Terug
Gepubliceerd op 17/03/2025

2025_MV_00208 - Mondelinge vraag van raadslid Filip Van Laecke: Toegankelijkheid openbaar sanitair en Changing Places

commissie facilitair beheer, jeugd, economie, wonen en digitalisering (FJEWD)
do 13/03/2025 - 19:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: do 13/03/2025 - 22:59
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Sven Taeldeman; Sami Souguir; Zeneb Bensafia, Plaatsvervangende voorzitter Gemeenteraad; Veli Yüksel; Filip Van Laecke; Tom De Meester, Fractievoorzitter PVDA; Frederik Sioen; Laura Schuyesmans; Gaëlle De Smet; Sarah Van Acker; Dilek Arici; Sabena Donkor; Yilmaz Cetinkaya; Pascal Vlaeminck; Gert Robert; Jonas Naeyaert, Fractievoorzitter Vlaams Belang; Filip Watteeuw; Sofie Bracke; Evita Willaert; Hafsa El-Bazioui; Maarten De Grauw

Afwezig

Fourat Ben Chikha; Charlotte Coucke; Barbara Bonte; Patricia De Beule; Bruno Matthys; Jenna Boeve; Bert Misplon, Fractievoorzitter Groen; Anneleen Van Bossuyt, Fractievoorzitter N-VA; Stijn De Roo; Isabelle Heyndrickx, Fractievoorzitter cd&v; Julie Steendam; Yüksel Kalaz; Johan Deckmyn; Tom Van Dyck; Anneleen Schelstraete; Emmanuelle Mussche; Bart Tembuyser; Jeroen Paeleman; Sherley Blomme

Secretaris

Maarten De Grauw

Voorzitter

Sven Taeldeman
2025_MV_00208 - Mondelinge vraag van raadslid Filip Van Laecke: Toegankelijkheid openbaar sanitair en Changing Places 2025_MV_00208 - Mondelinge vraag van raadslid Filip Van Laecke: Toegankelijkheid openbaar sanitair en Changing Places

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

In Gent is voor alle leeftijden van alles te beleven. Om van de openbare ruimte echt een leeftijdsvriendelijke verblijfplek te maken, is er nood aan voldoende én toegankelijk openbaar sanitair. Binnen het openbaar sanitair kunnen ook "Changing Places" worden gerealiseerd. Dat zijn extra grote toiletten voor mensen die meer plaats, voorzieningen, tijd of hulp nodig hebben wanneer ze het toilet bezoeken. Voor sommigen voldoen aangepaste toiletten voor mensen met een handicap immers niet, zelfs als die volledig volgens de richtlijnen zijn.

 

In Gent beschikt De Krook momenteel over een Changing Place. In het bestuursakkoord drukt het stadsbestuur de ambitie uit om het aanbod aan integraal toegankelijke, genderinclusieve, openbare toiletten uit te bouwen.

Indiener(s)

Filip Van Laecke

Gericht aan

Hafsa El-Bazioui

Tijdstip van indienen

vr 07/03/2025 - 10:41

Toelichting

1. Valt het realiseren van bijkomende Changing Places binnen de ambitie van het stadsbestuur? Zijn er concrete plannen om bijkomende Changing Places te realiseren in Gent?

2. Welke uitdagingen ziet de schepen bij het realiseren van Changing Places?

3. Welke stappen zal de schepen de komende maanden ondernemen om het aanbod aan openbare toiletten uit te bouwen? Welk streefdoel heeft de schepen hierbij in gedachten?

Bespreking

Antwoord

Beste Raadslid 


Momenteel is er in Gent één Changing Place, namelijk in De Krook.  

Dit is een publiek toegankelijke ruimte tijdens de openingsuren van de bibliotheek. 

De meerjarenplanning is nog in opmaak en de mogelijkheid om ‘Changing Places’ te realiseren moet nog worden besproken.  

Intussen zetten we in op toegankelijke publieke toiletten. Als er wordt beslist om hierin te investeren, kan verder worden onderzocht welke locaties geschikt zijn en wat de kosten zouden zijn voor installatie en onderhoud. 

De belangrijkste uitdagingen voor het realiseren van bijkomende Changing Places zijn: 

Ruimtelijke en technische haalbaarheid: het vinden van geschikte locaties die voldoende ruimte en de nodige voorzieningen kunnen bieden, is een uitdaging. 

Onderhoud en beheer: Changing Places vergen meer onderhoud dan standaard publiek sanitair, wat extra kosten en logistieke planning met zich meebrengt. 

Er moet bekeken worden waar Changing Places mogelijk en wenselijk zijn, wat de aankoop- en installatiekost is, en wat de extra kosten zouden zijn voor onderhoud.  


3. Welke stappen zal de schepen de komende maanden ondernemen om het aanbod aan openbare toiletten uit te bouwen? Welk streefdoel heeft de schepen hierbij in gedachten? 

De stad voert een vast beleid van publiek toegankelijk sanitair. In de vorige legislatuur werden semi-mobiele en inpandige sanitaire voorzieningen toegevoegd. 

Op dit moment omvat het publiek sanitair in Gent: 

19 inpandige publieke sanitaire voorzieningen (bv. St. Michielshelling, Stadshal, Astridpark, …). 

189 publiek toegankelijke toiletten in gebouwen (zoals bibliotheken en stadskantoren). 

Van de 208 locaties zijn er 115 toegankelijk voor personen met een beperking. 

Het aanbod van publiek toegankelijk sanitair is vandaag al vrij ruim en terug te vinden op de Gentse plaskaart: Publiek sanitair | Stad Gent.  

Hier kunnen gebruikers op een interactieve kaart zien welke toiletten toegankelijk zijn voor personen met een beperking. 

vr 14/03/2025 - 14:19