Tijdens het eerste weekend van februari vond in Flanders Expo een grootschalig Technofestival plaats. Het evenement werd vooraf expliciet in de markt gezet als een gebeuren met een nultolerantie voor drugs.
De resultaten van controles door de politie toonden een ander beeld: op de 40 afgenomen speekseltests bij bestuurders bleken er 17 positief, met als gevolg 14 ingetrokken rijbewijzen (voor 15 dagen) en de arrestatie van één persoon. Dat bijna 50% van de bestuurders die een speekseltest aflegden positief testten is zorgwekkend. Op de 897 afgenomen ademtest testten 32 bestuurders positief, met ook hier ingetrokken rijbewijzen (voor 24u of 15 dagen) tot gevolg.
Geachte voorzitter, geachte collega Cockhuyt,
Bij grootschalige evenementen neemt de politie preventieve en handhavende maatregelen om de risico’s van alcohol en drugs te beperken en om het rijden onder invloed tegen te gaan.
Politie Gent en het parket Oost-Vlaanderen hebben intensief samengewerkt tijdens de optredens van Charlotte De Witte en Amelie Lens in Flanders Expo. Er zakten, verspreid over de drie avonden, zo’n 60.000 feestvierders af naar het evenement.
Politie, stadsdiensten en externe partners slaan de handen in elkaar om bij te dragen aan een veilig en aangenaam nachtleven in de stad. Het blijft noodzakelijk om gerichte acties te organiseren om middelenmisbruik in het uitgaansleven te beperken en zo de veiligheid voor iedereen te garanderen.
We onderscheiden twee vormen van politieacties. Er zijn enerzijds de acties in het verkeer en anderzijds de drugcontroles op het terrein.
Bestuurders onder invloed vormen een ernstig gevaar voor de verkeersveiligheid en daar kunnen we niet streng genoeg op zijn. Verkeersveiligheid is een topprioriteit voor ons bestuur en wordt helemaal onderschreven door de Gentse Politie. Daarom blijven ze sterk inzetten controles in het verkeer.
Op het geheel van het evenement, verspreid over 3 avonden, werden 1432 bestuurders onderworpen aan een alcoholtest, 60 personen hadden teveel gedronken. Er werden 52 speekseltesten afgenomen waarvan 22 personen positief testten. In totaal werd er 12.420 Euro aan boetes in het verkeer uitgeschreven.
De drugcontroles gebeuren met behulp van een drughond die een eerste selectie mogelijk maakt. Bij positieve indicaties onderneemt de politie verdere stappen om na te gaan of betrokkenen verdovende middelen in hun bezit hebben.
Tijdens de drie concertavonden (31 januari, 1 februari en 8 februari) werden 666 personen gefouilleerd, van wie er 441 effectief drugs op zak hadden. Bij een vaststelling waarvan sprake is van bezit voor persoonlijk gebruik, krijgt men het voorstel tot een onmiddellijke minnelijke schikking (OMS). Tijdens het eerste weekend werden in totaal 271 onmiddellijke minnelijke schikkingen uitgevoerd, wat neerkomt op een totaalbedrag van 50.455 euro. Er werden eveneens 34 processen-verbaal opgesteld voor drugsfeiten. Op de laatste avond werden 136 onmiddellijke schikkingen uitgevoerd, goed voor een bedrag van 28.348 euro.
U ziet, beste raadslid, dat er vele inspanningen worden geleverd om de wet te doen naleven. Drugs is bij wet verboden en wij respecteren de wet. Controles zijn en blijven daarom nodig.
De organisatie heeft zich inderdaad in de markt gezet als een ‘drugsfree event’ met ‘zero tolerance’ voor drugs. We weten natuurlijk dat een drugsvrij nachtleven een utopie is. Daarom spreken we in ons Gents drugsbeleid ook niet van zerotolerantie maar van zero harm beleid waarbij we de negatieve gevolgen van drugs zo veel en zo vroeg mogelijk aanpakken.
Ons Gentse drugsbeleid is evidence-based. Dat wil dus zeggen dat we zoveel als mogelijk kiezen voor methodieken en strategieën met een wetenschappelijke basis of waarvan de werking reeds bewezen is door toepassingen in binnen -en buitenland. Dat geldt voor alle aspecten of pijlers van ons drugsbeleid en in het bijzonder voor preventieve acties, zoals in dit geval in de setting Nightlife.
Gelukkig zijn er specifiek voor dergelijke evenementen vanuit dit kader wel wat richtlijnen en materiaal voorhanden in Vlaanderen, die eveneens ondersteund worden door het Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en Drugs VAD.
Om de volksgezondheid zo goed als mogelijk te vrijwaren, heb ik als burgemeester onze dienst preventie voor veiligheid verzocht om bij de organisator na te gaan welke schadebeperkende maatregelen ze troffen. De organisatie voorzag een goed uitgeruste medische hulppost en het nodige personeel. Verder voorzagen ze gratis drinkbaar water. Bezoekers mochten een eigen hervulbare drinkfles meenemen om voldoende gehydrateerd te blijven. Moest dit niet vanuit de organisatie voorzien zijn had ik dit als bestuurlijke maatregel opgelegd.
Andere risicobeperkende maatregelen zijn bijvoorbeeld beroep doen op de expertise van Safe ’n Sound. Deze vzw heeft veel expertise opgebouwd rond drugbeleid op events en zijn aanwezig met peerwerkers en een mobiele ploeg. Ook het preventiemateriaal van ‘Never Waste A Great Party’ wordt wetenschappelijk ondersteund. We zitten binnenkort samen met de Gentse Nightlife Council die vragende partij is om een doelgericht en omvattend drugbeleid uit te werken samen met alle betrokkenen, onder andere politie en parket.
Geacht raadslid,
Of we dat nu willen of niet, drugs zijn aanwezig in ons uitgaansleven. Een volledig drugsvrije samenleving is een utopie. Daarom zetten wij in op preventie, op handhaving zoals de cijfers aantonen én op curatie waarbij we de negatieve gevolgen van druggebruik aanpakken, in een zo vroeg mogelijk stadium en zo kwalitatief en evidence-based mogelijk.
Mathias De Clercq
Burgemeester
di 18/02/2025 - 13:52