Terug
Gepubliceerd op 18/02/2025

2025_MV_00095 - Mondelinge vraag van raadslid Mathieu Cockhuyt: Evaluatie vuurwerkverbod tijdens eindejaarperiode

commissie financiën, administratieve vereenvoudiging, burgerzaken en algemene zaken (FABAZ)
ma 17/02/2025 - 19:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: ma 17/02/2025 - 21:13
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Johan Deckmyn; Rudy Coddens, Voorzitter Gemeenteraad; Zeneb Bensafia, Plaatsvervangende voorzitter Gemeenteraad; Stephanie D'Hose, Fractievoorzitter Voor Gent; Veli Yüksel; Bruno Matthys; Anneleen Van Bossuyt, Fractievoorzitter N-VA; Bert Misplon, Fractievoorzitter Groen; Yüksel Kalaz; Laura Schuyesmans; Liesbet De Weder; Jenna Boeve; Mathieu Cockhuyt; Stefaan De Winter; Sabena Donkor; Yilmaz Cetinkaya; Filip Van Laecke; Jonas Naeyaert, Fractievoorzitter Vlaams Belang; Christophe Peeters; Mathias De Clercq; Burak Nalli; Jeroen Paeleman; Sabine Deneef; Koen Janssens; Eduard Delputte; Linda Rico; Matthias Demol; Toon Mertens; Joris Roos; Filip Van Tricht

Afwezig

Sami Souguir; Freya Van den Bossche; Sophie Vanonckelen; Fourat Ben Chikha; Charlotte Coucke; Els Roegiers; Stijn De Roo; Tom De Meester, Fractievoorzitter PVDA; Julie Steendam; Barbara Bonte; Tom Van Dyck; Anneleen Schelstraete; Maarten De Grauw; Emmanuelle Mussche; Bart Tembuyser; Sherley Blomme

Verontschuldigd

Isabelle Heyndrickx, Fractievoorzitter cd&v

Secretaris

Jeroen Paeleman
2025_MV_00095 - Mondelinge vraag van raadslid Mathieu Cockhuyt: Evaluatie vuurwerkverbod tijdens eindejaarperiode 2025_MV_00095 - Mondelinge vraag van raadslid Mathieu Cockhuyt: Evaluatie vuurwerkverbod tijdens eindejaarperiode

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Tijdens de eindejaar- en nieuwjaarperiode geldt er in Gent een verbod op zowel het bezit (= in de openbare ruimte, tussen 15/10 en 31/1, tussen 18u en 6u) als het gebruik (= hele jaar door, behalve tijdens de oudejaars- of nieuwjaarsnacht tussen 0u en 1u) van vuurwerk. In dit kader berichtte de Stad Gent op 11 december dat er al 21 meldingen of klachten waren, 9 pv’s opgesteld werden en 1 GAS uitgeschreven werd. Daarnaast werden 7000 illegale vuurpijlen onderschept. Tegelijk werden extra patrouilles aangekondigd, samen met sensibiliseringsacties en een bemiddelingsteam met een bijzondere focus op jongeren. 

Op 2 januari werd in de pers bericht dat de Gentse politie vaststelt dat ondanks een relatief rustige oudejaarsnacht er tegelijk steeds zwaarder vuurwerk blijkt gebruikt te worden, wat als een gevaarlijke trend werd gekarakteriseerd. De burgemeester, die ook pleit voor een meer verregaand verbod op de verkoop van vuurwerk (federaal en Europees), zei hierover het volgende: “Ondanks preventieve acties en politie op het terrein is er op verschillende plaatsen zeer onverstandig omgesprongen met vuurwerk. Elke jaar wordt het vuurwerk zwaarder van kaliber. Dat is vragen om ongelukken.” 


Indiener(s)

Mathieu Cockhuyt

Gericht aan

Mathias De Clercq

Tijdstip van indienen

ma 10/02/2025 - 15:15

Toelichting

  1. Hoe evalueren de burgemeester de handhaving van het vuurwerkverbod? Welke vaststellingen werden er gedaan in de periode tussen 15/10 en 31/1?
  2. Welke andere incidenten of klachten over overlast waren er? Vallen er bepaalde hotspots te detecteren?
  3. Zijn er elementen die de burgemeester of de politie willen bijsturen met het oog op de volgende eindejaarperiode? Heeft de politie hierover een advies uitgebracht of is dit eventueel nog in voorbereiding?

Bespreking

Antwoord

Geachte voorzitter, geachte collega Cockhuyt,

Zoals u inderdaad vermeldt, heb ik de Gascodex aangepast wat betreft het bezit van vuurwerk. Tijdens de eindejaars- en nieuwjaarperiode geldt er in Gent een verbod op het bezit in de openbare ruimte, tussen 15/10 en 31/1, meer bepaald tussen 18u en 6u, maar ook op het gebruik van vuurwerk, en dit het ganse jaar door, behalve tijdens de oudejaars- of nieuwjaarsnacht, en dit tussen 0u en 1u.

