Het college van burgemeester en schepenen heeft op 11 januari 2024 een omgevingsvergunning afgegeven voor het bouwen van een meergezinswoning met in totaal 16 units, een overdekte fietsenstalling en een lokaal voor gemeenschapsvoorziening na het slopen van een eengezinswoning en het rooien van enkele bomen - met openbaar onderzoek - Remi Vlerickstraat, 9052 Gent. Dit project voorziet ondermeer in de aanleg van een nieuw fiets- en wandelpad.
Voor een efficiënte werking van bijvoorbeeld de hulp- en veiligheidsdiensten is het noodzakelijk dat dit nieuwe pad een naam krijgt.
Volgens artikel 1 van het Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen is alleen de gemeenteraad bevoegd om namen van openbare wegen en pleinen vast te stellen.
Er werd beslist geen burgerparticipatie toe te passen.
Het Archief Gent en de Heemkundige kring van Zwijnaarde vonden voor deze locatie enkele toponiemen maar die waren niet bruikbaar omwille van gelijkluidendheid met bestaande plaatsnamen.
De cel Grondbeheer vond het bruikbaar toponiem Zwin. Bijgevolg werd de naam ‘Zwinpad’ voorgesteld. De gemeenteraad stelde op 24/02/2025 de naam 'Zwinpad' principieel vast en gaf opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om een openbaar onderzoek te organiseren.
Het Cultuurplatform Zwijnaarde gaf binnen de termijn van het openbaar onderzoek echter ongunstig advies: Zwijnaarde is inderdaad afgeleid van “zwin” (kreek of moerassige grond) en “aarde”. Zwijnaarde was aanvankelijk een moerassig gebied dat regelmatig bloot stond aan overstromingen van de Schelde (reden waarom bijvoorbeeld de zwartekobenbeek ooit werd gegraven en na de laatste overstromingen in de jaren ’60 vorige eeuw het Scheldekanaal werd gegraven en de Schelde recht werd getrokken; de huidige meanders getuigen nog van het grillige verloop van de Schelde in vroeger tijden). Evenwel is het pad waarvoor een naam wordt gezocht allerminst gelegen aan de oever van de Schelde of in het drassige meersgebied langs de rivier. Er ligt zelfs nog een E17 tussen. Daarom vindt het Cultuurplatform Zwijnaarde de naam “zwinpad” niet aangewezen, maar beter geschikt voor bijvoorbeeld een wandelpad in het meersengebied zelf. Het Cultuurplatform Zwijnaarde stelt alternatieve namen voor. Na onderzoek van deze namen op geschiktheid en gelijkluidendheid met reeds bestaande plaatsnamen, blijven er uiteindelijk 3 bruikbare suggesties over: ‘Reuzenpad’, ‘Duiventorenpad’ en ‘Duiventilpad’. Er is echter maar één nieuwe naam nodig.
Bijgevolg werd naar aanleiding van dit ongunstig advies besloten de naam ‘Reuzenpad’ voor te stellen, naar de 3 reuzen van Zwijnaarde: reus Dirk van de Zandvoorde, reuzin Aldegonde van de Kerkstraat en reuzin Leentje van de Kelderij. In het boek "50 jaar Zwijntjeskermis" dat werd uitgegeven in 2024 door de Feestcommissie Zwijnaarde naar aanleiding van hun 50 jaar jubileum, wordt de geschiedenis van de 3 Zwijnaardse reuzen belicht. De eerste reus Dirk Van de Sandvoorde is een schepping van het feestcomité van de Zandvoorde- en Kerkstraat in 1957. Dit was om een historisch feit/een bijzondere lokale gebeurtenis te vieren, meer bepaald het vervangen van de kasseiwegen van de Zandvoorde- en Kerkstraat door een mooie betonbaan in juli 1956. Naam en figuur herinneren aan het steenbakkersberoep dat veelvuldig voorkwam in de streek van de bekende scheldesteen. Zijn mooie hoofd is een creatie van de lokale beeldhouwer Edouart-Georges Vindevogel (°1923 te Gentbrugge - +1977 te Deurle). De reus is 3,70 m hoog. Op de volgende kermis in 1958 kreeg reus Dirk Van de Sandvoorde een echtgenote, Aldegonde Van Kerkstraete. Ook zij was een schepsel van beeldhouwer Vindevogel. Op zondag 23/07/1978 vond de ‘aangifte van geboorte’ van reuzinneke Leentje Van de Kelderij plaats met daarna de doopplechtigheid. Leentje wordt een symbool van eenheid die de grootstad bindt met haar woonplaats Zwijnaarde (Bron: Artikel uit het Jaar van het Dorp 1978, berichten van de heemkring Scheldevelde, auteur Marcel Daem).
Over deze plaatsnaamgeving zal het advies van de Cultuurraad worden ingewonnen.
Conform het Decreet tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen van 28 januari 1977, zal na de principiële vaststelling door de gemeenteraad een openbaar onderzoek worden georganiseerd.
Neemt kennis van het door de Cultuurraad Zwijnaarde uitgebrachte ongunstig advies over de door de gemeenteraad bij besluit nummer 00139 van 24 februari 2025 principieel vastgestelde naam ‘Zwinpad' voor het nieuwe fiets- en wandelpad binnen het project gelegen Remi Vlerickstraat te Zwijnaarde.
Stelt de naam ‘Reuzenpad' principieel vast voor het nieuwe fiets- en wandelpad binnen het project gelegen Remi Vlerickstraat te Zwijnaarde, zoals aangeduid met rode kleur op bijgevoegd plan nieuwe toestand en situatieplan.