In Sint-Denijs-Westrem wordt het dorpsplein ervaren als een belangrijk ontmoetingspunt voor zowel inwoners als lokale verenigingen. Het plein is echter dringend aan vernieuwing toe. Al jaren wordt dit ook beloofd, vooralsnog zonder resultaat.
Graag had ik hierover volgende vragen gesteld:
Het dorpsplein van Sint-Denijs-Westrem is een belangrijk ontmoetingspunt voor inwoners en lokale verenigingen, maar is dringend aan vernieuwing toe. Iedereen die bv. met de fiets of auto door het centrum van Sint Denijs gedokkerd heeft, weet dat het tot op de draad versleten is. Dus ja, de heraanleg is wat mij betreft echt een prioriteit deze legislatuur.
Gelukkig hoeven we niet van nul te beginnen. Er is al heel wat werk gebeurd.
De basis voor de uitwerking van een concreet ontwerp is al voorbereid in verschillende studies, die steeds in nauwe betrokkenheid met de bewoners zijn opgemaakt:
1. Zo is er de voorbije jaren al heel wat werk gestoken in een aanzet tot wijkstructuurschets voor Sint-Denijs-Westrem. Die bevat een langetermijnvisie over hoe de wijk op een duurzame manier verder kan ontwikkelen, met behoud van de huidige kwaliteiten en het eigen karakter van deze mooie deelgemeente.
Via participatie bouwden we zo al veel kennis op over de identiteit (inclusief de geschiedenis) en het gebruik van de wijk. Er gebeurden al online bevragingen, er waren diepte-interviews, trajecten met twee basisscholen, doelgroepgesprekken met senioren, welzijnsactoren en met bewoners actief in de Werkgroep Milieu en Mobiliteit.
Er is een wijkmarkt georganiseerd (april 2022) waar alle bewoners van Sint-Denijs-Westrem en Afsnee uitgenodigd werden, er werden 130 ingevulde vragenbundels bezorgd aan onze diensten.
In september 2022 en april 2023 werden toekomstdialogen georganiseerd waarbij onze diensten de ruimtelijke vertaling van al deze input terugkoppelden aan een groep geëngageerde wijkbewoners (de zgn “wijkplanners”) in de vorm van een reflectie -en feedbackmoment.
Op basis van dit alles zijn onze diensten nu een, wat men noemt een ontwerpend onderzoek voor Sint-Denijs aan het afronden.
2. In 2023-2024 hebben onze diensten daarnaast, als een soort verdiepend onderzoek van de wijkstructuurschets, ook een locatieonderzoek voor een nieuwe buurstporthal gedaan.
Ook dit ging gepaard met heel wat participatie (gesprekken met wijkplanners, een infomoment waarop vele tientallen buurtbewoners reacties hebben achter gelaten) én leverde tegelijkertiijd heel wat ideeën op voor hoe we het centrum van Sint-Denijs-Westrem kunnen opwaarderen.
3. Tegelijkertijd heeft het mobiliteitsbedrijf in de vorige legislatuur al heel wat voorbereidend onderzoek gedaan rond mobiliteit en circulatie. Zo was er op de wijkmarkt van 2022 nadrukkelijk ook aandacht voor mobiliteit. Die participatie leverde veel nuttige informatie op, die geresulteerd heeft in een inventarisatiebundel met de belangrijkste knelpunten, kansen en doelstellingen op vlak van mobiliteit.
Kortom, er liggen heel veel bouwstenen klaar om mee aan de slag te gaan.
Voor de budgetten voor een make over van St Denijs Westrem moet ik evident verwijzen naar de opmaak van ons strategisch meerjarenplan waar we de komende maanden werk willen van maken.
Ik kan hier niet zonder meer op vooruit lopen (en ik kan nu dus al zeker niet ingaan op vragen over wanneer werken beginnen en hoe we hinder gaan vermijden, want in die fase zitten we nog niet!) maar wat mij betreft komen hier twee opportuniteiten samen:
1. Ik bevestig de - mijns inziens - noodzaak van een dringende heraanleg van het centrum van Sint-Denijs-Westrem;
2. Gezien al het voorbereidende werk dat hier al gebeurd is, is dit ook een prima opportuniteit om in dit gebied te werken met een piloot - wijkkwaliteitsplan , waarbij we in één keer de mobiliteits- en alle andere ruimtelijke uitdagingen van een wijk willen aanpakken en waarbij we de beleving van de publieke ruimte centraal willen stellen. Uiteraard in samenspraak met de bewoners. Ook dat is een essentieel onderdeel van een wijkkwaliteitsplan.
Conclusie, collega Cockhuyt,
Ik denk dat alles voorhanden is om werk te maken van een heraanleg van het dorpscentrum van Sint-Denijs. En ik zie hier een mooie opportuniteit om een eerste wijkkwaliteitsplan in samenwerking met de inwoners te maken en te realiseren. Maar ik moet met twee woorden spreken zolang de strategische meerjarenplanning en het budget daarvoor niet is afgeklopt.
wo 12/02/2025 - 21:17