Discriminatie wil volgens Unia zeggen dat “iemand je anders behandelt zonder dat daar een goede reden voor is, gewoon omdat je anders bent. Je kan anders zijn dan iemand anders omdat je een witte, zwarte of gekleurde huid hebt, rijk of arm bent, een handicap hebt, ziek bent, gelovig of niet gelovig bent, jong of oud bent, groot of klein, dik of dun bent.”
Onder het nieuwe stadsbestuur gaan de HR-diensten van Stad Gent nog altijd verder met ‘positieve’ discriminatie. Dat bleek uit een recent antwoord van schepen Burak Nalli (Vooruit). Drie doelgroepen worden (bij gelijke kwalificaties) bevoordeeld: mensen met een LGBTQ-achtergrond, allochtonen en mensen met een handicap. Andere parameters (zoals bijvoorbeeld leeftijd – iets wat nochtans naar voren kwam in het discriminatie-onderzoek van professor Stijn Baert – of geslacht) worden niet op geselecteerd. Dat duidt op een eerste arbitraire element. Sommige groepen kunnen rekenen op een duw in de rug, andere niet.
Ten tweede blijkt het onduidelijk hoe HR-jury's deze ‘positieve actie’ moeten toepassen. Er is geen handleiding en ze moeten dergelijke keuzes ook niet verantwoorden. De beslissingen die kaderen in dit discriminatoir beleid blijken een discretionaire bevoegdheid te zijn van een jury. Om de zaken erger te maken: er worden géén cijfers bijgehouden over hoeveel mensen op deze manier werden en worden aangeworven. Het college vaart hier blind.
Tot slot blijkt de stad ook niet te beschikken over voldoende cijfermateriaal om überhaupt te kunnen werken naar een afspiegeling van de samenleving in het Gentse personeelsbestand – een expliciete doelstelling van zowel bevoegd oud-schepen Bram Braeckeveldt en huidig schepen Nalli. Van de LGBTQ-gemeenschap zijn immers geen cijfers binnen het ambtenarenapparaat en is er dus geen kennis of deze groep onder- dan wel oververtegenwoordigd is.
Dit alles zet niet alleen de deur open voor onethische HR-praktijken, maar ook voor willekeur en een arbitraire overheid.
De applicaties van sollicitanten die willen werken bij Stad Gent worden louter gewogen op basis van de capaciteiten van de sollicitanten in kwestie en hun geschiktheid voor de functie.
De Gentse HR-diensten worden niet toegestaan om te discrimineren of te oordelen op basis van etnische achtergrond, religie, geaardheid, uiterlijk, socio-economische status, politieke overtuiging of niet-relevante handicaps.