Terug
Gepubliceerd op 13/02/2025

2025_MV_00052 - Mondelinge vraag van raadslid Veerle Baert: Verhuis school de Sassepoort/Spoor 9

commissie welzijn, werk, onderwijs, participatie en personeel (WWOPP)
di 11/02/2025 - 19:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: di 11/02/2025 - 22:37
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Rudy Coddens, Voorzitter Gemeenteraad; Zeneb Bensafia, Plaatsvervangende voorzitter Gemeenteraad; Stephanie D'Hose, Fractievoorzitter Voor Gent; Karlijn Deene; Bert Misplon, Fractievoorzitter Groen; Patricia De Beule; Ronny Rysermans; Isabelle Heyndrickx, Fractievoorzitter CD&V; Els Roegiers; Laura Schuyesmans; Sophie Vanonckelen; Dilek Arici; Veerle Baert; Sabena Donkor; Jonas Naeyaert, Fractievoorzitter Vlaams Belang; Filip Van Laecke; Bram Van Braeckevelt; Astrid De Bruycker; Evita Willaert; Bruno Matthys; Bart Tembuyser; Sten Guns , fractie CD&V; Matts Godts , directeur Stedelijk Onderwijs Gent; Melissa Van Houtte , kabinet Bram Van Braeckevelt; Saan Van Elsen , kabinet Astrid De Bruycker; Daniël DeBlock , directeur Onderwijs; Stefaan  De Clercq, kabinet schepen Willaert; Neelke Vernaillen , kabinet Astrid De Bruycker; Christel Verleyen , fractie Voor Gent; Linda Rico, kabinet Nalli; Filip Van Tricht , fractie NVA; Dirk Spelier , fractie Groen; Karel Noppe, medewerker voorzitter gemeenteraad; Adelbrecht Haenebalcke , departement Onderwijs

Afwezig

Yüksel Kalaz; Lies Vanpeperstraete; Stefaan De Winter; Frederik Sioen; Liesbet De Weder; Fourat Ben Chikha; Charlotte Coucke; Pascal Vlaeminck; Simon Smagghe; Julie Steendam; Tom De Meester, Fractievoorzitter PFDA; Barbara Bonte; Johan Deckmyn; Tom Van Dyck; Anneleen Schelstraete; Maarten De Grauw; Emmanuelle Mussche; Jeroen Paeleman; Sherley Blomme

Secretaris

Bart Tembuyser
2025_MV_00052 - Mondelinge vraag van raadslid Veerle Baert: Verhuis school de Sassepoort/Spoor 9 2025_MV_00052 - Mondelinge vraag van raadslid Veerle Baert: Verhuis school de Sassepoort/Spoor 9

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

We konden het allemaal uitvoerig lezen in de pers,  de school voor buitengewoon lager onderwijs De Sassepoort/Spoor 9 moet verplicht verhuizen.

Aan deze verhuis zijn heel wat problemen verbonden zowel praktisch als inhoudelijk. De ouders zijn boos en voelen zich niet gehoord.

Via de pers vernamen we ook het antwoord van de schepen, maar ik heb nog enkele bijkomende vragen.

Indiener(s)

Veerle Baert

Gericht aan

Evita Willaert

Tijdstip van indienen

ma 03/02/2025 - 12:13

Toelichting

  1. Hoe past deze verhuis binnen de bredere strategie van de stad Gent en Vlaanderen rond inclusief onderwijs ?
  2. Op welke manier sluit de nieuwe schoollocatie en -infrastructuur aan bij de bredere visie op inclusief onderwijs in Gent ?
  3. Is er overleg geweest met ouders en belangenorganisaties (zoals bijvoorbeeld voor inclusie) bij de opmaak van de verhuisplannen ?
  4. Hoe zal de nieuwe infrastructuur bijdragen aan een betere inclusie van leerlingen met een individueel aangepast traject meer inclusief onderwijs te bieden ?
  5. Hoe wordt ervoor gezorgd dat de verhuis niet leidt tot verdere segregatie van leerlingen met specifieke noden ?

Bespreking

Antwoord

Beste collega Baert

Dat de verhuis van basisschool De Sassepoort – Spoor 9 voor vragen zorgt, bleek ook daarnet al. Dat heeft ook te maken met het type onderwijs dat deze school aanbiedt. U voegt vanuit die vaststelling een andere en interessante insteek toe. Ik geef graag meer duiding.

Inclusief onderwijs is een verplichting volgens het VN-verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap (VRPH), dat België in 2009 ratificeerde. 

