Midden januari werd bericht dat een lid van de sikh-gemeenschap in zijn eigen woning om het leven werd gebracht door een groep van – volgens de persberichtgeving – 20 tot 30 mensen. De feiten zouden kaderen binnen een al langer lopend conflict tussen diverse clans binnen de gemeenschap, waarbij ook de tempel in Vilvoorde vernoemd wordt. Over de feiten loopt momenteel een gerechtelijk onderzoek, waarover begrijpelijkerwijs niet kan gecommuniceerd worden.
De sikh-gemeenschap in onze stad zou zo’n 80 families en zo’n 350 à 400 mensen tellen. Op 4 mei jl. vond in de Gentse binnenstad nog een Nagar Kirtan-optocht plaats, die bijdroeg tot de zichtbaarheid van de gemeenschap.
Geachte voorzitter, geachte collega Cockhuyt,
Deze zaak wordt momenteel onderzocht binnen een gerechtelijk onderzoek door de federale gerechtelijke politie onder leiding van de onderzoeksrechter van het Parket Oost-Vlaanderen.
De politie kan daarom geen informatie geven omtrent de inhoud of de huidige stand van het onderzoek.
De politie kan wel meedelen dat er, tot op heden, geen elementen zijn die wijzen op etnische of discriminerende beweegredenen.
De gebeurtenissen worden beschouwd als een geïsoleerd incident tussen enkele personen die deel uitmaken van een kleine groep binnen de Sikh-gemeenschap.
Er zijn geen aanwijzingen dat er enige dreiging is voor de samenleving binnen deze gemeenschap, noch intern, noch extern. Er werden bijgevolg geen specifieke acties ondernomen naar deze gemeenschap toe.
Ik heb deze ochtend bovendien een schrijven ontvangen waarin de Gentse Sikh-gemeenschap de moord ten strengste veroordeeld.
Ik wil ook nog meegeven dat de Sikh-gemeenschap een eerbare en verbindende gemeenschap is.
Mathias De Clercq
Burgemeester
di 18/02/2025 - 13:36