Het ondertussen al ruim 15 jaar ingeburgerde rookverbod op bepaalde publieke plaatsen werd recent verstrengd. Sinds 31 december is het niet meer toegestaan om te roken of vapen op heel wat publiek toegankelijke plaatsen waar veel kinderen komen, onder meer speelpleinen en sportterreinen. Daarnaast werd er ook een rookverbod ingevoerd binnen de 10 meter van de ingang van scholen, woonzorgcentra, bibliotheken, enz.
De verstrenging van het rookverbod op zich valt toe te juichen. Het is belangrijk dat we kinderen beschermen tegen de schadelijke gevolgen van roken en hen behoeden voor het beeld dat roken overal en altijd kan.
De implementatie van het verbod brengt echter heel wat met zich mee. Er wordt een grote verantwoordelijkheid bij de lokale besturen gelegd, iets wat VVSG recent nog aankaartte. VVSG stelde daarbij dat heel wat lokale besturen vermoedelijk de deadline van 31 december niet zouden halen, en vroeg dan ook 6 maanden uitstel. Voor Gent zou het – dixit VVSG – om 170 scholen, 225 speel- en sportlocaties, 28 woonzorgcentra en 15 openbare bibliotheken gaan. Allemaal plaatsen waar minstens de nodige signalisatie aangebracht moet worden, maar om de gebruikers van deze plaatsen voldoende te informeren over de verstrenging van het rookverbod zijn nog heel wat meer inspanningen nodig.
Heeft de Stad Gent voor haar eigen locaties tijdig de nodige signalisatie kunnen aanbrengen? Indien niet, tegen wanneer zou dat in orde moeten zijn?
Voorziet de stad – behalve signalisatie - nog initiatieven om te wijzen op de aangepaste regelgeving?
Op welke manier ondersteunt de stad scholen, sportclubs en andere verenigingen hierin?
Ik sta volledig achter de nieuwe wetgeving rond rookvrije omgevingen en dit vooral in het belang van de gezondheid van onze kinderen. Daarom is de Stad Gent de voorbije jaren ook al aan de slag gegaan met de charters van Generatie Rookvrij en Gezonde Gemeente. De nieuwe wetgeving biedt ons ook de kans om ons rookpreventiebeleid te versterken.
De uitvoering van deze federale wetgeving ligt inderdaad vooral bij de lokale overheden. Maar pas in september 2024 kregen we meer duidelijkheid over hoe we dit moesten aanpakken. Er werd snel een stadsbrede werkgroep opgericht om de locaties in kaart te brengen en de uitrol te bespreken. De signalisatie van de stadsgebouwen zoals bibliotheken, woonzorgcentra, scholen en kinderopvang is bijna afgewerkt. Tegen eind februari zal dit helemaal rond zijn.
Voor locaties met sport- en speelelementen duurt dit langer. Daar volstaat bestickering niet en is er extra materiaal zoals plaatjes nodig. Deze signalisatie zal eind augustus 2025 klaar zijn.
Stad Gent ondersteunt ook andere actoren m.b.t. deze verplichtingen.
De nieuwe wetgeving en het aanbod van Stad Gent werden gecommuniceerd naar alle betrokken settings, zoals educatieve instellingen, kinderboerderijen, sportorganisaties, jeugdverenigingen, woonzorgcentra en eerstelijnszone Gent. Begin dit jaar werden ook burgers geïnformeerd via een bericht in het stadsmagazine. Voor vragen over de nieuwe wetgeving kan iedereen terecht bij de dienst Gezondheid en Zorg en de Gezondheidsmakers (vroeger Logo Gezond+).
Minister Vandenbroucke zal de mogelijkheid voor een centrale sensibilisatiecampagne onderzoeken. Dit meldde hij in zijn reactie op de vraag van de VVSG, waaraan ook Stad Gent heeft bijgedragen
We stellen ook het signalisatie- en communicatiemateriaal gratis ter beschikking aan externen. Affiches en brieven kunnen gedownload worden via de website van Stad Gent. Stickers kunnen afgehaald worden in de Stadswinkel.
Deze wijzigingen kunnen dus ook een boost geven aan ons preventief rookbeleid dat we al lang vorm geven samen met Gezondheidsmakers, de wijkgezondheidscentra en het netwerk gezondheidspromotie of via onze trajecten met scholen die onder begeleiding hun gezondheidsbeleid kunnen versterken. Trouwens voor de geïnteresseerden, een volgende groepscursus stoppen met roken start op maandag 10 maart.
wo 12/02/2025 - 14:16