In Oostakker zal het nooddorp voor Oekraïense vluchtelingen in maart 2026 gesloten worden. Op dit moment wonen hier echter nog ongeveer 200 gezinnen. Hoewel het dorp pas in 2026 zal sluiten, zoeken de gezinnen best zo snel mogelijk naar een oplossing. Voor de Oekraïense vluchtelingen houdt dit een bijkomende onzekerheid in voor 2026 naast hun erkenning voor tijdelijke bescherming (werd verlengd door de EU tot maart 2026). De woonnood in Gent is hoog zowel in de sociale als private markt. Daarnaast kent Gent ook een hoge druk op transitwoningen.
Geachte voorzitter, geachte collega Donkor
Het nooddorp in Oostakker wordt, zoals u weet, beheerd door de Vlaamse overheid die instaat voor het afbouwscenario met als absolute deadline maart 2026.
Bewoners zullen van Vlaanderen vooraf een opzegbrief ontvangen. De opzegdatum is tot op heden nog niet gecommuniceerd door Vlaanderen.
Onze stadsmedewerkers die instaan voor de begeleiding ter plaatse, geven als advies aan de bewoners om tegen uiterlijk eind dit jaar een andere woning te vinden.
Gezinnen met kinderen krijgen het advies om dit te doen voor september 2025 zodat ze hun kind tijdig kunnen aanmelden voor een school in de buurt.
Voortbouwend op de infosessies die er al geweest zijn begeleiden de stadsdiensten intensief bewoners van het nooddorp in kleine groepjes in de zoektocht naar een eigen woning.
Bewoners worden geïnformeerd over de spelregels van onze woonmarkt en gesensibiliseerd dat zij op korte termijn hun woning moeten verlaten en op zoek moeten naar een alternatief in of buiten Gent.
Er worden ook vrijblijvend infosessies georganiseerd over het programma van vrijwillige terugkeer naar Oekraïne.
We weten uit ervaring van de nooddorpen in Antwerpen en Mechelen dat het niet altijd evident is om snel een woning te vinden op de private markt. Daarom hebben we er ook bij Vlaanderen op aangedrongen om tijdig te communiceren over de opzegtermijn, zodat bewoners van het nooddorp weten waar ze aan toe zijn.
De stad zal in alle geval tot het einde van het nooddorp, samen met de partners, blijvend en op maat van elk gezin ondersteuning bieden om zo op een humane manier oplossingen te vinden.
De wooncontainers zijn eigendom van Vlaanderen. Zij hebben aangegeven deze na maart 2026 te willen inzetten voor sociale huisvesting. Daarover lopen momenteel gesprekken tussen Vlaanderen en de verschillende sociale huisvestingsmaatschappijen om te bekijken of zij interesse hebben in de containers.
Mathias De Clercq
Burgemeester
di 18/02/2025 - 13:57