Terug
Gepubliceerd op 25/03/2025

2025_TV_00003 - Tegenvoorstel van het college van burgemeester en schepenen ‘Motie aan de Vlaamse regering naar aanleiding van de uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten over de Woonzaak’

gemeenteraad
ma 24/03/2025 - 19:00 gemeenteraadszaal
Datum beslissing: ma 24/03/2025 - 21:33
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Rudy Coddens, voorzitter; Zeneb Bensafia, ondervoorzitter; Mathias De Clercq, burgemeester; Hafsa El-Bazioui, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Sofie Bracke, schepen; Evita Willaert, schepen; Joris Vandenbroucke, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Burak Nalli, schepen; Filip Watteeuw, schepen; Christophe Peeters, schepen; Sami Souguir; Freya Van den Bossche; Stephanie D'Hose; Sven Taeldeman; Gert Robert; Veli Yüksel; Bruno Matthys; Filip Van Laecke; Karlijn Deene; Anneleen Van Bossuyt; Bert Misplon; Fourat Ben Chikha; Stijn De Roo; Tom De Meester; Patricia De Beule; Ronny Rysermans; Isabelle Heyndrickx; Els Roegiers; Frederik Sioen; Laura Schuyesmans; Gaëlle De Smet; Liesbet De Weder; Sophie Vanonckelen; Sarah Van Acker; Lies Vanpeperstraete; Bob Cammaert; Mathieu Cockhuyt; Charlotte Coucke; Dilek Arici; Veerle Baert; Stefaan De Winter; Julie Steendam; Sabena Donkor; Yilmaz Cetinkaya; Simon Smagghe; Jonas Naeyaert; Pascal Vlaeminck; Mieke Hullebroeck, algemeen directeur; Liesbet Vertriest, adjunct-algemeendirecteur

Afwezig

Johan Deckmyn; Yüksel Kalaz; Jenna Boeve; Barbara Bonte

Secretaris

Mieke Hullebroeck, algemeen directeur

Voorzitter

Rudy Coddens, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2025_TV_00003 - Tegenvoorstel van het college van burgemeester en schepenen ‘Motie aan de Vlaamse regering naar aanleiding van de uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten over de Woonzaak’

Aanwezig

Rudy Coddens, Zeneb Bensafia, Mathias De Clercq, Hafsa El-Bazioui, Astrid De Bruycker, Sofie Bracke, Evita Willaert, Joris Vandenbroucke, Bram Van Braeckevelt, Burak Nalli, Filip Watteeuw, Christophe Peeters, Sami Souguir, Freya Van den Bossche, Stephanie D'Hose, Sven Taeldeman, Gert Robert, Veli Yüksel, Bruno Matthys, Filip Van Laecke, Karlijn Deene, Anneleen Van Bossuyt, Bert Misplon, Fourat Ben Chikha, Stijn De Roo, Tom De Meester, Patricia De Beule, Ronny Rysermans, Isabelle Heyndrickx, Els Roegiers, Frederik Sioen, Laura Schuyesmans, Gaëlle De Smet, Liesbet De Weder, Sophie Vanonckelen, Sarah Van Acker, Lies Vanpeperstraete, Bob Cammaert, Mathieu Cockhuyt, Charlotte Coucke, Dilek Arici, Veerle Baert, Stefaan De Winter, Julie Steendam, Sabena Donkor, Yilmaz Cetinkaya, Simon Smagghe, Jonas Naeyaert, Pascal Vlaeminck, Mieke Hullebroeck, Liesbet Vertriest
Stemmen voor 32
Christophe Peeters, Sami Souguir, Filip Watteeuw, Mathias De Clercq, Sofie Bracke, Bram Van Braeckevelt, Sven Taeldeman, Stephanie D'Hose, Zeneb Bensafia, Veli Yüksel, Astrid De Bruycker, Liesbet De Weder, Evita Willaert, Patricia De Beule, Bert Misplon, Joris Vandenbroucke, Hafsa El-Bazioui, Fourat Ben Chikha, Burak Nalli, Sarah Van Acker, Dilek Arici, Veerle Baert, Stefaan De Winter, Sabena Donkor, Freya Van den Bossche, Sophie Vanonckelen, Frederik Sioen, Bruno Matthys, Gaëlle De Smet, Laura Schuyesmans, Lies Vanpeperstraete, Rudy Coddens
Stemmen tegen 11
Karlijn Deene, Gert Robert, Els Roegiers, Ronny Rysermans, Anneleen Van Bossuyt, Bob Cammaert, Mathieu Cockhuyt, Yilmaz Cetinkaya, Charlotte Coucke, Jonas Naeyaert, Pascal Vlaeminck
Onthoudingen 6
Filip Van Laecke, Tom De Meester, Stijn De Roo, Isabelle Heyndrickx, Simon Smagghe, Julie Steendam
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2025_TV_00003 - Tegenvoorstel van het college van burgemeester en schepenen ‘Motie aan de Vlaamse regering naar aanleiding van de uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten over de Woonzaak’ 2025_TV_00003 - Tegenvoorstel van het college van burgemeester en schepenen ‘Motie aan de Vlaamse regering naar aanleiding van de uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten over de Woonzaak’

