Sociale huurders bij het begijnhof in de Lange Violettestraat zijn bezorgd over de toekomst van hun sociale woningen. Deze woningen zijn in het bezit van de 'vzw Begijnhof OLV ter Hoyen' en worden via een erfpachtregeling verhuurd door Dimensa. De woonmaatschappij zou overwegen om een einde te maken aan deze regeling, waardoor de huurders hun woning verliezen. Dit verlies aan sociaal patrimonium zou een nefaste zaak zijn voor onze stad, gezien het hoge aantal gezinnen op de wachtlijst voor een sociale woning.
Is het stadsbestuur op de hoogte van dit mogelijke verlies van sociale woningen?
- Hoeveel sociale huurders kunnen hierdoor getroffen worden? Hoeveel sociale woningen kunnen hier verdwijnen?
- Is er reeds contact geweest met de bewoners, 'vzw Begijnhof OLV ter Hoyen' en/of Dimensa over deze bezorgdheid? Wat waren de resultaten van deze gesprekken?
- Kan het stadsbestuur verzekeren dat de woningen niet privaat worden doorverkocht en dat het Klein Begijnhof haar sociale woonfunctie behoudt?
Geachte mevrouw Steendam,
Ik kan u alvast geruststellen. Er is hier helemaal geen verlies van sociale woningen aan de orde. Er is een moratorium op de verkoop van sociale woningen. Dit in tegenstelling tot de woningen in de Marseillestraat die nog voor het moratorium werden verkocht.
De sociale woningen in het begijnhof in de Lange Violettestraat zijn een wat atypische situatie. Zoals u aangeeft zijn dat woningen in bezit van de vzw die in erfpacht gegeven zijn aan Dimensa, die ze op haar beurt verhuurt als sociale woning. Deze woningen maken deel uit van 3.500 sociale woningen van Dimensa in Gent en die naar Thuispunt Gent moeten komen. Dit mag geen impact hebben op de woonzekerheid van de sociale huurders. Het Vlaams Decreet en Wonen in Vlaanderen moeten toezicht doen dat dit ordentelijk verloopt.
Dimensa moet alle rechten op onroerende goederen overgedragen aan Thuispunt Gent voor 1/1/2028. Een erfpacht valt ook onder die rechten. Bijgevolg heeft Dimensa de opdracht om dit over te dragen naar Thuispunt.
Het betreft 64 sociale huurwoningen, waarvan 25 met één slaapkamer, 29 met twee slaapkamers en 10 met drie slaapkamers voor vijf personen.
Wat die overdrachten betreft is het Wonen in Vlaanderen die zijn goedkeuring moet geven. Dimensa kan geen woningen afstoten zonder goedkeuring van Wonen In Vlaanderen. Thuispunt Gent kan ook geen woning overnemen zonder goedkeuring van Wonen in Vlaanderen. Ook over de manier waarop dit allemaal gebeurt heeft Wonen in Vlaanderen het laatste woord.
Als stad waren wij nog niet op de hoogte dat Dimensa deze woningen voortijdig zou willen afstoten.
Dergelijke zaken moeten door Dimensa gemeld worden aan de stad en besproken op het lokaal woonoverleg. Ik stel echter vast dat Dimensa sedert de oprichting van de woonmaatschappij niet meer aanwezig geweest is op dit overleg.
Er is volgende week een eerste lokaal woonoverleg gepland. Maar Dimensa heeft zich opnieuw verontschuldigd. Wij zullen in overleg met Thuispunt bekijken hoe we hier mee omgaan en hoe we zowel Dimensa als Wonen in Vlaanderen hierop aanspreken én dit kunnen kaderen binnen de globale overdracht van het patrimonium van Dimensa. Wat ik zeker zal doen, mevrouw Steendam, is nog voor het lokaal woonoverleg een brief sturen naar Dimensa.
Maar in ieder geval een kleine geruststelling, maar voor de sociale huurders een belangrijke geruststelling, de woningen blijven sociale woningen.
vr 14/02/2025 - 09:51