Terug
Gepubliceerd op 14/02/2025

2025_MV_00028 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Aanpak dringende herstellingen wegdek

commissie mobiliteit, architectuur, stadsontwikkeling, stedenbouw en erfgoed (MASSE)
wo 12/02/2025 - 19:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: wo 12/02/2025 - 19:33
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Sami Souguir; Sven Taeldeman; Gert Robert; Veli Yüksel; Stijn De Roo; Tom De Meester, Fractievoorzitter PVDA; Patricia De Beule; Gaëlle De Smet; Liesbet De Weder; Sophie Vanonckelen; Sarah Van Acker; Jenna Boeve; Bob Cammaert; Mathieu Cockhuyt; Dilek Arici; Veerle Baert; Jonas Naeyaert, Fractievoorzitter Vlaams Belang; Christophe Peeters; Joris Vandenbroucke; Emmanuelle Mussche; Joris Roos; Karel Noppe; Lisa Van Bockstaele; Ruben  Haerens; Tom Van Damme; Jens De Pauw; Anton Vandaele; Mira Van Olmen; Lennert Hansen; Sten Guns; Stefan Vanbroeckhoven; Yves Roelandt

Afwezig

Stephanie D'Hose, Fractievoorzitter Voor Gent; Sabena Donkor; Bert Misplon, Fractievoorzitter Groen; Lies Vanpeperstraete; Anneleen Van Bossuyt, Fractievoorzitter N-VA; Pascal Vlaeminck; Isabelle Heyndrickx, Fractievoorzitter cd&v; Simon Smagghe; Julie Steendam; Yüksel Kalaz; Barbara Bonte; Johan Deckmyn; Tom Van Dyck; Anneleen Schelstraete; Maarten De Grauw; Bart Tembuyser; Jeroen Paeleman; Sherley Blomme

Secretaris

Emmanuelle Mussche
2025_MV_00028 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Aanpak dringende herstellingen wegdek 2025_MV_00028 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Aanpak dringende herstellingen wegdek

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

In zijn antwoord op mijn schriftelijke vraag van 4 november 2024 liet schepen Watteeuw weten dat de (hoog)dringendheid van een herstelling aan het wegdek altijd tijdens een plaatsbezoek wordt ingeschat (2024_SV_00383). De vraag kwam er naar aanleiding van een buurtbewoner die mij liet weten dat een diepe put in het wegdek die hij had gemeld na een week nog niet werd hersteld. Dit zorgde voor een gevaarlijke situatie.

Het nieuwe stadsbestuur heeft de ambitie een nieuw team "verzorgde straten en snelle herstellingen" op te richten om dergelijke situaties binnen de kortst mogelijke termijn aan te pakken. Om dit te doen slagen is het echter zaak om binnenkomende meldingen eerst zo snel mogelijk te beoordelen.

Indiener(s)

Stijn De Roo

Gericht aan

Joris Vandenbroucke

Tijdstip van indienen

do 23/01/2025 - 11:56

Toelichting

Graag had ik van de schepen een antwoord gekregen op volgende vragen:

  1. Welke stappen doorloopt een melding over schade aan het wegdek die via GentInfo of het meldingsformulier binnenkomt?
  2. Welke mogelijkheden ziet de schepen om binnenkomende meldingen sneller te beoordelen op vlak van dringendheid? Is een plaatsbezoek daarbij volgens de schepen steeds noodzakelijk?
  3. Welke taken zal het voorziene team “verzorgde straten en snelle herstellingen” overnemen van de huidige diensten en teams? Welke tijdswinst en andere doelstellingen wil de schepen hiermee realiseren en op welke manier?

Bespreking

Antwoord

Beste collega De Roo, 

Een melding doorloopt 5 stappen :  

  • Meldingen die via Gentinfo of het meldingsformulier binnenkomen, worden geregistreerd in het opvolgsysteem (RADAR). 

  • De melding wordt vanuit RADAR automatisch toegewezen aan het bevoegde regio-team van de Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen – afdeling Beheer en Onderhoud. 

  • Het regio-team schat de dringendheid van een herstelling in (zie vraag 2) en of er al dan niet beveiliging nodig is.  

  • Bij een onveilige situatie is beveiliging prioritair (bv. door het afzetten van situatie met werfhek, aanbrengen van signalisatie en/of werflicht).  

  • Vervolgens wordt het herstel ingepland. De timing daarvan is afhankelijk van de dringendheid, de te nemen maatregelen en de beschikbaarheid van materiaal en personeel. Sommige herstellingen zijn de verantwoordelijkheid van een andere dienst of instantie. In dat geval wordt de melding doorgestuurd (bv. herstel door Farys waarbij de riolering de schade oorzaak is). 

Meldingen worden door de Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen onmiddellijk behandeld maar de dienst werkt niet 24/24 en 7/7. Als een burger een situatie opmerkt en oordeelt dat deze hoogdringend of gevaarlijk is, meldt hij/zij dit best aan de politie via het nummer 101 waarna de oproep doorgezet wordt voor beveiliging door dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen. 

Een plaatsbezoek is niet nodig als gebruik gemaakt wordt van de mogelijkheid in het meldingsformulier om fotomateriaal aan te leveren. Voor een goed gedocumenteerde melding kunnen op die manier snel de nodige herstelmaatregelen bepaald worden.  

De Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen heeft zich via de beschreven regioteams georganiseerd om meldingen van problemen m.b.t. de staat van het openbaar domein zo snel mogelijk op te lossen. Het bestuursakkoord uit de duidelijke ambitie om te bekijken hoe we nog efficiënter en sneller tegemoet kunnen komen aan meldingen over putten, kapot straatmeubilair of de kwaliteit van de wegenwerken uitgevoerd door nutsdiensten die liefst onmiddellijk opgevolgd en aangepakt worden. Dat is immers basisdienstverlening die de Gentenaars van ons verwachten. Ik merk aan mijn mailbox hoe groot de ergernis kan zijn wanneer dat niet lukt.  

Ik zal mijn diensten vragen om hun werking op dit punt grondig te screenen en voorstellen tot verbetering te formuleren. Bij de bespreking van de beleidsnota hoop ik u te kunnen informeren over hoe we dat concreet gaan aanpakken.    

wo 12/02/2025 - 19:25