Half januari kaartte VVSG aan dat de werkdruk in de OCMW's aanzienlijk wordt verzwaard door de zogenaamde voorschotdossiers, dossiers waarbij OCMW voorschot uitbetaalt op sociale zekerheidsuitkeringen (werkloosheid, ziekte, pensioen, ...) die mensen te laat ontvangen. Op die manier zou ons OCMW verworden tot de toegangspoort in plaats van het vangnet van de sociale zekerheid. Ondertussen kon ikzelf de problematiek bij het lezen van sociale dossiers ook al vaststellen. Abstractie makend van de oorzaken van dit probleem bij de andere Sociale Zekerheids-instellingen, wil ik toch even focussen op de gevolgen daarvan voor ons OCMW.
Bedankt voor uw vraag, raadslid Vanonckelen. U kaart inderdaad een kwestie aan die al heel lang een prangend probleem vormt, en waarover geregeld aan de alarmbel wordt getrokken.
De cijfers van 2024 zijn nog niet beschikbaar, dus we baseren ons op de cijfers van 2023.
In 2023 verleend ons OCMW voorschotten aan 824 cliënten, ter waarde van 2.500.000€. Dit geld wordt steeds effectief teruggevorderd bij de bevoegde instanties.
Hierbij waren:
meer dan 400 dossiers bij de vakbonden
128 dossiers bij de hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen (HVW)
135 dossiers bij de FOD Sociale Zekerheid
91 dossiers bij de Pensioendienst.
Het aantal verleende voorschotten lijkt niet af te nemen, in mei 2024 hadden we al 571 lopende dossiers met voorschotten.
Elk voorschot gaat gepaard met onthaalgesprek en sociaal onderzoek, het doorverwijzen, opvolgen en ondersteunen van cliënten om hun dossier in orde te brengen, het opmaken van bedragopgaves bij onze dienst en die van de uitkeringsinstellingen en het opzetten van een proces van subrogaties. Op basis hiervan schatten we in dat momenteel 13 VTE medewerkers (maatschappelijk werkers en administratief medewerkers) bij OCMW Gent ingezet worden om voorschotten te verlenen.
Met andere woorden: hier staat wel wat personeelscapaciteit tegenover. Dit reflecteert echter een duidelijke keuze vanuit het stadsbestuur. We kunnen en willen deze mensen niet in de kou laten staan. Het gaat hier immers over kwetsbare inwoners waar er geen of te weinig andere gezinsinkomsten of spaargelden zijn om die periode te overbruggen.
Maar we werken ook hard aan de oorzaak. Het signaal van de voorschotten werd via verschillende kanalen op de agenda geplaatst, zowel door onze diensten als vanuit het bestuur.
Het werd meerdere malen aangekaart in de verschillende werk- en stuurgroepen van VVSG
Het werd besproken in contacten met de POD Maatschappelijke Integratie
Met minister Lalieux en haar kabinet
Met de vakbonden
...
VVSG heeft ondertussen een werkgroep rond deze topic opgestart, waar OCMW Gent deel van uitmaakt en meewerkt aan voorstellen. Verdere automatisering – bijvoorbeeld - van datastromen en berekeningen bij de uitkeringsinstanties kan hierin nog een grote rol spelen. Dat is een nagel waar we op blijven kloppen.
--> Zo zien we dat de sterkere automatisering van de toekenning van het Groeipakket ervoor gezorgd heeft dat we bijna geen voorschotten meer moeten verlenen in kader hiervan. In het verleden was dit wel zo.
Lobbywerk loont dus. Het is een rol die wij als OCMW opnemen en zullen blijven opnemen. Want, ondanks de bewuste keuze om geen mensen achter te laten, beseffen we maar al te zeer dat die 13 VTE nodig zijn om de gekende dossierlast van de maatschappelijk werkers in te perken om zo ruimte te creëren om mensen intensiever te begeleiding, bijvoorbeeld in hun activeringstraject.
wo 12/02/2025 - 14:22