Motivering

Wat gaat aan deze beslissing vooraf

Een groot deel van de Gentenaars vindt geen betaalbare, kwalitatieve woning. Hun recht op wonen wordt daar mee geschonden. Deze problemen doen zich voornamelijk voor op de huurmarkt én bij de laagste inkomens. Dit is geen louter Gents probleem en een belangrijke verantwoordelijkheid ligt bij de Vlaamse regering. 

Vanuit die vaststelling heeft De Woonzaak een klacht ingediend bij Europees Comité voor Sociale Rechten. De Woonzaak is een initiatief van diverse organisaties en pleit voor een fundamenteel rechtvaardig woonbeleid in Vlaanderen, want wonen is een grondrecht. 

Op 10 december 2021 onderschreef  de Stad Gent De Woonzaak expliciet met een engagementsverklaring (cfr collegebesluit).

Op 17 oktober 2024 sprak het Europees Comité zich uit: Vlaanderen schendt het Europees Sociaal Handvest op meerdere punten.

Waarom wordt deze beslissing genomen

De Gentse gemeenteraad erkent dat wonen een grondrecht is voor iedereen en ziet wonen als belangrijke hefboom voor een menswaardig leven en een rechtvaardige samenleving. We erkennen het Europees Sociaal Handvest en willen dat de daarin omschreven rechten gerealiseerd worden.

Het Europese Comité voor Sociale Rechten stelt vast dat het Vlaamse woonbeleid het Handvest op verschillende punten schendt.

We zien het realiseren van het recht op wonen als een gedeelde verantwoordelijkheid tussen diverse beleidsniveaus en erkennen ook onze eigen rol als lokaal bestuur. 

De uitspraak van het Europees Comité geeft duidelijk aan dat het Vlaamse woonbeleid stevig moet worden bijgestuurd. 

Indiener(s)

Filip Watteeuw

Tijdstip van indienen

ma 24/03/2025 - 17:21

Initiatiefrecht

Artikel 1

De Gentse gemeenteraad stelt vast dat betaalbaarheid en kwaliteit van wonen voor de meest kwetsbare gezinnen in Vlaanderen problematisch is. De recente uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten stelt vast dat dat ertoe heeft geleid dat 250.000 Vlaamse huishoudens hun recht op wonen geschonden zien. 

Artikel 2

De Gentse gemeenteraad vraagt de Vlaamse Regering om het woonbeleid zo bij te sturen dat het recht op wonen voor iedereen kan gegarandeerd worden. De Gentse gemeenteraad ondersteunt de stappen in de goede richting die in de beleidsnota Wonen van minister Depraetere staan, maar is van mening dat er nog meer zware, bijkomende inspanningen zullen nodig zijn om de vastgestelde inbreuken op het handvest te remediëren. 

Artikel 3

De Gentse gemeenteraad vraagt:

  • om het geplande groeipad van Thuispunt Gent  en de bijhorende financiering te garanderen en ondersteunen. Er is immers een grote inhaalbeweging noodzakelijk om het gebrek aan sociale woningen zo snel mogelijk op te lossen.
  • om de nodige budgetten te voorzien om het systeem van huursubsidies uit te breiden om op korte termijn de betaalbaarheid voor kwetsbare groepen op te lossen. Daarvoor is een gerichte en correcte toepassing nodig.
  • snel werk te maken van het aangekondigde rechtszeker kader voor een stedenbouwkundige verordening sociaal wonen. 
  • om de kwaliteit op de private huurmarkt prioritair aan te pakken. Om de maatregelen die woonkwaliteit en energiezuinigheid garanderen aan te passen en zo de onderkant van de huurmarkt te bereiken.
  • om de rechten van kwetsbare huurders te versterken en beter te garanderen. Daartoe kunnen maatregelen genomen worden om uithuiszettingen te voorkomen en het verbod op discriminatie effectiever na te laten leven. 

Artikel 4

De Gentse gemeenteraad engageert zich om alle maatregelen te nemen om binnen de mogelijkheden en bevoegdheden om tegemoet te komen aan de door het comité vastgestelde noden om het recht op wonen te garanderen.

Artikel 5

De Gentse gemeenteraad besluit deze motie over te maken aan de Vlaamse Regering en het Vlaams Parlement met de oproep de ernst van deze uitspraak in te zien en dringend werk te maken van de gevraagde oplossingen.