Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 §1.
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 2.
Besluit van de Vlaamse Regering van 23 september 2022 houdende de verdeling van projectmiddelen ter ‘ondersteuning van lokale besturen in het kader van samenleven in diversiteit: Plan Samenleven’.
Met het Plan Samenleven wil de Vlaamse overheid 28 lokale besturen, met een verhoogde aanwezigheid van kwetsbare groepen, ondersteunen om samenleven in diversiteit te bevorderen. Het plan bevat 7 doelstellingen en 24 acties, die de betrokken lokale besturen zelf kunnen invullen met een minimum aan 'planlast'. Aan de diverse acties zijn middelen verbonden om extra stimulansen mogelijk te maken.
Eén van die acties - actie 8 - is de begeleiding van jongeren die ongekwalificeerd uitstromen, of dreigen zonder diploma het secundair onderwijs te verlaten. Het behalen van een zinvolle kwalificatie op onderwijsniveau 3 (secundair onderwijs) is een belangrijke randvoorwaarde om kansen op een goede job te verhogen, en dus armoederisico te verkleinen. Concreet voorziet het Plan Samenleven in de mogelijkheid om extra (leer)trajectbegeleiding voor deze doelgroep op te zetten.
In Gent sluit deze doelstelling naadloos aan bij de werking van Leerwinkel De Stap, ressorterend onder de vleugels van vzw TOPunt. Leerwinkel De Stap is een neutrale, netoverschrijdende en cliëntgerichte onderwijsdienstverlening, die outreachend inzet op informatiebemiddeling en leerloopbaanbegeleiding. De middelen, in het kader van Plan Samenleven (actie 8) door de Vlaamse Overheid toegekend aan de Stad Gent, zijn aldus uitermate geschikt om de werking van deze dienstverlening te versterken.
Omgekeerd is Leerwinkel De Stap - gelet op haar ervaring en expertise - de meest geschikte partner om uitvoering te geven aan extra informatiebemiddelings- en leerloopbaanbegeleidende trajecten, die kunnen worden opgezet ten aanzien van de beoogde doelgroep.
Gelet op de gunstige tussentijdse evaluatie, zoals gevoegd in bijlage bij dit besluit, en rekening houdend met het gegeven dat extra leerloopbaanbegeleiding voor de doelgroep meer dan nodig blijft, wordt voorgesteld de samenwerkingsovereenkomst goed te keuren, gevoegd als bijlage bij dit besluit en er integraal deel van uitmakend.
Het gaat om de verlenging van een bestaande overeenkomst, die de Stad Gent in 2022 afsloot met vzw TOPunt, en in 2023 met één jaar werd verlengd. De verlenging geldt opnieuw voor één jaar, en loopt (retroactief) van 1 oktober 2024 tot en met 30 september 2025.
De overeenkomst voorziet hierin dat Leerwinkel De Stap (voor wie vzw TOPunt als contracterend rechtspersoon optreedt) met de extra middelen i.k.v. actie 8 van het Plan Samenleven (97.500 euro per jaar) op jaarbasis minimaal 160 extra begeleidingstrajecten realiseert a rato van minimaal 4 begeleidingsmomenten per persoon, en met dien verstande dat 70 % van deze groep na 1 jaar ofwel gestart is in een kwalificerend traject, ofwel dat kwalificerend traject met vrucht heeft afgerond.
Een begeleidingstraject kan bestaan uit informatiebemiddeling, aangevuld met leerloopbaanbegeleidende activiteiten en coaching voor zover nodig. Deze aantallen, alsook de voorziene rapporteringsvereisten, zijn in lijn met wat Vlaanderen de Stad Gent aan terugkoppeling oplegt, in het kader van de goedgekeurde aanvraag.
Er wordt voorgesteld de verlenging met terugwerkende kracht te laten ingaan vanaf 1 oktober 2024. Op die manier zorgen we ervoor dat de beschikbare Vlaamse middelen zo effectief mogelijk worden ingezet. We konden dit door diverse omstandigheden niet vroeger in een samenwerkingsovereenkomst met TOPunt vzw (Leerwinkel De Stap) gieten.
De voorziene subsidie wordt uitbetaald met middelen die in het kader van het Vlaamse Plan Samenleven aan de Stad Gent zijn toegekend (derde en voorlopig laatste projectjaar).
Dienst* | Onderwijscentrum Gent |
Budgetplaats | 3541800TP |
Categorie* | E subs. |
Subsidiecode | ABB.SML |
2025 | € 97.500 |
Totaal | € 97.500 |
Keurt goed de overeenkomst met TOPunt vzw (ondernemingsnummer 0548.715.340), zoals gevoegd in bijlage, die met door de Vlaamse Overheid aan de Stad Gent in het kader van het 'Plan Samenleven', actie 8 toegekende middelen, voorziet in een subsidie van 97.500 euro voor de organisatie van minimaal 160 bijkomende begeleidingstrajecten op jaarbasis voor ongekwalificeerd uitstromers, te organiseren door Leerwinkel De Stap, deelwerking van TOPunt vzw, in de periode van 1 oktober 2024 tot en met 30 september 2025.