Terug
Gepubliceerd op 17/03/2025

2025_MV_00204 - Mondelinge vraag van raadslid Charlotte Coucke: Jeugdinfrastructuur in Gent

commissie facilitair beheer, jeugd, economie, wonen en digitalisering (FJEWD)
do 13/03/2025 - 19:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: do 13/03/2025 - 22:59
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Sven Taeldeman; Sami Souguir; Zeneb Bensafia, Plaatsvervangende voorzitter Gemeenteraad; Veli Yüksel; Filip Van Laecke; Tom De Meester, Fractievoorzitter PVDA; Frederik Sioen; Laura Schuyesmans; Gaëlle De Smet; Sarah Van Acker; Dilek Arici; Sabena Donkor; Yilmaz Cetinkaya; Pascal Vlaeminck; Gert Robert; Jonas Naeyaert, Fractievoorzitter Vlaams Belang; Filip Watteeuw; Sofie Bracke; Evita Willaert; Hafsa El-Bazioui; Maarten De Grauw

Afwezig

Fourat Ben Chikha; Charlotte Coucke; Barbara Bonte; Patricia De Beule; Bruno Matthys; Jenna Boeve; Bert Misplon, Fractievoorzitter Groen; Anneleen Van Bossuyt, Fractievoorzitter N-VA; Stijn De Roo; Isabelle Heyndrickx, Fractievoorzitter cd&v; Julie Steendam; Yüksel Kalaz; Johan Deckmyn; Tom Van Dyck; Anneleen Schelstraete; Emmanuelle Mussche; Bart Tembuyser; Jeroen Paeleman; Sherley Blomme

Secretaris

Maarten De Grauw

Voorzitter

Sven Taeldeman
2025_MV_00204 - Mondelinge vraag van raadslid Charlotte Coucke: Jeugdinfrastructuur in Gent 2025_MV_00204 - Mondelinge vraag van raadslid Charlotte Coucke: Jeugdinfrastructuur in Gent

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

In het memorandum van de Jeugdraad konden we vorig jaar een oproep lezen om meer duurzame jeugdinfrastructuur te voorzien door in te zetten op onder andere het ondersteunen van jeugdorganisaties bij renovaties en tijdelijke invullingen van leegstand.

Dit vond zijn weerslag in het bestuursakkoord in volgende passage: “Alle kinderen hebben recht op een kwaliteitsvol vrijetijdsaanbod. We investeren verder in jeugdinfrastructuur en -aanbod, zowel regulier jeugdwelzijnswerk als experimenteel”. 

Indiener(s)

Charlotte Coucke

Gericht aan

Evita Willaert

Tijdstip van indienen

do 06/03/2025 - 15:51

Toelichting

Graag had ik hierover volgende vragen gesteld:

  • Is er zicht op de concrete nood van jeugdinfrastructuur in Gent? Kan de schepen cijfers geven over het geschatte tekort? Hoe verhoudt het centrum zich tot de deelgemeenten? Is de nood overal even hoog? Graag wat duiding bij de grootste pijnpunten.
  • Welke maatregelen worden er genomen om dit tekort weg te werken en op welke termijn zal dit gebeuren?
  • Worden ruimte-vragen - acuut of minder acuut - systematisch bijgehouden in een register?

Bespreking

Antwoord

Beste raadslid Coucke,


Hieronder kan u het antwoord op uw vragen terugvinden.

Vraag: Is er zicht op de concrete nood van jeugdinfrastructuur in Gent? Kan de schepen cijfers geven over het geschatte tekort? Hoe verhoudt het centrum zich tot de deelgemeenten? Is de nood overal even hoog? Graag wat duiding bij de grootste pijnpunten.

Er zijn heel wat noden op vlak van jeugdinfrastructuur in Gent. 

NIEUW

Enerzijds is Gent een groeiende stad, waarbij ook het aantal jonge gezinnen toeneemt en dus de nood aan vrijetijdsvoorzieningen voor kinderen en jongeren. Het is dus aangewezen om bij nieuwe stadsontwikkelingen aandacht te hebben voor specifieke infrastructuur voor die nieuwe kinderen en jongeren. 

