De sluikstortproblematiek in onze stad blijft groot. Het aantal sluikstortmeldingen gaat al jaren in stijgende lijn. Het recentste Netheidsrapport rapporteert 61.252 meldingen in 2023, waarvan 47.951 unieke meldingen. De open data-set ‘sluikstort meldingen’ telt voor 2024 met 61.451 meldingen een nog net iets hoger cijfer. Uit het vorige week voorgestelde jaarrapport (2024) van de Gentse politie blijkt dat er nog nooit zoveel GAS-boetes en pv’s voor sluikstorten werden opgesteld: 1110.
In de recentste gemeentescan voor Gent bedraagt het percentage bewoners dat vaak of altijd hinder ondervindt van ‘zwerfvuil’ (‘sluikstort’ is geen aparte categorie) niet minder dan 47%. Ook het jongste jaarrapport van de Gentse ombudsvrouw vermeldt opnieuw het aanhoudend sluikstorten in sommige Gentse wijken.
Met de N-VA-fractie hebben we eerder al gepleit voor een strengere aanpak van sluikstorten, o.a. via de inzet van meer anti-sluikstortcamera’s om de pakkans te verhogen en ook via het verhogen van het aan de sluikstorter gefactureerde bedrag voor de opruimkosten, die naast de opgelegde GAS-boete te betalen zijn ter compensatie van de door Ivago gemaakte kosten voor het opkuisen van sluikstorten.
Het voorliggende ‘Politiereglement op de reinheid en op de gezondheid in de gemeente’ bepaalt via de artikels 1 en 19 dat sluikstorten momenteel kan bestraft worden met een maximale administratieve geldboete van 250 euro voor meerderjarige overtreders, en een maximale administratieve geldboete van 120 euro voor minderjarige overtreders.
De effectieve hoogte van de boete wordt in alle onafhankelijkheid bepaald door de sanctionerend ambtenaar, rekening houdend met de zwaarte van de feiten en het al dan niet herhaalde karakter ervan, zoals de GAS-wet voorschrijft. Het Gentse algemene GAS-reglement geeft eveneens richtlijnen in geval van herhaling van feiten (binnen de 24 maanden), met als principe een verdubbeling van de boete (voor zover het in het betreffende politiereglement toegestane maximumbedrag dat toelaat).
Gezien de ernst van de sluikstortproblematiek en de ergernis die dit bij veel bewoners opwekt is het aangewezen om het mogelijk te maken dat de sanctionerend ambtenaar de mogelijkheid heeft om de maximale administratieve geldboete op te leggen die toegelaten is op grond van de GAS-wet, te weten 500 euro voor meerderjarige overtreders en 175 euro voor minderjarige overtreders. Dat is vandaag ook al het geval in verschillende andere Vlaamse steden en gemeenten.
Daarom, op voorstel van de N-VA-fractie,
Aan het voorliggende besluit wordt via een extra artikel 4bis een bijkomende wijziging toegevoegd aan het ‘Politiereglement op de reinheid en op de gezondheid in de gemeente’:
“Artikel 4bis
Keurt de wijziging goed van artikel 19, lid 3 van het Politiereglement op de reinheid en de gezondheid in de gemeente als volgt:
De inbreuken op artikel 1 van dit reglement zullen gesanctioneerd worden met een maximale administratieve geldboete van 500 euro voor meerderjarige overtreders, en een maximale administratieve geldboete van 175 euro voor minderjarige overtreders. De inbreuken op de artikelen 1 bis tot en met 18 van dit reglement zullen gesanctioneerd worden met een maximale administratieve geldboete van 250 euro voor meerderjarige overtreders, en een maximale administratieve geldboete van 120 euro voor minderjarige overtreders.”