In het memorandum van de Jeugdraad konden we vorig jaar een oproep lezen om meer duurzame jeugdinfrastructuur te voorzien door in te zetten op onder andere het ondersteunen van jeugdorganisaties bij renovaties en tijdelijke invullingen van leegstand.
Dit vond zijn weerslag in het bestuursakkoord in volgende passage: “Alle kinderen hebben recht op een kwaliteitsvol vrijetijdsaanbod. We investeren verder in jeugdinfrastructuur en -aanbod, zowel regulier jeugdwelzijnswerk als experimenteel”.
Graag had ik hierover volgende vragen gesteld:
Beste raadslid Coucke,
Hieronder kan u het antwoord op uw vragen terugvinden.
Vraag: Is er zicht op de concrete nood van jeugdinfrastructuur in Gent? Kan de schepen cijfers geven over het geschatte tekort? Hoe verhoudt het centrum zich tot de deelgemeenten? Is de nood overal even hoog? Graag wat duiding bij de grootste pijnpunten.
Er zijn heel wat noden op vlak van jeugdinfrastructuur in Gent.
NIEUW
Enerzijds is Gent een groeiende stad, waarbij ook het aantal jonge gezinnen toeneemt en dus de nood aan vrijetijdsvoorzieningen voor kinderen en jongeren. Het is dus aangewezen om bij nieuwe stadsontwikkelingen aandacht te hebben voor specifieke infrastructuur voor die nieuwe kinderen en jongeren.
Tegelijk wordt het Gentse jeugdwerk steeds gevarieerder en ontstaan er ook nieuwe tendensen en initiatieven, waardoor ook de noden op vlak van jeugdinfrastructuur anders worden en een specifieke infrastructuur vereisen. Ik denk hierbij aan bv. digitaal jeugdwerk, sociaal-sportieve praktijken, enz.
BESTAAND
Anderzijds is er al heel wat bestaande jeugdinfrastructuur in Gent, zowel in eigendom van de Groep Gent, van kerkelijke overheden (congregaties, vzw’s parochiale werken, kerkfabrieken, bisdom, moskeeën, …) en jeugdverenigingen zelf.
Ook voor deze bestaande infrastructuur zijn er uitdagingen:
GEOGRAFIE
De eerder geschetste uitdagingen en noden doen zich over het hele Gentse grondgebied voor en overstijgen zelfs ons grondgebied. Dit zijn problematieken die in heel Vlaanderen spelen. Ook op Vlaams niveau bepleitte de Vlaamse jeugdsector aandacht voor en investeringen in jeugdinfrastructuur.
Er zijn geen specifieke cijfers over het centrum ten opzichte van de deelgemeenten, maar de Jeugddienst houdt wel een grafisch overzicht bij van alle Gentse jeugdinfrastructuur, waarop de spreiding per Gentse wijk te zien is. Dat overzicht is te volgen via een url, die ik u schriftelijk zal overmaken. https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=173PM47U7-K7xOyXnM37f0zrkBY75nf2J&mid=1LO8YE3JT_pF6wPR2cS_f_gHxE7Iwy4kM&ll=51.05440003522184%2C3.713282743907511&z=12
Het is zichtbaar dat er geen wijken zijn zonder jeugdinfrastructuur.
Deze kaart houdt momenteel nog geen rekening met bijvoorbeeld de omvang of de aard van een infrastructuur. Kleine of grote zalen, bureauruimtes of knutsellokalen, ... het wordt momenteel nog allemaal samen voorzien. Ook de doelgroepen van de werkingen, de staat van het gebouw, de gebruikers ervan, etc worden nog niet onderscheiden. Dat is werk dat op de radar staat.
Er is een grotere concentratie te zien van lokalen binnen de ring, maar dat komt oa doordat momenteel ook de bureauruimte van jeugdorganisaties zijn aangegeven. Ook daar wordt nog aan gewerkt.
Vraag: Welke maatregelen worden er genomen om dit tekort weg te werken en op welke termijn zal dit gebeuren?
Zoals hierboven geschetst zijn de noden op vlak van jeugdinfrastructuur divers, en is er zowel nood aan bijkomende infrastructuur als aan degelijk onderhouden infrastructuur die voldoet aan alle geldende normen en wettelijke verplichtingen.
De Stad Gent heeft verschillende lijnen en acties om jeugdinfrastructuur te financieren en of te ondersteunen. Onze stad erkent en/of subsidieert bijna 180 jeugdwerkinitiatieven. De Groep Gent voorziet meer dan 50 lokalen om verschillende van deze initiatieven te huisvesten, maar een groot deel van de jeugdwerkinitiatieven maakt gebruik van andere, particuliere jeugdinfrastructuur.
Ik geef u een aantal voorbeelden van werkingen die recent nieuwe lokalen bouwden of verbouwden met subsidies:
De Stad hoopt ook de komende jaren verder te investeren in kwalitatieve jeugdinfrastructuur, bijvoorbeeld door het uitvoeren van conditiestaatmetingen bij alle jeugdlokalen en het continueren van de investeringssubsidies voor jeugdwerkinitiatieven. Deze ambitie wordt de komende maanden meegenomen in de budgetbesprekingen.
Vraag: Worden ruimte-vragen - acuut of minder acuut - systematisch bijgehouden in een register?
Ja. Ruimtenoden van jeugdverenigingen komen op verschillende manieren bij de Jeugddienst terecht.
vr 14/03/2025 - 13:28