkte oplage – als testfase – om op een later moment, na positieve evaluatie, permanent mogelijk te maken.