De burgemeester benoemde in zijn toespraak op de nieuwjaarsreceptie terecht het belang van politieke rust.
Het platform X draagt niet bij tot respect en vergroot net de polarisatie, en verspreidt zelfs niet-gefundeerde onwaarheden en fake news. Dit maakt het zeer moeilijk om objectief en genuanceerd Gentenaren te informeren. De Morgen en The Guardian verlieten om diezelfde reden reeds het platform.
20 januari werd uitgeroepen tot internationale Quit X-dag. Om het georganiseerde meningsverschil te verdedigen, kan Stad Gent moeilijk meedraaien op een platform als X. Ook in de federale regeringsonderhandelingen wordt over de rol van X gesproken; ik verwijs ook naar de tussenkomst van Kris Verduyckt in het Vlaams Parlement waar voorgesteld werd om alle X-accounts op te schorten. Eerder beslisten Belgische overheden al om ambtenaren de toegang tot Tiktok te ontzeggen, aangezien de eigenaars van het platform niet de beste bedoelingen kunnen hebben.
Musk gebruikt X, die als eigenaar zelf de spelregels en algoritmen controleert, om een eigen politieke agenda door te voeren, ook in Europa. Ik wil Stad Gent dus alleszins aanmanen tot voorzichtigheid.
Geachte voorzitter, geachte collega Boeve
De Stad Gent is de facto sinds 20 januari 2025 al niet meer actief op het platform X. Het account bestaat nog, maar is in 'slaapmodus’ zoals dat heet.
Onze dienst communicatie heeft de voorbije maanden de aanwezigheid van de Stad Gent op X geëvalueerd. Uit die evaluatie bleek dat het grote merendeel van de accounts die diensten of instanties binnen Groep Gent hebben op X niet meer actief worden gebruikt.
Het hoofdaccount van Stad Gent werd bijvoorbeeld enkel nog gebruikt voor pers- en crisiscommunicatie zoals het delen van berichten van brandweer en politie.
Hoewel het account van de Stad Gent relatief veel volgers heeft (62.000) kent onze communicatie er een steeds lager bereik (slechts een duizendtal lezers per bericht).
Door het invoeren van betalende X-accounts, heeft onze dienst communicatie ook geen gedetailleerd zicht meer in wie we bereiken met onze accounts.
De relevantie van X voor onze publieke opdracht om alle burgers te bereiken, is daardoor stelselmatig sterk gedaald. Onze dienst Communicatie zet daarom al een tijdje niet meer in op X als communicatiekanaal in de bredere mix van kanalen waar de Stad Gent over beschikt om de Gentse burger te bereiken.
Daarnaast, u verwijst ernaar in uw vraag, kunnen we er uiteraard niet omheen dat het platform zelf ingrijpende veranderingen heeft ondergaan: toenemende desinformatie, weinig transparant algoritme, het totaal gebrek aan moderatie. Onze boodschappen als Stad raken daarin ondergesneeuwd.
Onze Dienst Communicatie is er bovendien van overtuigd dat ze het publiek dat van X gebruik maakt, ook via andere kanalen uit haar mediamix kan bereiken. Er is dus geen enkele noodzaak om daar actief op te blijven.
Tegelijkertijd onderzoekt onze Dienst Communicatie andere platformen zoals Threads, Bluesky en WhatsApp om de Gentse burger te bereiken. Momenteel voert het testen uit met verschillende van die platformen.
Dat we ons account niet volledig verwijderen heeft een duidelijke reden: dat is om te voorkomen dat derden misbruik maken van onze naam of merk. Daarom is het beter de accounts slapend te houden. Zo niet kunnen anderen onze naam innemen en van daaruit communiceren. Dat moeten we te allen tijde vermijden.
Mathias De Clercq
Burgemeester
di 18/02/2025 - 13:49