Het gerucht doet de ronde dat de afdeling van de UZ-ziekenhuisschool (stedelijk onderwijs) in de kinderafdeling van AZ Sint-Lucas (om financiële redenen) zou afgebouwd worden.
Het zou vooral gaan over de inzet van kleuterjuffen.
Beste collega Baert
De stedelijke Ziekenhuisschool Stad Gent heeft scholen voor het basis- en het secundair onderwijs. Beide hebben verschillende vestigingsplaatsen verspreid over de stad, en daarbuiten.
Graag wil ik van de gelegenheid gebruik maken om mijn waardering uit te spreken voor de medewerkers van de ziekenhuisschool. Voor de Ziekenhuisschool Stad Gent werken zo'n zeventig leraars. Zij geven les aan kleuters, kinderen en jongeren die in een ziekenhuis of residentiële zorginstelling verblijven. Hun werk is belangrijk: ze zorgen ervoor dat het recht op onderwijs gewaarborgd wordt voor deze leerlingen, én dat ze hun voeling met school blijven behouden. En vooral: deze leerkrachten bieden hun leerlingen wat ‘normaliteit’ in hun uitzonderlijke situatie. Deze leerkrachten staan bovendien voor aanzienlijke uitdagingen: In de laatste vijf jaar is het gemiddelde leerlingenaantal in het secundair gestegen met 40 procent. Vooral de stijging van het aantal leerlingen opgenomen in een psychiatrische afdeling is groot.
Dan kom ik tot uw specifieke vragen. De bestaande werking in het AZ Sint-Lucas is geen erkende vestigingsplaats. Dat laatste element heeft geleid tot een aantal overwegingen.
Het is nog geen beslist beleid dat Ziekenhuisschool basisonderwijs de begeleiding van leerlingen in het AZ Sint-Lucas zal stopzetten.
Ik zie me helaas wel genoodzaakt om dat te doen wanneer er geen erkenning komt vanuit de Vlaamse overheid om deze locatie officieel te erkennen als vestigingsplaats. Dat laatste is belangrijk omdat het zou betekenen dat de centen die we voor de organisatie nodig hebben, gesubsidieerd zouden worden. De huidige werking is immers enkel mogelijk vanuit de werkings- en personeelsmiddelen van de andere scholen in het stedelijk onderwijs.
Anders gezegd: we krijgen op dit moment geen Vlaamse middelen om die werking op die locatie op te zetten. Dit schooljaar gaat dat over 11 lestijden voor de begeleiding van kleuters en lagereschoolkinderen; die betaald worden met centen die op andere plaatsen gegenereerd zijn en daar dus ook in min gaan.
Het Stedelijk Onderwijs maakte vorig jaar een afwegingskader dat moet dienen om te bepalen of er type 5-onderwijs (= onderwijs door de Ziekenhuisschool) kan ingericht worden op een vestigingsplaats. Uit die criteria volgde het besluit dat AZ Sint-Lucas niet meer in aanmerking kwam zonder Vlaamse subsidiëring.
Het staat buiten kijf dat ook deze leerlingen recht hebben op onderwijs, maar de kwetsbaarheid van deze kinderen is eerder beperkt. Het gaat voornamelijk om kinderen die worden opgenomen voor een kortverblijf. Leerlingen krijgen er hoofdzakelijk individueel les, zonder contact met of opvolging door de thuisschool.
Deze doelgroep staat daardoor verder af van de opdracht van de Ziekenhuisschool, zijnde het recht op onderwijs garanderen en tegelijk schoolse herintegratie mogelijk maken.
De inzet van onze mensen maakt in het grotere plaatje ook minder verschil voor de leerlingen en hun schoolloopbaan. Door de korte aanwezigheid van het kind in het ziekenhuis, gaat het veelal slechts over een uurtje les, wat niet het grote verschil maakt voor de globale leerwinst van de betrokken kleuter of leerling.
Ik wil tegelijk toch ook benadrukken dat we erg tevreden zijn over de inzet van de medewerkers. Zij creëren een mooi aanbod, maar de context (van oa het kortverblijf) maakt helaas dat ze weinig verschil kunnen maken, met aantoonbare effecten. Daarnaast zijn er ook de pedagogisch medewerkers op de afdeling die een zinvol aanbod kunnen opzetten.
Hoewel de werking dus waardevol is, is het in het grotere geheel wel te verdedigen dat een verderzetting enkel kan met gesubsidieerde middelen en dus met een Vlaamse erkenning als vestigingsplaats.
De aanvraag voor zo’n erkenning werd al ingediend bij Vlaanderen. Echter, die werd in mei 2024 afgewezen door minister Weyts. De minister gaf aan dat op plaatsen waar “geen ziekenhuisonderwijs wordt georganiseerd, leerlingen zullen gestimuleerd worden om hun schoolloopbaan te ondersteunen via de inzet van Tijdelijk Onderwijs Aan Huis, Synchroon internetonderwijs of een combinatie. Er wordt hiervoor gekozen omdat in het kader van inclusiviteit de band met de thuisschool cruciaal is om achterstand te vermijden en vlotte re-integratie te waarborgen (…)”.
We overwegen niettemin om de aanvraag opnieuw in te dienen. Er is immers een nieuwe minister van Onderwijs. De beleidsnota van minister Demir biedt geen garantie of die zal aanvaard worden, maar ik lees ook niet dat het a priori uitgesloten is, dus het is het proberen waard.
Als de samenwerking tussen AZ Sint-Lucas en Jan Palfijn in de toekomst mogelijkheden biedt, zullen we die op dat moment bekijken.
U verwijst ook terecht naar kinderen die wel langdurig in het St Lukas ziekenhuis verblijven. Ik begrijp dat het om weinig kinderen gaat, en dat voor zij die er wel voor langere tijd verblijven, er regelmatig een link is met het UZ Gent.
Tijdens hun behandelingen daar krijgen ze onderwijs van de ziekenhuisschool. Indien niet, is het de verantwoordelijkheid van de betrokken ziekenhuisdiensten (artsen, sociale dienst, paramedici, …) om oplossingen te vinden (zoals in ziekenhuizen gebeurt zonder type 5-onderwijs) in samenwerking met het CLB. (BedNet bijv.).
Ik hoop daarmee voldoende uw vragen beantwoord te hebben.
wo 12/02/2025 - 09:52