Voor heel wat kinderen - en ook volwassenen - is het uitkijken naar de Halfvastenfoor die binnenkort naar het Sint-Pietersplein komt. Een bezoek aan de foor is echter niet voor iedereen een evidentie. Het is een drukke omgeving met veel prikkels, een ook mensen met een beperkte mobiliteit ondervinden moeilijkheden.
Vorig jaar werd er dan ook een prikkelarme dag georganiseerd. 1.500 leerlingen uit het buitengewoon onderwijs trokken naar een gratis foornamiddag met gedempt geluid en minder lichtflitsen. Daarnaast werden rolstoelicoontjes voorzien op het plan van de foor, om attracties aan te geven die toegankelijk zijn voor mensen met een mobiliteitsbeperking.
Op 5 februari 2025 werd mijn mondelinge vraag aan schepen Van Braeckevelt over dit onderwerp niet ontvankelijk verklaard voor de commissie WWOPP omdat de prikkelarme dag en de toegankelijkheid van de Halfvastenfoor onder de bevoegdheden van schepen Bracke vallen. De afgelopen jaren werd over dit onderwerp nochtans steevast gecommuniceerd door schepen De Bruycker, vanuit haar bevoegdheid Gelijke Kansen.
Graag had ik van de schepen een antwoord gekregen op volgende vragen:
Geacht raadslid,
Vorig jaar hebben we belangrijke eerste stappen gezet qua rolstoeltoegankelijkheid. Die maatregelen hernemen we dan ook dit jaar. We voorzien in rolstoelhellingen waar mogelijk, rolstoelvriendelijke kabelgoten, rolstoeltoegankelijk sanitair en sensibiliseren foorkramers om attracties waar mogelijk toegankelijk te maken en hier ook over te communiceren, o.a. via een overzichtsplan met rolstoelicoontjes. We plannen ook opnieuw een rondgang in met de Toegankelijkheidsambtenaren om concrete kleine maatregelen of aanbevelingen nog in te voeren op korte termijn waar mogelijk.
We zijn ons bewust dat dat deze maatregelen de foorattracties zelf niet allemaal integraal toegankelijk maken, maar we hopen zo elk jaar stappen vooruit te zetten.
De prikkelarme dag vindt dit jaar plaats op 3 april en wordt mee georganiseerd door het Team Gelijke Kansen van de Dienst Lokaal Sociaal Beleid, dus ook in overleg met de schepen bevoegd voor Gelijke Kansen. De foorreizigers stellen jaarlijks 400 tickets ter beschikking voor kinderen met een mentale beperking uit het buitengewoon onderwijs. De tickets worden aan de verantwoordelijken van de onderwijsnetten verdeeld, die een eigen systeem hebben om de tickets over hun scholen te verdelen. In de praktijk is het inderdaad zo dat zij met een beurtrol voor hun scholen werken. De ticketverdeling naar de onderwijsnetten gebeurt a rato van het aantal kinderen per net in het buitengewoon onderwijs in Gent.
De foorreizigers voorzien op eigen kosten oliebollen en een aantal attracties voor de 400 kinderen. De stad voorziet de organisatie en opvolging van het evenement. Dit bestaat uit de communicatie naar de onderwijsnetten, het verzamelen van de inschrijvingen, drukwerk van de legitimatiekaarten van begeleiders en ontvangst & coördinatie op de dag zelf.
do 13/02/2025 - 19:46