Ik kan benadrukken dat in de periode voor, tijdens en na oudejaarsnacht er een integrale samenwerking was tussen verschillende politiediensten en de stadsdiensten. Deze integrale aanpak gaat over verschillende aspecten binnen de domeinen preventie, repressie en nazorg. 

De PZ Gent heeft 240 meldingen ontvangen van overlast die gelinkt kunnen worden aan oudejaar. 

De klachten gaan voornamelijk over het gebruik van vuurwerk, brandstichting, vandalisme en geluidshinder. 

De evaluatie van vorig jaar en de meldingen van afgelopen jaar hebben geleid tot: 

  • 64 voordeurgesprekken bij minderjarigen; 
  • 13 herbezoeken. 

Op basis van de evaluatie van de eindejaarsperiode 2023 en meldingen en feedback van de politiepatrouilles waren er door de Gentse Politie voor de eindejaarsperiode 2024 een aantal punten met verhoogde waakzaamheid bepaald. 

Zo werden er 35 gerichte controles uitgevoerd. De patrouillelocaties werden 295 keer aangedaan. 

Tijdens de integrale werking heeft de politie volgende zaken kunnen registreren: 

  1. 14 processen-verbaal inzake inbreuken op de vuurwerkwetgeving; 
  2. 16 processen-verbaal inzake inbreuken op het politiereglement onrechtmatig gebruik of bezit van vuurwerk; 
  3. 304 personen werden gecontroleerd, het merendeel was tijdens oudejaarsnacht zelf;
  4. 101 personen zijn geïdentificeerd naar aanleiding van inbreuken gelinkt aan oudejaarsnacht. Voornamelijk gaat het over GAS-inbreuken, inbreuken op de vuurwerkwetgeving, slagen en verwondingen en diefstal. 

In een dossier waar er vernielingen zijn aangebracht, zijn de verdachten snel geïdentificeerd en gearresteerd. Het opsporingsonderzoek loopt nog steeds. 

De interne evaluatie van de eindejaarsperiode 2024 loopt momenteel. Eens de interne evaluatie afgerond is, zal deze samen met de aanbevelingen overgemaakt worden aan mijn kabinet.  

Mijnheer Cockhuyt, u verwijst in uw vraag naar de preventieve acties. Inderdaad naast handhaving blijft het inzetten op preventie zeer belangrijk.  

Vanuit de dienst Preventie voor Veiligheid werden preventieve sensibiliserende acties opgezet waarbij de doelstelling was jongeren bewust te maken over de gevaren van vuurwerk en hen te informeren over de regels die de stad uitschrijft over aankoop en bezit van vuurwerk.

Het uitwerken van de acties gebeurde in nauwe afstemming en samenwerking met de politie en jeugdwerkers om zo goed mogelijk in te spelen op de noden en op hotspots. 

De aanpak bestond uit diverse acties die elkaar onderling versterken:

  • Sensibiliserende acties op middelbare scholen en aan de Zuid;
  • Workshop voor jongeren in het jeugdwelzijnswerk;
  • Informeren via een flyer en affiche over de wetgeving; 
  • Informeren/sensibiliseren via een influencer op sociale media;
  • Sensibiliseren via sleutelfiguren op hotspots.

De politie en de socio-preventieve diensten leggen zich dus toe op preventie en handhaving.  En op basis van de evaluatie van de eindejaarsperiode 2024 en de geformuleerde aanbevelingen zal ook voor het eindejaar 2025 een geïntegreerde aanpak worden uitgewerkt. 

Tenslotte blijf ik aandringen bij de hogere overheden om de verkoop van vuurwerk aan particulieren te verbieden. De federale minister is hier onder ons. Ik onderschrijf hierbij de initiatieven van VVSG , initiatieven over de politieke grenzen heen en het Netwerk Brandweer die pleiten voor een verbod op de verkoop en het vervoer van vuurwerk. 

Uit een bevraging blijkt dat vier van de vijf Vlaamse burgemeesters voorstander zijn van een landelijk moratorium op de verkoop van vuurwerk. Als lokale overheid kan ik een dergelijk verbod voor het grondgebied Gent niet opleggen. Ik heb hierin geen bevoegdheid. Er dient hier een federale regeling te worden uitgewerkt, en bij voorkeur ook nog via een Europese aanpak. Het wordt heviger en zwaarder, zonder federale maatregelen blijft het dweilen met de kraan open. 


Mathias De Clercq

Burgemeester

di 18/02/2025 - 13:34