Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 77 § 1.
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 2
Stad Gent en OCMW Gent (verder 'Stad Gent') werken voor de uitvoering van het meerjarenplan nauw samen met een groot aantal partners. Stad Gent wil als lerende organisatie regelmatig de realisatie van haar doelstellingen evalueren. Daarbij is het zeer relevant om terug te blikken op de belangrijkste externe samenwerkingen. Om deze terugblik gestroomlijnd vorm te geven, wordt gekozen voor een gebundeld Evaluatierapport verbonden rechtspersonen.
Concreet behandelt het Evaluatierapport verbonden rechtspersonen 160 organisaties die bijdragen aan de realisatie van het meerjarenplan 2020-2025. Stad Gent heeft ofwel inhoudelijke ofwel financiële belangen in deze organisaties.
'Inhoudelijke belangen' doelen op organisaties die instaan voor de uitvoering van een deel van het meerjarenplan of waarin vertegenwoordigers van Stad Gent optreden als bijvoorbeeld belangenbehartiger (bv. VVSG).
'Financiële belangen' impliceren dat de Stad Gent een (deel van de) organisatie financiert (bv. onder de vorm van subsidies) of er aandeelhouder van is.
De 160 organisaties in het Evaluatierapport betreffen 7 categorieën (organisaties worden daarbij telkens enkel ondergebracht in de 'hoogste' categorie waartoe ze behoren):
1. Kerngroep Gent
4 autonome gemeentebedrijven (sogent, Kunsten en Design, Erfgoed, District09);
3 intern verzelfstandigde agentschappen (Historische Huizen, Mobiliteitsbedrijf Stad Gent, Stedelijk Onderwijs Gent);
8 EVA vzw’s (Puur Gent, Fietsambassade Gent, Wijk-Werken Gent, Muziekcentrum De Bijloke Gent, De Centrale, Sodigent, Amal, Regent);
en de Politiezone Gent.
2. De leden van ‘Groep Gent’
Farys, IVAGO, Hulpverleningszone Centrum, AZ Jan Palfijn
3. Rechtspersonen die een structurele subsidie ontvangen van meer dan 75.000 euro jaarlijks
4. Rechtspersonen waarin Stad Gent een significante aandelenparticipatie heeft van ruim 10%
5. Organisaties waar Stad Gent medeoprichter is
6. Organisaties waar Stad Gent vertegenwoordigers heeft in het bestuursorgaan
7. Organisaties waar Stad Gent vertegenwoordigers heeft in de algemene vergadering
Het Evaluatierapport kwam tot stand met de medewerking van de betrokken stadsdiensten. Zij evalueerden de samenwerkingen op vlak van strategie, mandaten, interne organisatie, financiën en rechtsvorm. De leden van de Kerngroep Gent maakten ook een zelfevaluatie. De Cel Verbonden Rechtspersonen consolideerde de input en vulde aan met aanbevelingen.
Het Decreet lokaal bestuur bevat de verplichting om bij het aantreden van een nieuw bestuur een evaluatie te maken van de verzelfstandigde agentschappen en om na deze evaluatie de bestaande beheers- (voor AGB's) en samenwerkingsovereenkomsten (voor private EVA vzw's) te hernieuwen. Deze decretale verplichting van democratische controle is dan ook de eerste reden waarom een evaluatie van de verbonden rechtspersonen wordt georganiseerd.
Maar het voorliggende Evaluatierapport bevat duidelijk heel wat meer organisaties dan de decretaal verplichte scope. Door te kiezen voor deze ruimere insteek, kan het Evaluatierapport de organisaties meenemen die gelieerd zijn aan 95% van alle werkingssubsidies en gemiddeld 76% van alle uitgaven aan investeringssubsidies.
Met de inzichten uit dit rapport kan de raad voor maatschappelijk welzijn (net zoals de gemeenteraad) kennisnemen van de evaluatie van de samenwerkingen met 160 partners van Stad Gent en OCMW Gent.
Neemt kennis van het Evaluatierapport verbonden rechtspersonen 2019-2024, zoals gevoegd in bijlage.