Op sociale media werd gecommuniceerd dat het actiecomité 'Schone Scholen' in gesprek is gegaan met schepen El-Bazioui en schepen Nalli i.v.m. de werkomstandigheden bij de schoonmaakbedrijven waar de Stad Gent raamovereenkomsten mee heeft. Er werd, door het actie comité, gezegd dat er geen marge is om opnieuw te besparen op schoonmaak. Uit diezelfde communicatie bleek dat het stadsbestuur zich niet bereid toont om het insourcen van de schoonmaak te onderzoeken. Het actiecomité roept het stadsbestuur nogmaals op om deze legislatuur te onderzoeken op welke manier de Gentse schoonmakers kunnen worden opgenomen in de stadsorganisatie.
Klopt het dat het stadsbestuur niet bereid is om de piste van insourcing te overwegen?
Werd er reeds een kosten-batenanalyse gemaakt over deze piste? Zo ja, wat zijn de resultaten van die kosten-batenanalyse? Zo niet, wat is de reden?
Beste raadslid,
De schepen van Personeel en ikzelf hebben met aandacht geluisterd naar de bezorgdheden die werden geuit door het actiecomité 'Schone Scholen' en door de schoonmakers zelf. Het stadsbestuur waardeert de openheid van deze gesprekken en erkent de zorgen die naar voren zijn gebracht. Ook in de voorbije jaren heb ik meerdere overlegmomenten gehad.
Het stadsbestuur neemt deze zorgen serieus.
Op dit moment is er nog geen concrete beslissing genomen over het uitvoeren of niet uitvoeren van een onderzoek naar insourcing, omdat we momenteel bezig zijn met een grote oefening in het kader van het nieuwe meerjarenplan.
Binnen de bestaande contracten zijn al diverse maatregelen genomen om de werkomstandigheden van het schoonmaakpersoneel te verbeteren, zoals:
Daarnaast blijft het stadsbestuur bereid om structureel overleg te voeren met het actiecomité, zodat problemen snel kunnen worden gesignaleerd en opgelost. Dit engagement werd ook door het actiecomité gewaardeerd.
We beseffen dat schoonmakers op vele locaties actief zijn en dat directe feedback cruciaal is. Daarom hechten we belang aan overlegmomenten en nemen we signalen uit de praktijk ter harte. Problemen kunnen steeds vertrouwelijk aan ons worden doorgegeven.
Tot slot erkennen we dat bedrijven een grote verantwoordelijkheid dragen op het vlak van welzijn op het werk. Binnen de overheidsopdrachten vragen wij ook aan hen om hier werk van te maken.
Het stadsbestuur blijft zich inzetten voor verbeterde werkomstandigheden en volgt deze kwestie nauw op.