Stad Gent beschikt het hele jaar door over noodopvang. Tijdens de wintermaanden worden er ook extra maatregelen genomen, zo wordt er bijvoorbeeld actief op zoek gegaan naar buitenslapers. In periodes van vriesweer kunnen daklozen die aanwezig zijn in het station Gent-Sint-Pieters daar ook 's nachts blijven. Bij capaciteitsnoden kunnen hotelkamers worden ingezet.
In het bestuursakkoord drukt het nieuwe stadsbestuur de ambitie uit om de huidige nachtopvang te evalueren, met het oog op een meer toegankelijke nachtopvang voor diverse doelgroepen. Vanuit het middenveld vangen we signalen op dat vrouwen niet altijd de weg naar daklozenopvang vinden omdat ze zich niet veilig voelen en er te weinig gescheiden opvangplekken zijn. Ook mensen met een bijzonder zorgprofiel zouden moeilijkheden ervaren. Daarnaast wordt het op voorhand moeten aanmelden gezien als een drempel.
Graag had ik van de schepen een antwoord gekregen op volgende vragen:
Bedankt voor uw zorgen over de dakloze mensen in Gent. Wij delen die bezorgdheid. Dakloosheid is een extreme vorm van armoede en compleet mensonwaardig. Daarom zetten we vooral in op preventie van dak- en thuisloosheid en op huisvestingsgerichte oplossingen die op maat zijn van de specifieke profielen onder daklozen. Denk maar aan nestinvest voor jongeren of robuuste woningen mensen met meerdere problematieken. De nachtopvang is in Gent een laatste vangnet.
In de nachtopvang zijn er in totaal 65 plaatsen, 40 bij Nieuwland – CAW en 25 bij Huize Triest. Tijdens de winterperiode kunnen er 10 noodbedden worden bijgezet en indien nodig ook hotelbedden.
Deze hotelkamers werden 28 nachten ingezet. concreet boeken we 5 kamers voor 1 of meerdere personen voor 5 of 7 nachten. De totaalprijs van deze inzet bedraagt momenteel 7.683 euro. Er is een overeenkomst met één hotel, die tot op heden aan onze vraag voor kamers kon voldoen. De gemiddelde bezetting per dag in de maanden november, december en januari is 64,7 personen. Er waren ook 167 weigeringen na 22 uur. De druk op de nachtopvang werd hoger in januari nadat ook veel net erkende vluchtelingen uit Wallonië zich naar Vlaanderen begaven en zich daar vaak aanmeldden in de nachtopvang. Dit veroorzaakt in vele Vlaamse steden een extra druk op de nachtopvang. Het is een probleem dat dus niet enkel Gent treft en dat wordt aangekaart bij VVSG om op een hoger niveau op te nemen.
Het huidig inbelsysteem lijkt op dit moment nog steeds het meest aangewezen systeem. Vroeger was er een systeem van open inloop. Toen werd er gewerkt met een lotingssysteem. Dit werd als inhumaan gezien én zorgde voor veel problemen, waaronder agressie aan de deur van de nachtopvang. Daarom is men, samen met de aanbieders van nachtopvang, tot het huidige systeem zijn gekomen. Door het aanmeldsysteem weet men doorgaans overdag of men terecht kan in de nachtopvang. Het systeem met de toeleiders die men om de 2 weken moet bezoeken is goed om te blijven werken aan structurele oplossingen. Maar wees gerust, het aanmeldsysteem zal ook deel uitmaken van de evaluatie rond de nachtopvang.
Met betrekking tot de toegankelijkheid van de nachtopvang, wil ik graag benadrukken dat de nachtopvang voor ons een laatste vangnet is. Het beleid vanuit de stad is om prioritair in te zetten op preventie, het voorkomen dat mensen dakloos worden én huisvesting met aangepaste begeleiding. Qua preventie wordt er ook gestaag gewerkt naar een groter betaalbaar aanbod van woningen. Er werd de voorbije jaren ook al veel geïnvesteerd in 24u-opvang die een pak meer begeleiding en comfort kan bieden: Opvang & Oriëntatie Leeuwenhof voor chronisch daklozen (17 plaatsen), Herstelbedden Leeuwenhof voor daklozen met medische zorgen (5), Opvang & Oriëntatie voor jongeren (20 woningen), project leegstand (49 woningen), Opvang & Oriëntatie Blekerij (16 plaatsen + 2 bufferplaatsen voor mannen), Opvang & Oriëntatie huis 4B (12 Plaatsen voor vrouwen), gezinsopvang (4 huizen), instapwonen (5 huizen). We proberen steeds te kijken of we mensen met een bijzonder zorgprofiel kunnen toeleiden naar de 24 uurs opvang.
Momenteel zetten de uitbaters van de 2 locaties maximaal in op de veiligheid in de nachtopvang. Daarvoor bekijken ze op basis van de aanwezige mensen ’s avonds hoe ze de kamerverdeling kunnen doen zodat kwetsbare groepen ook maximaal in veilige omstandigheden kunnen overnachten. Ik heb dat ook zelf kunnen vaststellen toen ik enkele weken geleden op werkbezoek ging in een van de locaties.
De mogelijkheden tot het apart opvangen van bepaalde subgroepen, wat zou kunnen bijdragen aan de veiligheid, is moeilijk met de huidige 2 locaties. Uiteraard liggen de hefbomen tegen dakloosheid niet in het diversifiëren van de nachtopvang maar in het maximaal voorkomen van dakloosheid én het voorzien van voldoende, kwalitatief woonaanbod zodat mensen niet meer in een situatie van dakloosheid moeten leven. De nachtopvang lost de dakloosheid immers niet op maar voorziet een heel tijdelijke opvangplaats.
Ivm de evaluatie van de nachtopvang: heb ik bij mijn start als schepen onmiddellijk opdracht gegeven aan de diensten om dit voor te bereiden. Momenteel wordt door hen een bestek uitgewerkt om de nachtopvang te evalueren.
De evaluatie moet zeker ingaan op de toegankelijkheid van het systeem van acute opvang (dus het kan ook gaan over de inzet van nood- en hotelbedden). We denken hierbij aan topics zoals het inbelsysteem, diverse groepen in de nachtopvang, de ervaring van de gebruikers en drempels voor niet-gebruikers...
U kan er als commissieleden uiteraard op rekenen dat dit ook hier uitvoerig verder aan bod zal komen.
wo 12/02/2025 - 14:18