Terug
Gepubliceerd op 18/02/2025

2025_MV_00098 - Mondelinge vraag van raadslid Johan Deckmyn: Vrijwilligerskorpsen bij lokale besturen

commissie financiën, administratieve vereenvoudiging, burgerzaken en algemene zaken (FABAZ)
ma 17/02/2025 - 19:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: ma 17/02/2025 - 21:13
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Johan Deckmyn; Rudy Coddens, Voorzitter Gemeenteraad; Zeneb Bensafia, Plaatsvervangende voorzitter Gemeenteraad; Stephanie D'Hose, Fractievoorzitter Voor Gent; Veli Yüksel; Bruno Matthys; Anneleen Van Bossuyt, Fractievoorzitter N-VA; Bert Misplon, Fractievoorzitter Groen; Yüksel Kalaz; Laura Schuyesmans; Liesbet De Weder; Jenna Boeve; Mathieu Cockhuyt; Stefaan De Winter; Sabena Donkor; Yilmaz Cetinkaya; Filip Van Laecke; Jonas Naeyaert, Fractievoorzitter Vlaams Belang; Christophe Peeters; Mathias De Clercq; Burak Nalli; Jeroen Paeleman; Sabine Deneef; Koen Janssens; Eduard Delputte; Linda Rico; Matthias Demol; Toon Mertens; Joris Roos; Filip Van Tricht

Afwezig

Sami Souguir; Freya Van den Bossche; Sophie Vanonckelen; Fourat Ben Chikha; Charlotte Coucke; Els Roegiers; Stijn De Roo; Tom De Meester, Fractievoorzitter PVDA; Julie Steendam; Barbara Bonte; Tom Van Dyck; Anneleen Schelstraete; Maarten De Grauw; Emmanuelle Mussche; Bart Tembuyser; Sherley Blomme

Verontschuldigd

Isabelle Heyndrickx, Fractievoorzitter cd&v

Secretaris

Jeroen Paeleman
2025_MV_00098 - Mondelinge vraag van raadslid Johan Deckmyn: Vrijwilligerskorpsen bij lokale besturen 2025_MV_00098 - Mondelinge vraag van raadslid Johan Deckmyn: Vrijwilligerskorpsen bij lokale besturen

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

In het recent afgesloten regeerakkoord staat er een hoofdstuk betreffende het inzetten op burgerzin.

Daar valt onder meer op te tekenen dat de federale overheid de  lokale besturen aanmoedigt om hun inwoners uit te nodigen lid te worden van een lokaal vrijwilligerskorps. Leden van dit korps worden daarbij voldoende opgeleid om ter ondersteuning van de hulpdiensten, de hen toegewezen taken degelijk te kunnen uitvoeren.

Op die manier kunnen inwoners van steden en gemeenten hulpdiensten bijvoorbeeld bijstaan in noodsituaties zoals tijdens overstromingen of acute crisissituaties. Deze vrijwilligerskorpsen zullen nooit in de plaats treden van de officiële autoriteiten, zij nemen enkel een ondersteunende rol aan.

In een Knack-interview begin februari stelt minister Theo Franken dat elke burgemeester hier een succes van kan maken.

Een andere aanbeveling van de federale overheid in het regeerakkoord is de extra stimulans aan burgers om Buurt Informatie Netwerken op te richten en er actief aan te blijven participeren.

Vandaar volgende vragen:

Indiener(s)

Johan Deckmyn

Gericht aan

Mathias De Clercq

Tijdstip van indienen

di 11/02/2025 - 09:19

Toelichting

  • Zal de stad Gent gevolg geven aan de federale oproep om lokale vrijwilligerskorpsen op te richten?
  • Welke initiatieven wil het stadsbestuur nemen ten aanzien van het stimuleren van Buurt Informatie Netwerken in Gent?

