Het college van burgemeester en schepenen heeft op 11 januari 2024 een omgevingsvergunning afgegeven voor het bouwen van een meergezinswoning met in totaal 16 units, een overdekte fietsenstalling en een lokaal voor gemeenschapsvoorziening na het slopen van een eengezinswoning en het rooien van enkele bomen - met openbaar onderzoek - Remi Vlerickstraat, 9052 Gent. Dit project voorziet ondermeer in de aanleg van een nieuw fiets- en wandelpad.
Voor een efficiënte werking van bijvoorbeeld de hulp- en veiligheidsdiensten is het noodzakelijk dat dit nieuwe pad een naam krijgt.
Volgens artikel 1 van het Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen is alleen de gemeenteraad bevoegd om namen van openbare wegen en pleinen vast te stellen.
Er werd beslist geen burgerparticipatie toe te passen.
Het Archief Gent en de Heemkundige kring van Zwijnaarde vonden voor deze locatie enkele toponiemen maar die waren niet bruikbaar omwille van gelijkluidendheid met bestaande plaatsnamen.
De cel Grondbeheer vond het bruikbaar toponiem Zwin, verwijzend naar de naam Zwijnaarde die zou zijn afgeleid van “zwin” (kreek of moerassige grond) en “aarde” (bron: HistoriekZwijnaarde-Zwijntjeskermis.pdf). Bijgevolg wordt de naam ‘Zwinpad’ voorgesteld. Zwijnaarde was dus aanvankelijk een moerassig gebied dat regelmatig bloot stond aan overstromingen van de Schelde. Ook verwijzend naar het werk van Frans De Potter. In zijn reeks Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen. Arrondissement Gent; eerste reeks 8 (1864-1870) vermeldt de auteur “De vermoedelijkste beteekenis zijns naams, in de oude charters onder de schrijfwijze van Suinarde rn Zuinarde bekend, zal wel deze zijn eens geachten etymologen, die het woord afleidt, niet, zooals men op den eersten oogopslag zou meenen, van wzijn (verken), maar van het oud-dietsche zwin, dat kreek, waterloop of moerassigen grond bediedt, en zijnen naam, onder andere, gegeven heeft aan eenen inham der zee, doe heden nog de haven vormt der stad Sluis. De ligging dezes dorps aan de Schelde, die er oudtijds menigvuldige verwoestingen aanrichtte, laat met vollen grond toe vooruit te zetten dat Zwijnaarde eene aan overstroomingen onderworpene plaats betekent” (Note sur l'étymologie de quelques noms de lieux dans la Flandre Orientale, par J.F. De smet (Bulletins de l’Acamédie). Over de plaatsnamen Zwin (Zwijn) en Zinkval (Prof. IE. De Langhe), in: https://www.zwinstreek.eu/geschiedenis/heemkundige-kringen/zoeken-in-publicaties/1351-over-de-plaatsnamen-zwin-zwijn-en-zinkval-1992-01.
Over deze plaatsnaamgeving zal het advies van de Cultuurraad worden ingewonnen.
Conform het Decreet tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen van 28 januari 1977, zal na de principiële vaststelling door de gemeenteraad een openbaar onderzoek worden georganiseerd.
Stelt de naam ‘Zwinpad' principieel vast voor het nieuwe fiets- en wandelpad binnen het project gelegen Remi Vlerickstraat te Zwijnaarde, zoals aangeduid met rode kleur op bijgevoegd plan nieuwe toestand en situatieplan.