Tegelijk wordt het Gentse jeugdwerk steeds gevarieerder en ontstaan er ook nieuwe tendensen en initiatieven, waardoor ook de noden op vlak van jeugdinfrastructuur anders worden en een specifieke infrastructuur vereisen. Ik denk hierbij aan bv. digitaal jeugdwerk, sociaal-sportieve praktijken, enz.

BESTAAND

Anderzijds is er al heel wat bestaande jeugdinfrastructuur in Gent, zowel in eigendom van de Groep Gent, van kerkelijke overheden (congregaties, vzw’s parochiale werken, kerkfabrieken, bisdom, moskeeën, …) en jeugdverenigingen zelf. 

Ook voor deze bestaande infrastructuur zijn er uitdagingen: 

  • Elk gebouw heeft instandhouding nodig. Sommige jeugdinfra heeft wat achterstand en heeft nog een upgrade nodig. 
  • Er zijn ook specifieke reglementeringen bijgekomen waar de gebouwen moeten aan voldoen, op vlak van energieneutraliteit, asbestverwijdering en brandveiligheid. 
    1. Zo moeten alle niet-residentiële gebouwen (dus ook jeugdlokalen) als gevolg van Vlaamse regelgeving tegen 2050 koolstofneutraal zijn. Een eerste stap daarnaar toe is het in kaart brengen van de EPC-score van het gebouw, en vanaf 2030 moet er verplicht naar een minimumscore gestreefd worden (score E of D, afhankelijk van het gebouw). 
    2. Op vlak van asbest schrijft Vlaamse regelgeving voor dat risicovolle asbesttoepassingen tegen 2034 verwijderd zijn, en andere asbesttoepassingen in slechte staat tegen 2040. 

 

GEOGRAFIE

De eerder geschetste uitdagingen en noden doen zich over het hele Gentse grondgebied voor en overstijgen zelfs ons grondgebied. Dit zijn problematieken die in heel Vlaanderen spelen. Ook op Vlaams niveau bepleitte de Vlaamse jeugdsector aandacht voor en investeringen in jeugdinfrastructuur.

Er zijn geen specifieke cijfers over het centrum ten opzichte van de deelgemeenten, maar de Jeugddienst houdt wel een grafisch overzicht bij van alle Gentse jeugdinfrastructuur, waarop de spreiding per Gentse wijk te zien is. Dat overzicht is te volgen via een url, die ik u schriftelijk zal overmaken.  https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=173PM47U7-K7xOyXnM37f0zrkBY75nf2J&mid=1LO8YE3JT_pF6wPR2cS_f_gHxE7Iwy4kM&ll=51.05440003522184%2C3.713282743907511&z=12 

Het is zichtbaar dat er geen wijken zijn zonder jeugdinfrastructuur. 

Deze kaart houdt momenteel nog geen rekening met bijvoorbeeld de omvang of de aard van een infrastructuur. Kleine of grote zalen, bureauruimtes of knutsellokalen, ... het wordt momenteel nog allemaal samen voorzien. Ook de doelgroepen van de werkingen, de staat van het gebouw, de gebruikers ervan, etc worden nog niet onderscheiden. Dat is werk dat op de radar staat. 

Er is een grotere concentratie te zien van lokalen binnen de ring, maar dat komt oa doordat momenteel ook de bureauruimte van jeugdorganisaties zijn aangegeven. Ook daar wordt nog aan gewerkt. 

 

Vraag: Welke maatregelen worden er genomen om dit tekort weg te werken en op welke termijn zal dit gebeuren?

Zoals hierboven geschetst zijn de noden op vlak van jeugdinfrastructuur divers, en is er zowel nood aan bijkomende infrastructuur als aan degelijk onderhouden infrastructuur die voldoet aan alle geldende normen en wettelijke verplichtingen.  

De Stad Gent heeft verschillende lijnen en acties om jeugdinfrastructuur te financieren en of te ondersteunen. Onze stad erkent en/of subsidieert bijna 180 jeugdwerkinitiatieven. De Groep Gent voorziet meer dan 50 lokalen om verschillende van deze initiatieven te huisvesten, maar een groot deel van de jeugdwerkinitiatieven maakt gebruik van andere, particuliere jeugdinfrastructuur. 