Vlaanderen zette hierin stappen met het M-decreet en sinds 2023 met het Leersteundecreet, dat scholen in het gewoon onderwijs ondersteunt bij de begeleiding van leerlingen met specifieke noden. Toch ontbreekt een langetermijnvisie voor een volledig inclusief onderwijssysteem, waardoor de vraag naar buitengewoon onderwijs hoog blijft en zelfs toeneemt.

De onafhankelijke Commissie Inclusief Onderwijs stelde in 2024 een tijdspad voor naar een inclusiever systeem, maar concrete beleidsmaatregelen en middelen ontbreken voorlopig. Minister Demir benadrukte recent het belang van samenwerking tussen gewoon en buitengewoon onderwijs, maar gaf aan dat buitengewoon onderwijs nodig blijft voor bepaalde leerlingen.

Binnen deze context is de verhuis van De Sassepoort / Spoor 9 een kwaliteitsverbetering.  De nieuwe locatie is op maat gebouwd van de noden van leerlingen met gedragsproblematieken (type 3) en ASS (type 9). Bovendien profiteert Biezebeize, het time-outproject van de school, van de betere infrastructuur en toegankelijkheid. Dit alles draagt bij aan een optimale ondersteuning van de doelgroep binnen het buitengewoon onderwijs.

U vraagt ook hoe de nieuwe locatie aansluit bij de bredere visie op inclusief onderwijs van de stad.

 

Aangezien het hier gaat over een school voor buitengewoon onderwijs, is het vanuit schoolperspectief moeilijk om op deze vraag te antwoorden. Inclusie houdt nl in dat leerlingen in het gewoon onderwijs blijven les volgen. 

 

Wanneer je het hebt over inclusie binnen het gewoon onderwijs, biedt Biezebeize – dat ik zonet al even noemde - hier reeds vele jaren een antwoord op. Kinderen kunnen in het kader van een time-outproject tweemaal per week terecht in de lokalen van De Sassepoort voor atelierwerking. Het team van Biezebeize ondersteunt deze kinderen. 

 

Op de nieuwe locatie is de infrastructuur aangepast aan de doelgroep van zowel de school als Biezebeize, met een duidelijke leesbaarheid van het gebouw, een beperking van prikkels, goed uitgebouwde atelierruimten en groene buitenruimten (zowel op het domein van de school zelf als het Henry Storyplein). De bereikbaarheid is een pluspunt, zodat de drempel om in te stappen in Biezebeize – vaak is vervoer en bereikbaarheid een issue – verlaagt en er meer scholen op het Gentse grondgebied bediend kunnen worden. 

 

Verder vraagt u naar betrokkenheid van ouders en belangenorganisaties bij de opmaak van de plannen.

De opmaak en uitwerking van het DBFM-dossier en de bouwplannen gebeurde in nauw overleg met de school en de relevante diensten. Daarnaast bracht het architectenteam meerdere bezoeken aan de huidige locatie om de werking van de school en de behoeften van de kinderen beter te begrijpen. Zo konden ze een plan op maat ontwikkelen dat optimaal aansluit bij de school en haar doelgroepen.

De verhuisplannen zelf en de ondersteuning van de kinderen (lees: welke stappen dienen gezet te worden om de transitie voor de leerlingen zo zacht mogelijk te laten verlopen) zullen worden opgemaakt in samenspraak met de school. 

 

U benoemt ook de bekommernis rond segregatie van deze leerlingen.  In de werking van De Sassepoort / Spoor 9 is samenwerking met de buurt een belangrijk gegeven. Het is één van de troeven van de school. Ze hebben een goed contact met de scholen in de wijk, o.m. via de Brede School-werking. Ook op de nieuwe locatie is er een goed uitgebouwde brede-schoolwerking, waar de school in opgenomen zal worden. Dat wordt voorbereid. De nieuwe wijk heeft een uitgebreide en warme werking in dat opzicht en kijkt uit naar de komst van de Sassepoort. Op deze manier blijven de kinderen in contact met kinderen van het gewoon basisonderwijs, dit zowel tijdens lesmomenten als in vrijetijdsbesteding. Ook de aanwezigheid van het internaat op de site, waar zowel kinderen en jongeren uit gewoon als buitengewoon onderwijs zitten, kan in de toekomst een inclusieve symbiose faciliteren. 

 

Ik hoop hiermee een antwoord te hebben gegeven op uw vragen.

wo 12/02/2025 - 09:52