In de vorige gemeenteraad gingen we al dieper in op het feit dat de federale regering een deel beloofde en ingeplande subsidies heeft geschrapt met grote gevolgen voor organisaties die werken rond mentaal welzijn bij jongeren zoals tejo hier in Gent. Vandaag wil ik graag wat dieper ingaan op de mogelijke impact van de stopzetting van de federale subsidies voor de verschillende werkingen in het Gentse, want helaas worden meer organisaties getroffen dan alleen de jeugdwelzijnsorganisaties. In totaal gaat het geschrapte bedrag over ongeveer 420.000 euro als ik juist werd ingelicht, waar verschillende werkingen door getroffen worden.
Net als u betreuren wij het wegvallen van de geplande middelen. Mentaal welzijn van jongeren is een grote uitdaging vandaag en net daarom werd mentaal welzijn ook een prioriteit binnen ons gezondheidsbeleid. Deze middelen waren complementair waren aan de grote investeringen die de Stad Gent recent al extra deed rond mentaal welzijn.
De impact op de concrete werkingen is erg verschillend.
Bij Overkop kon men het verlies van middelen deels oplossen door bij te sturen in de werking en middelen te herverdelen. Hierdoor kon ‘On the road’ deels verder gezet worden (ten koste van andere acties) en kon het personeel behouden blijven.
Bij Tejo is het erg moeilijk om de coördinatie van de vele vrijwilligers vol te houden met een verminderde inzet op coördinatie. Men moet terugplooien op de de basisondersteuning van de vrijwilligers op dit moment en bekijkt men of de werking in dezelfde intensiteit kan aangehouden blijven.
De zorg campus voor Studenten, die straks op de agenda staat, had gehoopt op extra steun bij de opstart. De Stad Gent ondersteunt nu zo veel mogelijk logistiek en qua communicatie. Op dit moment zal er minder kunnen ingezet worden op het toeleiden van de meest kwetsbare studenten naar de zorg campus.
Bij het OCMW Gent heeft dit een zeer beperkte impact in de praktijk, gezien de grote reguliere ploeg van psychologen die werkzaam is rond psychologische hulp in het ocmw. Wel betekent dit dat OCMW Gent de kost van deze hulpverlening weer veel meer zelf moet dragen vanuit lokale middelen.
De impact bij touché is momenteel nog niet zo duidelijk want het ging om het financieel ondersteunen van een bestaand aanbod. Zij werken vaak met een ‘pay what you can’ principe. Met deze financiële ondersteuning was het voor hen haalbaarder om meer kwetsbare jongeren ook van een aanbod te voorzien.
De extra mindspring cursussen door caw kunnen in 2025 grotendeels verder gezet worden door de verschuiving van middelen uit de structurele subsidieovereenkomst met de stad gent rond mind spring. Hierdoor kunnen er wel minder cursussen voor volwassenen plaats vinden in 2025.
De psychologische ondersteuning in internaten zal in 2025 opgevangen worden door verschuiving van andere middelen van Samen1Plan. Hierdoor zullen andere doelstellingen van Samen1Plan dus minder kunnen gerealiseerd worden. Hoeveel begeleidingen ze concreet kunnen opnemen in 2025 wordt nog bekeken ahv de beschikbare middelen.
U ziet dus dat men de zeer waardevolle projecten meestal deels kan verderzetten in 2025 door verschuiving van middelen, maar daar lijden dan ander acties vaak onder. Deze projecten werden gestimuleerd naast de reeds grote inzet van de Stad Gent op mentaal welzijn. Gezien de grote noden is het belangrijk dat het een maatschappelijke opdracht is om hier vanuit alle betrokken beleidsdomeinen en beleidsniveaus extra actie rond te ondernemen.
De stadsdiensten blijven actief op zoek gaan naar externe financiële opportuniteiten om deze projecten verder te kunnen zetten. Ze ondersteunen ook de organisaties zelf om in te tekenen op projectoproepen.
We blijven deze situatie ondertussen politiek bovenlokaal aankaarten. Dit gebeurde onder meer in gesprekken met het kabinet van minister Gennez. Tevens werd de motie van de gemeenteraad die pleit voor een duurzaam vervolg van de federale middelen voor mentaal welzijn van kwetsbare jongeren verder opgevolgd en verstuurd naar de federale regering. We sturen ook een brief aan minister Van Bossuyt met de vraag om in gesprek te gaan rond de Gentse OCMW werking, waarin we ook graag in gesprek gaan over de middelen voor mentaal welzijn van kwetsbare jongeren.