  • Voor de particuliere infrastructuur biedt de Jeugddienst ondersteuning aan, op heel wat manieren: 
    1. De lokalenconsulenten van de Jeugddienst ondersteunen jeugdwerkinitiatieven bij vragen over hun lokalen, via het aanbieden van gerichte ondersteuning bij het uitwerken van bouw- en verbouwplannen, het ondersteunen via vormingen, het informeren over lokale en bovenlokale subsidies, het verspreiden van informatie over veranderende regelgeving, enz. 
    2. De Jeugddienst bood de voorbije jaren gratis energie- en asbestscans aan voor jeugdwerkinitiatieven, zodat die zicht kregen op de aandachtspunten op vlak van energiebesparende maatregelen en de aanwezigheid van asbest in hun lokaal.
  1.  Er zijn twee specifieke subsidiereglementen gericht op investeringen in jeugdlokalen: 
    • de subsidie “Kleine Herstellingen” 
      • gesubsidieerde jeugdwerkinitiateven kunnen jaarlijks tot 1.760 euro aanvragen voor werken en aankopen gericht op het in stand houden, onderhouden, duurzamer of veiliger maken van jeugdlokalen.
    • de subsidie “Investeringssubsidies”
      • Via dit reglement kunnen jeugdwerkinitiatieven een cofinanciering aanvragen voor het verbouwen, uitbreiden, bouwen of verwerven van infrastructuur. Van 2020 tot en met 2024 werd er via het reglement investeringssubsidies 2 miljoen euro geïnvesteerd in kwalitatieve jeugdinfrastructuur in niet-stedelijke eigendom. 

 

Ik geef u een aantal voorbeelden van werkingen die recent nieuwe lokalen bouwden of verbouwden met subsidies: 

  • Binnenkort worden bijkomende lokalen geplaatst door Habbekrats aan de Oude Dokken, in oude treinwagons. 
  • Scouting In Kriko bouwde een nieuw jeugdlokaal aan de Ottergemse stw, na een brand in hun vorige lokalen
  • Scouts Ten Berg kocht hun grond aan de Dampoort en zal een bijkomend lokaal plaatsen
  • Jeugdvereniging Al Istiqama kreeg een investeringssubsidie om hun lokalen energetisch en qua comfort aan te pakken.
  • De werken aan de jeugdlokalen in de Lage Lakendreef in Drongen naderen hun afronding
  • Dit jaar worden op de Sint-Kwintensberg de lokalen voor drie jeugdverenigingen opgeleverd. 
  • De jeugdinfrastructuur in eigen beheer wordt onderhouden (of gebouwd) door de bevoegde diensten of partners, zoals Facility management of sogent. 
    1. Er wordt een budget voorbehouden om het onderhoud aan te pakken, en om te kunnen voldoen aan de geldende normen en wettelijke verplichtingen. 
    2. Voor nieuwbouw wordt op stedelijk niveau gewerkt aan een leidraad om te bepalen hoeveel jeugdinfrastructuur er op stedelijk niveau idealiter aanwezig is. Op dit moment wordt er alvast een kaart opgemaakt die de link legt tussen het aantal jeugdinfrastructuur in bepaalde wijken, en het aantal kinderen en jongeren in een bepaalde straal rond die infrastructuur. Op die manier komen de blinde vlekken nog beter in kaart. 
    3. Enkele voorbeelden van wat gebeurt met deze middelen: 
      • Een open oproep voor een herinvulling van de opgesmukte Vierde Zaal
      • Ook jeugdhuizen worden ondersteund, zoals _Plek, Jeugdhuis Afsprong, De Zulle en het vroegere jeugdhuis Chez Choseken in Drongen dat nu als Klub 9030 actief is. 
      • Samen met de Cultuurdienst werd een investeringssubsidie voorzien voor De Kopergietery.

De Stad hoopt ook de komende jaren verder te investeren in kwalitatieve jeugdinfrastructuur, bijvoorbeeld door het uitvoeren van conditiestaatmetingen bij alle jeugdlokalen en het continueren van de investeringssubsidies voor jeugdwerkinitiatieven. Deze ambitie wordt de komende maanden meegenomen in de budgetbesprekingen.

 

Vraag: Worden ruimte-vragen - acuut of minder acuut - systematisch bijgehouden in een register?

Ja. Ruimtenoden van jeugdverenigingen komen op verschillende manieren bij de Jeugddienst terecht. 

 

vr 14/03/2025 - 13:28