Terug
Gepubliceerd op 17/03/2025

2025_MV_00209 - Mondelinge vraag van raadslid Tom De Meester: Opvolgvraag: Motie van de gemeenteraad van Gent aan de Europese, Federale en Vlaamse overheid over de groene investeringen bij ArcelorMittal België

commissie facilitair beheer, jeugd, economie, wonen en digitalisering (FJEWD)
do 13/03/2025 - 19:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: do 13/03/2025 - 22:59
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Sven Taeldeman; Sami Souguir; Zeneb Bensafia, Plaatsvervangende voorzitter Gemeenteraad; Veli Yüksel; Filip Van Laecke; Tom De Meester, Fractievoorzitter PVDA; Frederik Sioen; Laura Schuyesmans; Gaëlle De Smet; Sarah Van Acker; Dilek Arici; Sabena Donkor; Yilmaz Cetinkaya; Pascal Vlaeminck; Gert Robert; Jonas Naeyaert, Fractievoorzitter Vlaams Belang; Filip Watteeuw; Sofie Bracke; Evita Willaert; Hafsa El-Bazioui; Maarten De Grauw

Afwezig

Fourat Ben Chikha; Charlotte Coucke; Barbara Bonte; Patricia De Beule; Bruno Matthys; Jenna Boeve; Bert Misplon, Fractievoorzitter Groen; Anneleen Van Bossuyt, Fractievoorzitter N-VA; Stijn De Roo; Isabelle Heyndrickx, Fractievoorzitter cd&v; Julie Steendam; Yüksel Kalaz; Johan Deckmyn; Tom Van Dyck; Anneleen Schelstraete; Emmanuelle Mussche; Bart Tembuyser; Jeroen Paeleman; Sherley Blomme

Secretaris

Maarten De Grauw

Voorzitter

Sven Taeldeman
2025_MV_00209 - Mondelinge vraag van raadslid Tom De Meester: Opvolgvraag: Motie van de gemeenteraad van Gent aan de Europese, Federale en Vlaamse overheid over de groene investeringen bij ArcelorMittal België 2025_MV_00209 - Mondelinge vraag van raadslid Tom De Meester: Opvolgvraag: Motie van de gemeenteraad van Gent aan de Europese, Federale en Vlaamse overheid over de groene investeringen bij ArcelorMittal België

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Op de gemeenteraad van november 2024 werd een motie goedgekeurd, gericht aan de Europese, Vlaamse en federale overheid, ivm de toekomst van de ArcelorMittal en de broodnodige groene investeringen voor de Gentse site om o.a. duurzame tewerkstelling te kunnen garanderen. Concreet gaat het hier over de investeringen in de DRI-installatie en elektrische oven.

De Europese commissie reageerde inmiddels al op de motie en belooft een Europees actieplan voor de staal- en metaalsector met sectorspecifieke prioritaire acties en langetermijnstrategieën.

Indiener(s)

Tom De Meester

Gericht aan

Sofie Bracke

Tijdstip van indienen

vr 07/03/2025 - 15:30

Toelichting

Hoe verliep de opvolging met de andere overheden (Vlaams en federaal)?

Wat was de reactie van de Vlaamse- en federale regering op de motie? Welk officieel antwoord heeft de Stad hierover ontvangen?

Welke bijkomende stappen zal het stadsbestuur ondernemen om de toekomst van ArcelorMittal in de Gentse haven te verzekeren waarbij de cruciale investeringen in de DRI-installatie en elektrische oven moeten worden doorgevoerd? Plant het stadsbestuur nog bijkomen overleg met de Vlaamse-, federale- en Europese overheid en het management van ArcelorMittal om deze groene investeringen en tewerkstelling te garanderen?

Bespreking

Antwoord

Bedankt voor je vraag. 

  

Op 25 november 2024 heeft de vorige ploeg in de Gemeenteraad een motie goedgekeurd en doorgestuurd naar de Vlaamse, federale en Europese overheden met de vraag om inspanningen te leveren om de decarbonisatie-investeringen in ArcelorMittal Gent mogelijk te maken. Die investeringen zijn cruciaal voor een duurzame toekomst van het bedrijf in onze stad. 

  

Zoals gekend zijn er voor ArcelorMittal in Gent, en voor de volledige Europese staalindustrie, enorme uitdagingen om de investeringen te kunnen doen op 3 belangrijke fronten:  

  1. Toegang tot duurzame en betaalbare energie 

  1. Een eerlijk speelveld op de wereldmarkt 

  1. Het creëren van een markt voor groen staal 

  

Aan de Europese Commissie hebben we in de motie en de begeleidende brief specifiek gevraagd om een actieplan uit te werken met maatregelen die ervoor zorgen dat de Europese staalsector competitief blijft op de wereldmarkt. 

