Handelaars, die gevestigd zijn op de Petercelle-as, laten ons weten dat ze enorm veel hinder ondervinden door de werken die er momenteel worden uitgevoerd door o.a. De Lijn en Fluvius. Verschillende zaken hebben openingsdagen dat er gewoonweg geen elektriciteit is door storingen op het net, veroorzaakt door de werken, met grote gevolgen voor hun omzet. Vooral de kleinere, lokale handelszaken maken zich zorgen over de toekomst, gezien deze werken nog verschillende jaren zullen duren.
Welke structurele ondersteuning bestaat er vandaag voor lokale handelaars die getroffen worden door langdurige wegenwerken?
Voorziet het stadsbestuur extra maatregelen voor lokale handelaars en kleine zelfstandigen die de gevolgen dragen van de werken aan de Petercelle-as, gezien de lange duurtijd van deze werken? Zo ja, dewelke? Volstaan deze maatregelen? Welke bijkomende maatregelen worden in overweging genomen?
Geacht raadslid,
Handelaars die in een werfzone gevestigd zijn kunnen bij het Vlaio op basis van een aantal criteria terecht voor een hinder- en sluitingspremie. Zelfstandigen & kleine ondernemingen met maximum 9 werknemers krijgen een hinderpremie van 2000 EUR en een sluitingspremie van 80 EUR per sluitingsdag (na een sluiting van minstens 21 dagen).
Dyzo, de vzw die zelfstandige ondernemers in moeilijkheden ondersteunt, organiseert in samenwerking met de Stad Gent elke eerste maandag en elke donderdag van de maand een zitdag. Handelaars kunnen er terecht voor:
informatie en advies op maat van de situatie, bijvoorbeeld over de levensvatbaarheid van een onderneming of de opmaak van een herstelplan
hulp bij eventuele schuldbemiddeling
actieve begeleiding bij cruciale administratieve en juridische stappen zoals overleg met de bank of de aanvraag van een faillissement.
Anderzijds adviseer ik handelaars die geconfronteerd worden met stroompannes of waterschade ook steeds contact op te nemen met hun verzekeringsmakelaar.
Vanuit Dienst Economie wordt een infosteward ingezet die vragen van de handelaars over de Petercelle-werken capteert, bespreekt met werfleiders en terugkoppelt. Stad Gent organiseert op regelmatige tijdstippen ook werfvergaderingen waarin een stand van zaken, timings, e.d. …worden besproken en teruggekoppeld naar handelaars via nieuwsbrief en website.
We beheren ook een WhatsApp groep waarin belangrijke info met handelaars wordt gedeeld, zo helpen we hen correcte inschattingen te maken rond belevering, inkopen van producten, inzetten van personeel,…
Momenteel lopen er op initiatief van PuurGent ook 2 TRAVAK-acties voor de handelaars in de Petercelle-as.
Coaching:
Via een derde betalersysteem biedt PuurGent i.s.m. Unizo een coaching aan voor individuele ondernemers. De werken brengen heel wat uitdagingen met zich mee voor onze ondernemers, we geloven er echter ook in dat ze kansen bieden voor groei en innovatie.
Samen met hun businesscoach ontdekken handelaars waar mogelijkheden zitten of hoe uitdagingen kunnen worden vastgepakt.
Ondersteuning:
Naast coaching maakt PuurGent ook een budget vrij om samen met ondernemers acties op te zetten die de winkels en horecazaken tijdens de wegenwerken in de kijker zetten. Dit werd in het verleden reeds succesvol toegepast in de Burgstraat, Brabantdam en Dampoort met bijvoorbeeld promovideo’s, spaarkaartsystemen of een groot openingsfeest.
Sedert de start van de Petercelle-werken werd in overleg en samenwerking met de handelaars een bewustmakingscampagne uitgewerkt, een activeringscampagne en tijdens de laatste wintershopping werd een gratis shuttleservice ingezet.
Aangezien er ook in de komende jaren nog grote hinder wordt verwacht door de wegenwerken zullen er bereikbaarheidscampagnes moeten worden uitgewerkt die klanten, bezoekers en leveranciers naar het centrum van onze stad loodsen. In het bestuursakkoord staat er dan ook: "Tijdens de grootschalige werken aan de Petercelle-as ondersteunen we de getroffen ondernemers en rollen we een bovenlokale bereikbaarheidscampagne uit."
do 13/03/2025 - 22:09