In onze stad zetten vele jongeren zich via de jeugdbeweging in om andere kinderen en jongeren een fijne tijd te bezorgen. Dat is absoluut toe te juichen. Maar soms kan het ook ernstig mislopen en dan is het belangrijk dat dit op een goede manier aangepakt en opgevolgd wordt.
In de tweede helft van 2023 vond bij een Gentse jeugdbeweging jammer genoeg zo’n incident plaats. Tijdens een activiteit voor de leiding geraakte één van de deelnemende jongeren door overmatig alcoholgebruik – o.a. in de context van een ‘drink-spelletje’ – op de spoeddienst terecht in comateuze toestand, na laattijdig ingrijpen door de medeleiding. De ouders van de betrokken jongere werden hierover ook slechts laat ingelicht.
De pogingen van de ouders om hierover in gesprek te gaan met de betrokken jeugdbeweging om tot verbetermaatregelen naar de toekomst toe te komen, liepen op weinig uit. Ook het betrekken van de (stedelijk gesubsidieerde) stadsondersteuner of de jeugddienst boden lange tijd weinig of geen soelaas. Vanuit de stad werden uiteindelijk excuses aangeboden, werd er erkend dat er door de jeugddienst niet correct gehandeld was en werd het engagement opgenomen om de kwestie verder op te volgen. Er werd ook erkend dat de in de stadsondersteuningsconvenant voorziene rol van bemiddelaar niet professioneel was opgenomen en dat de communicatie met de ouders te wensen overliet.
Uiteindelijk werden er alsnog een aantal afspraken gemaakt die als volgt samen te vatten zijn en waarvoor de stad zich mee garant stelde: a) organisatie van een vorming over alcoholbeleid, b) aandacht voor een bijkomende EHBO-vorming, en c) onafhankelijke bemiddeling tussen het betrokken gezin en de leidinggroep. Deze afspraken zijn tot nog toe echter niet of slechts heel gedeeltelijk nagekomen.
De kwestie richt zich hier op het versterken van de weerbaarheid van jongeren, door hen te ondersteunen in het stellen van grenzen en het bevorderen van een cultuur waarin zij elkaar op een constructieve manier hierover kunnen aanspreken.
Zowel de koepels van de jeugdbewegingen, Stad Gent en de lokale jeugdbeweging zijn aan de slag gegaan met dit thema.
Op het maandelijkse stadsondersteuners-overleg, waar de stadsondersteuners vanuit de koepels elkaar informeren over wat er leeft bij hun groepen, werd het incident uitvoering besproken. Ook werd er expertise uitgewisseld over hoe groepen te ondersteunen in dit thema. Alle koepels van de jeugdbewegingen organiseren hierover reeds vormingen en trainingen waarop lokale groepen kunnen intekenen. Met de destijds betrokken stadsondersteuner is ook een functioneringsgesprek gevoerd.
Vanuit de jeugddienst word er bekeken of en hoe ze in de evaluatieprocedure van de werkingen binnen het erkende jeugdwerk, kunnen polsen naar het bestaan bij de groep of de koepel van een beleid rond alcohol – en grensoverschrijdend gedrag. Gebaseerd op deze resultaten zal er dan een gericht, complementair aanbod uitgewerkt worden.
De groep zelf heeft, naast het uitvoerig bespreken en evalueren van de activiteit, deelgenomen aan een vorming rond weerbaarheid, het durven grenzen stellen en hoe hier elkaar op aan te spreken. Ondertussen heeft deze specifieke groep ook werk gemaakt van een alcohol-en drugsbeleid.
2. Hoe kan een dergelijke situatie – waarbij een ernstig incident onvoldoende opgevolgd wordt – in de toekomst vermeden worden? Hoe kan de rol van de stadsondersteuners als neutrale bemiddelaars bij incidenten/conflicten versterkt worden?
Het dagelijks vrijwillige engagement dat heel veel jongeren in onze stad opnemen om een warme omgeving en een fijn activiteitenaanbod uit te werken voor andere jongeren is iets wat we moeten koesteren en ondersteunen.
Maar ernstige incidenten vragen om onze aandacht en gerichte inzet van expertise, zodat we werk kunnen maken van effectieve oplossingen en duurzame verbeteringen.
In de convenant-overeenkomst tussen de stad en de koepels van de jeugdverenigingen staat dat een stadsondersteuner, die niet in dienst is bij de stad dus, de groepen informeert, coacht en ondersteunt. Dat in thema’s als toegankelijkheid, als bemiddelaar bij conflicten, kampvervoer, infrastructuur…
De rol van de stadsondersteuners in deze is werk maken binnen hun koepel en met hun groepen, van een klimaat dat kansen biedt tot leren en groeien binnen het opnemen van een leidingstaak. En groepen te ondersteunen en waar mogelijk te coachen in de uitdagingen binnen hun engagement. In deze heeft de ondersteuning in hoofdzaak gefocust op het bijstaan van de groep in het opnemen van hun groeitraject en het faciliteren van het gesprek tussen alle partijen.
We willen nogmaals herhalen dat we met de betrokken diensten het incident steeds met de nodige ernst hebben opgevolgd. Dat er herhaaldelijk overleg heeft plaats gevonden in aanwezigheid van de collega’s van de jeugddienst, dat er een rechtstreekse lijn was met het departementshoofd en het kabinet van de destijds bevoegde schepen.
3. In welke mate heeft de stad de uitvoering van de concrete gemaakte afspraken opgevolgd en wat is nu de stand van zaken?
We willen afronden met een korte stand van zaken op de afspraken die gemaakt zijn in ons overleg in het najaar van 2024:
De jeugddienst zal bij de afronding van het proces nog een afsluitend schrijven opmaken naar alle betrokkenen om hen hierover te informeren. We herhalen hier nogmaals dat dit een uitzonderlijk incident betrof, dat we hieruit lessen hebben getrokken en acties hebben opgezet en we ons als stad dagelijks inzetten om een veilig en warme omgeving te creëren waar iedereen kan participeren aan het jeugdwerkaanbod.”
Mevrouw Coucke, ik wil het volgende nog meegeven aan de ouders van de jongere:
“Als moeder begrijp ik volledig dat je wil dat je kind kan opgroeien in een veilige en zorgzame omgeving. Ik wil dat ook voor mijn eigen kinderen. Het siert hen, de ouders dus, dat ze deze spijtige zaak positief gebruiken om andere jongeren in de toekomst in een veilige omgeving te laten opgroeien en engagement op te laten nemen binnen of buiten een jeugdbeweging. Als ouder kan ik dat alleen maar toejuichen en mee ondersteunen.”
vr 14/02/2025 - 16:18