Terug
Gepubliceerd op 13/02/2025

2025_MV_00063 - Mondelinge vraag van raadslid Isabelle Heyndrickx: Bewaring van inboedel na uithuiszetting

commissie welzijn, werk, onderwijs, participatie en personeel (WWOPP)
di 11/02/2025 - 19:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: di 11/02/2025 - 22:37
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Rudy Coddens, Voorzitter Gemeenteraad; Zeneb Bensafia, Plaatsvervangende voorzitter Gemeenteraad; Stephanie D'Hose, Fractievoorzitter Voor Gent; Karlijn Deene; Bert Misplon, Fractievoorzitter Groen; Patricia De Beule; Ronny Rysermans; Isabelle Heyndrickx, Fractievoorzitter CD&V; Els Roegiers; Laura Schuyesmans; Sophie Vanonckelen; Dilek Arici; Veerle Baert; Sabena Donkor; Jonas Naeyaert, Fractievoorzitter Vlaams Belang; Filip Van Laecke; Bram Van Braeckevelt; Astrid De Bruycker; Evita Willaert; Bruno Matthys; Bart Tembuyser; Sten Guns , fractie CD&V; Matts Godts , directeur Stedelijk Onderwijs Gent; Melissa Van Houtte , kabinet Bram Van Braeckevelt; Saan Van Elsen , kabinet Astrid De Bruycker; Daniël DeBlock , directeur Onderwijs; Stefaan  De Clercq, kabinet schepen Willaert; Neelke Vernaillen , kabinet Astrid De Bruycker; Christel Verleyen , fractie Voor Gent; Linda Rico, kabinet Nalli; Filip Van Tricht , fractie NVA; Dirk Spelier , fractie Groen; Karel Noppe, medewerker voorzitter gemeenteraad; Adelbrecht Haenebalcke , departement Onderwijs

Afwezig

Yüksel Kalaz; Lies Vanpeperstraete; Stefaan De Winter; Frederik Sioen; Liesbet De Weder; Fourat Ben Chikha; Charlotte Coucke; Pascal Vlaeminck; Simon Smagghe; Julie Steendam; Tom De Meester, Fractievoorzitter PFDA; Barbara Bonte; Johan Deckmyn; Tom Van Dyck; Anneleen Schelstraete; Maarten De Grauw; Emmanuelle Mussche; Jeroen Paeleman; Sherley Blomme

Secretaris

Bart Tembuyser
2025_MV_00063 - Mondelinge vraag van raadslid Isabelle Heyndrickx: Bewaring van inboedel na uithuiszetting 2025_MV_00063 - Mondelinge vraag van raadslid Isabelle Heyndrickx: Bewaring van inboedel na uithuiszetting

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Wanneer een huurder diens huur niet meer kan betalen, kan op vraag van de verhuurder en na tussenkomst van het OCMW en de bevoegde rechter een uithuiszetting met bijstand van een gerechtsdeurwaarder plaatsvinden.

De goederen die zich bij de uithuiszetting nog in de woning bevinden, worden dan op kosten van de huurder op de openbare weg gezet. Wanneer de goederen de openbare weg belemmeren, is het de verantwoordelijkheid van de Stad om deze goederen op kosten van de huurder weg te halen en 6 maanden te bewaren - tenzij het gaat om bederfelijke goederen of goederen die schadelijk zijn voor de openbare hygiëne, gezondheid of veiligheid.

Ik verneem dat de Stad het nalaat deze goederen op te halen, en de firma die de goederen op straat zet ze daarom vaak ook meeneemt. Dit is voor de betrokken huurder een extra drempel omdat de huurder diens spullen dan bij die firma moet ophalen.

Indiener(s)

Isabelle Heyndrickx

Gericht aan

Astrid De Bruycker

Tijdstip van indienen

di 04/02/2025 - 17:12

Toelichting

Graag had ik van de schepen een antwoord gekregen op volgende vragen:

  1. Is de schepen op de hoogte van deze problematiek?
  2. Welke dienst bij de Stad is verantwoordelijk voor het verwijderen van goederen bij uithuiszettingen?
  3. Waar kunnen de betrokken burgers hun goederen terugkrijgen? Hoe gaat dit praktisch in zijn werk?

Bespreking

Antwoord

Beste collega, 

U stelde een aantal vragen over de concrete praktijk van opslag van inboedel na uithuiszettingen. In Gent neemt de firma Ogiers deze taak op zich. De deurwaarder doet beroep op deze firma die de goederen overbrengt naar een loods in de Afrikalaan. De eigenaar kan de goederen daar dan gaan afhalen binnen de 6 maanden zoals bepaald in het nieuw burgerlijk wetboek. Deze werking bouwt verder op een vroegere uitbesteding door de Stad Gent van deze wettelijke opdracht. In de toekomst zal een nieuwe overheidsopdracht hiervoor uitgeschreven worden. De algemeen directeur zal opvolgen welke dienst hiervoor de trekker wordt. 

Ik zal deze vraag voornamelijk beantwoorden vanuit mijn bevoegdheid gekoppeld aan de OCMW werking 
 
OCMW krijgt melding van alle verzoekschriften van eigenaars tot uithuiszetting (bij een hoofdverblijfplaats), van de uitnodigingen naar de zitting op het vredegerecht en van effectief geplande uithuiszetting . In elk van de 3 fasen nodigt OCMW deze huurders uit en zoekt met hen naar een oplossing.  
 
De maatschappelijk werkers van woonbegeleiding trachten prioritair tot een vergelijk te komen met de eigenaar. Vaak willen eigenaars nog een onderhandelde oplossing om een uitzetting te vermijden. Bij 60% van de situaties waarbij we hulp bieden in de fase van het verzoekschrift, wordt een oplossing gevonden en wordt de uithuiszetting vermeden.  Soms kan men de datum van de uitzetting later laten ingaan zodat er nog oplossingen in tussentijd kunnen gezocht worden. Indien een uithuiszetting niet kan worden vermeden, worden andere woonoplossingen verkend, bv via HuurInGent. 

Als het toch komt tot een uithuiszetting, dan bespreekt de medewerker van het OCMW hoe men met de inboedel kan omgaan en of het de moeite waard is om deze te stockeren. Indien de kosten van een stockageruimte te zwaar zijn, kan het OCMW bij bijzonder verzoek de kost ten laste nemen, al dan niet terugvorderbaar.  

wo 12/02/2025 - 14:19