Bespreking

Antwoord

Geachte voorzitter, geachte collega Deckmyn,

De stad Gent heeft kennis van verschillende initiatieven in ons land die gericht zijn op de mobilisatie en inzet van vrijwilligers in crisissituaties. Op de verschillende bestuursniveaus in ons land wordt nagedacht hoe de daadkracht van vrijwilligers in noodsituaties het best georganiseerd en gekanaliseerd kan worden. Een lokaal vrijwilligerskorps, zoals opgericht in Lubbeek, is maar één van de vormen via dewelke dit kan gebeuren.

De stad Gent kent een lange traditie in het promoten, versterken en ondersteunen van vrijwilligerswerk via haar Vrijwilligerspunt. Het Vrijwilligerspunt is een centraal aanspreekpunt en informatiepunt voor iedereen met vragen rond vrijwilligerswerk in Gent. 

In het verleden was het tijdens de eerste coronagolf en bij de aanvang van de Oekraïense oorlog betrokken bij het afstemmen van het vrijwilligersaanbod en individuele hulpvragen. 

De mogelijke inzet van vrijwilligers in crisissituaties zal in de loop van 2025 onderzocht worden.  Samen met de betrokken stadsdiensten, waaronder het Vrijwilligerspunt en noodplanning, en de verschillende veiligheids- en hulpverleningsdiensten, zal er bekeken worden wat de noden en mogelijkheden zijn, en/of onder welke vorm een inzet van vrijwilligers in noodsituaties in Gent opportuun is. Het vergt namelijk een multidisciplinaire analyse en aanpak om een dergelijke inzet efficiënt, waardevol én duurzaam te maken. 

Het uitgangspunt hierbij is dat we de werking van reeds bestaande en goed functionerende diensten, zowel stedelijke als externe diensten, niet willen dupliceren of hinderen.

Voor wat uw vraag m.b.t. de buurtinformatienetwerken kan ik meegeven dat de Gentse Politie werkt met het project Burgerparticipatie. Met dit project speelt de politie in op de nood bij burgers om deel te nemen aan het veiligheids- en leefbaarheidsgegeven. Hiervoor werd een participatieplatform ontwikkeld. 

Het is  misschien goed om nog eens op hoofdlijnen mee te geven wat het opzet is van het project Burgerparticipatie en hoe het concreet werkt.

Op ieder commissariaat is een SPOC (Single Point Of Contact) Burgerparticipatie aangesteld die op zoek gaat naar sleutelfiguren en/of signalen opvangt dat de burger op een bepaalde wijk nood heeft aan participatie. Van de sleutelfiguren wordt enig engagement gevraagd en er moet uiteraard ook een vertrouwen zijn tussen de SPOC en de sleutelfiguren. Om de continuïteit te verzekeren, wordt gevraagd binnen elk netwerk tussen de drie en de vijf sleutelfiguren te hebben vooraleer het kan opgestart worden. 

Aan die sleutelfiguren worden dringende en niet-dringende berichten gestuurd die ze op hun beurt doorsturen naar de leden van het netwerk. Daarnaast wordt twee maal per jaar ook een digitale nieuwsbrief verspreid.

Er is een werking opgestart voor 2 wijken, Wondelgem en Oostakker. De politie ervaart deze werkingen als positief. Sinds de opstart zijn nog steeds dezelfde sleutelfiguren actief om de netwerken ‘draaiende’ te houden. Minstens éénmaal per jaar is er een overleg met de verantwoordelijke van de respectievelijke wijk en de sleutelfiguren. 

De door de politie doorgestuurde dringende en niet dringende berichten, evenals de semestriële Polizine’s, worden goed onthaald. Deze nieuwsbrieven handelen vooral over onze wijkwerking , voorstellen van diensten, en geven ook belangrijke informatie mee inzake preventie zoals cybercrime, verkeersgerelateerde info en wetgeving, diefstal. Ook worden geanonimiseerde resultaten meegegeven van de  uitgevoerde acties. 

Tot op heden zijn er geen nieuwe netwerken opgestart. Zoals reeds gezegd functioneren de huidige werkingen goed en er zijn goede contacten met de sleutelfiguren. 

di 18/02/2025 - 13:39