Op 2 december ontvingen we de bevoegde Europese Commissarissen op de Arcelor-site in Gent. Samen met de premier, de minister-president en de burgemeester hebben we daar opnieuw het belang van betaalbare energie en eerlijke concurrentie benadrukt. De Europese Commissie heeft nadien, op 16 januari 2025, ook officieel op onze motie gereageerd met een brief, die alle raadsleden ook hebben ontvangen. In de brief erkent de Commissie het belang van de staalindustrie en de uitdagingen waarmee die kampt. 

  

Van de Vlaamse regering hebben we via het kabinet van de Minister-President de ontvangst van de brief bevestigd gekregen, maar zij voorzien in hun procedure geen officieel antwoord terug en verwijzen naar hun communicaties in het Vlaams Parlement en in de pers. Het kabinet van de minister-president bevestigde me deze week nog telefonisch hun verdere steun en ze zullen de eerder gemaakte engagementen onverminderd verderzetten. De verhoogde waarborgleningen via Finocas, en de directe subsidie blijven ze beschikbaar stellen. 

  

Van de federale regering hebben we nog geen directe officiële reactie ontvangen op de motie. Daarom heb ik de voorzitter van de Gemeenteraad alvast gevraagd hen opnieuw aan te schrijven. De motie van november blijft voor mij nog steeds actueel. In november hebben we de toenmalige formateur Bart De Wever en alle voorzitters van de Arizona-partijen aangeschreven. We zullen nu de motie opnieuw versturen aan de nieuwe premier en de bevoegde ministers.  

  

Los van de reactie op de motie van de Gemeenteraad laat het management van ArcelorMittal Belgium ons weten dat er veel contacten lopende zijn met de bovenlokale beleidsniveaus, dat de problemen erkend worden en dat er hard gewerkt wordt aan maatregelen.  

Voor ArcelorMittal Belgium hebben het Vlaams en federaal niveau alvast hun huiswerk gedaan om de aantrekkelijkheid van de Gentse site te versterken. Ik verwees al naar de engagementen die Vlaanderen neemt. 

De vorige federale regering heeft eind vorig jaar een korting voorgesteld op de transmissietarieven voor grote industriële verbruikers, en op 22 mei 2024 werd er door premier Alexander De Croo en minister Tinne Van der Straeten een intentieverklaring ondertekend om tot 2035 een deel van de elektriciteit uit Doel 4 en Tihange 3 aan ArcelorMittal te leveren. De nieuwe federale regering zal deze engagementen nu verder moeten opnemen en uitwerken. 

We gaan er van uit dat de Vlaamse en federale regering het belang van dit dossier blijven behartigen en hun stinkende best blijven doen om die groene investeringen naar hier te halen en de duizenden werknemers zekerheid te bieden voor tewerkstelling in de toekomst. Roep gerust jullie Vlaamse en federale parlementsleden ook op om het belang van dit dossier hoog op de agenda te blijven zetten, en de vinger aan de pols te houden. 

  

ArcelorMittal kijkt nu vooral naar het Europese niveau om de nodige maatregelen te nemen.  

Op 26 februari stelde de Europese Commissie de ‘Clean Industrial Deal’ voor, een plan om energie goedkoper te maken en de Europese industrie te versterken, en tegelijk voldoende duurzaam te houden.  Volgende week – op 19 maart – wordt er een concreet actieplan voor de staal- en metaalindustrie verwacht. Het zal duidelijk moeten worden welke handelsmaatregelen (safeguards) worden genomen tegen de importtarieven van de VS en dumping van goedkoop gesubsidieerd staal uit communistisch China, en hoe de concurrentie gewaarborgd wordt met staal uit landen die geen CO2-taks moeten betalen (d.i. de gevraagde herziening van het zogenaamde Carbon Border Adjustment Mechanism). 

 

In het proces dat de Europese Commissie samen met de lidstaten aan het lopen is, en die niet alleen voor ArcelorMittal maar voor gans onze industrie van belang is, wordt North Sea Port ook als stakeholder betrokken. Zij behartigen op de verschillende fora en round tables de belangen van de Gentse industrie.  

We blijven uiteraard als voltallig stadsbestuur dit dossier via alle kanalen en contacten nauwgezet opvolgen. 

do 13/03/2025 - 22:11