Madeliefde is in oorsprong een samenwerkingsverband tussen vijf Limburgse zorginstellingen. Het project ontstond in het najaar van 2022 vanuit het aanvoelen van een gemeenschappelijke nood bij mensen met een verstandelijke beperking, de nood tot ondersteuning bij het vinden van een partner. In februari 2024 startte een tweede tak in Oost-Vlaanderen, met ook hier een aantal samenwerkende zorgaanbieders.
De Oost-Vlaamse tak is op zoek naar nog meer zorgaanbieders die willen aansluiten bij het samenwerkingsverband en voert hiertoe actie promotie (zie o.a. een artikel in het Infomagazine van Merelbeke-Melle van deze maand). De Stad Gent beheert zelf twee woonzorgcentra (Zonnebloem in Zwijnaarde, Zuiderlicht in Mariakerke) die erkend zijn als zorgaanbieders voor mensen met een handicap, en met een bijzondere focus op residentiële zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast staat de stad en haar diensten in contact met een breed netwerk van zorgaanbieders in onze stad.
Tijdens deze Valentijnsmaand stel ik de schepen hierover graag de volgende vragen:
Beste raadslid Roegiers,
Beste Els,
Het initiatief dat zijn oorsprong kent in Limburg is me gekend. Het is een mooi initiatief dat mensen met een beperking ondersteunt in het vinden van de liefde. Fijn te horen dat de eerste samenwerkingen nu ook in Oost-Vlaanderen worden opgezet.
En zoals u reeds aangeeft, welke periode is mooier dan zo’n initiatief in the picture te zetten dan rond Valentijn.
Op vandaag werken onze wzc’s Zonnebloem en Zuiderlicht niet samen met Madeliefde. Vaak hebben onze bewoners iets teveel zorgnoden om deel te nemen aan de initiatieven van Madelief en richten zij zich op een iets ander doelpubliek.
Maar niets sluit een toekomstige samenwerking uit als we merken dat bewoners hiervoor in aanmerking komen en interesse tonen. Wij zullen wel het initiatief zeker onder de aandacht brengen bij onze partners.
Al jaren onderschrijven we dezelfde filosofie dat ongeacht leeftijd, seksuele geaardheid, fysieke of mentale beperkingen mensen nood hebben aan vriend- en/of partnerschappen en sensualiteit.
Gedurende deze Valentijnsperiode hebben zowel de lokale dienstencentra als de woonzorgcentra en assistentiewoningen dan ook extra aandacht hiervoor via allerlei initiatieven.
Die gaan van speeddating voor senioren, romantisch tafelen, dansfeesten, reminiscentie* van liefdeservaringen enz...
En ik wil één van onze initiatieven graag extra in de verf zetten en u hebt het misschien al gezien of gelezen in de pers:
Vorige week werd het kunstproject 1,2,3,4, combinaisons van Veerle Persyn i.s.m. WZC De Liberteyt en het cultuurplatform Wondelgem gelanceerd.
We hebben dit gedaan gezien ouderen zelden worden geassocieerd met sensualiteit, seks, lingerie en intimiteit. In onze maatschappij blijft de lichamelijke beleving van ouderen een taboe. We kennen allemaal het woord huidhonger, die diepe menselijke behoefte aan aanraking en fysieke nabijheid, maar in de realiteit krijgt dit in een woonzorgcentrum nauwelijks aandacht.
U hoort het mevrouw Roegiers, we doen rond dit thema al heel veel als stad maar we staan altijd open voor nieuwe initiatieven.
*het bewust ophalen van herinneringen door middel van bijvoorbeeld verschillende materialen, muziek en foto's worden herinneringen gestimuleerd bij betrokkenen en kunnen zij hierover vertellen.
wo 12/02/2025 - 14:24